ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτάφιος: Εισαγωγές λουλουδιών από Τουρκία και Ιταλία – Σε έλλειψη τα ελληνικά γαρύφαλλα

louloudia 4

Βαθιά οικονομική «ανάσα», μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ευελπιστούν ότι θα πάρουν οι ανθοπώλες, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Επιταφίου, παρά τις αυξήσεις της τάξεως του 30% με 35% στην προμήθεια από τους εμπόρους. Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων φέτος σε γαρύφαλλα  ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο.

«Όλα είναι έτοιμα στα καταστήματά μας και περιμένουμε τον κόσμο να προχωρήσει στις αγορές του και κυρίως τα άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα που παραδοσιακά στολίζουν τους Επιταφίους. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθη έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανθοπωλεία στο νομό Θεσσαλονίκης και περίπου διακόσιες χιλιάδες τα καταστήματα στην πόλη», δήλωσε στο grtimes ο ανθοπώλης Μανώλης Σύλλης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν είχαμε εορταστική περίοδο τις ημέρες του Πάσχα. Λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυσαν, δεν είχαμε κόσμο στους επιταφίους, δεν είχαμε κόσμο στις Αναστάσεις. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε κανονικά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου η επάρκεια σε γαρύφαλλα είναι μεγάλη, με τις  εισαγωγές ωστόσο φέτος να γίνονται  κυρίως από Τουρκία και Ιταλία, αφού παρουσιάζεται έλλειψη στις ελληνικές παραγωγές.

«Οι παραγωγοί από την Κρήτη που καλλιεργούσαν συγκεκριμένες ποικιλίες γαρυφάλλων εξ αιτίας της αδυναμίας να τα διαθέσουν τα δύο περασμένα έτη  και με κλειστά τα νυχτερινά κέντρα όπου προμηθεύονταν τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, αναγκάστηκαν να τα κλαδέψουν, άλλαξαν καλλιέργειες και αντί για αυτό το είδος φύτεψαν λαχανικά. Αποτέλεσμα ήταν να μην επαρκούν τα λουλούδια για καλυφθούν οι ανάγκες των ανθοπωλείων» ανέφερε.

Εκτός από γαρύφαλλα, τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τους Επιταφίους είναι ορχιδέες, κρίνα και χρυσάνθεμα σε διάφορους χρωματισμούς αλλά και μαργαρίτες όπου υπάρχει σκληρός μίσχος και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Αρκετός κόσμος ήδη έχει παραγγείλει στεφάνια για τη Μ. Πέμπτη.

You may also like

Comments are closed.