ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Επίτροπος υγείας: Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

Facebook
Twitter
Tα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να προβλέψουν εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, η οποία επεσήμανε ότι αυτό που ξέρουμε, είναι ότι τα εμβόλια πέτυχαν.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «έχουμε δει πολλές ανατροπές σε όλη αυτή την πανδημία. Επομένως, δεν θα κάνω προβλέψεις για το πότε και αν αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα ή όχι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια πέτυχαν».

Η Επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι τα εμβόλια όντως προστατεύουν αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση. «Αλλά γνωρίζουμε ότι συνολικά μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης και φυσικά έναντι σοβαρών ασθενειών. Επομένως, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο COVID είναι απίθανο να εξαφανιστεί από μόνος του. Και μέχρι να γίνει ενδημικός σε κάποιο στάδιο, πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας και μέσω των στρατηγικών εμβολιασμού», επεσήμανε.

Ως προς την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε ότι οι μεταλλάξεις αποτελούν πάντα μια απειλή για για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλάζοντας με τρόπο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί την πορεία της πανδημίας.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια σε ό,τι αφορά στην μόλυνση του ατόμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια μετάλλαξη. Παρατήρησε, δε, ότι παρατηρείται αύξηση νοσηλειών, για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Μίλησε επιπλέον για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση» λόγω της συνύπαρξης της Όμικρον με τη Δέλτα, ενώ τόνισε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αρκετά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στην Ε.Ε. έναντι της Όμικρον. «Γίνεται επίσης όλο και πιο σαφές ότι τα κράτη μέλη που θα υποφέρουν περισσότερο είναι εκείνα που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», προειδοποίησε και υπογράμμισε: «Είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούμε και να κάνουμε αναμνηστικές δόσεις τώρα. Και το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα».

Ερωτηθείσα για τη συζήτηση σχετικά με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον ή ένα εμβόλιο που θα στοχεύει πολλές παραλλαγές, είπε ότι «καμία επιλογή δεν πρέπει να αποκλειστεί».

Με πληροφορίες από Euractiv

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top