ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008 παραμένουν ακόμα αδιόριστοι – Ποιος θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία;

ΑΣΕΠ

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Κάλλιστα μπορεί το ελληνικό κράτος, διαχρονικά, να κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες για την κατηγορία της… πιο κατάφωρης και συνειδητής αδικίας που έχει συντελεστεί ποτέ σε πολίτες που ονειρεύτηκαν να σπουδάσουν για να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα τους επιτρέψει να συμβάλλουν στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Καθηγητές, που… έλιωσαν παντελόνια στα θρανία, κόπιασαν σε πανελλήνιες για να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές, στη συνέχεια ξανακόπιασαν για το πτυχίο και έπειτα κόπιασαν και πάλι για να γράψουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το 2008. Κι αφού πέτυχαν υψηλές επιδόσεις και βαθμολογίες, εν τούτοις παρέμειναν… άνεργοι ή στράφηκαν στην «παραπαιδεία» ή άλλαξαν εντελώς επαγγελματικό αντικείμενο. Έτσι λοιπόν, Μαθηματικοί με καφετέριες, φυσικοί που δουλεύουν ντελίβερι ή σε βενζινάδικα δεν εγκατέλειψαν το όνειρο τους αλλά συνεχίζουν να πιέζουν για να δικαιωθούν.

Η 46χρονη Φιλόλογος από την Πάτρα, Φωτεινή Νικολοπούλου, ονειρευόταν μια ζωή να εργαστεί σε σχολείο και να διδάξει. Δυστυχώς όμως το ελληνικό κράτος της το στέρησε… Την «καταδίκασε» να ασχοληθεί με φροντιστήρια και να μεγαλώσει τον γιο της, 19 χρόνων σήμερα το παιδί, εν μέσω διαβασμάτων, αγώνα, άγχους και απογοήτευσης… «Μας κατέστρεψαν τις ζωές μας», δηλώνει ευθέως στην «Πολιτεία». Δήλωση που όχι απλώς συγκλονίζει αλλά που σε ανατριχιάζει εξαιτίας της οργής που μπορείς να νιώσεις συνειδητοποιώντας το πόσο άδικο είναι αυτό που συνέβη, σε εκείνη αλλά και σε όλους τους αδιόριστους καθηγητές που πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, αλλά ουδέποτε προσελήφθησαν στα σχολεία.

50 ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάτρα υπάρχουν τουλάχιστον 50 τέτοιοι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, που ακόμα παλεύουν για το δίκιο τους. Στη Δυτική Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 200, ενώ σε όλη την ελληνική επικράτεια ο αριθμός τους ξεπερνά τους 1.000! Έχουν συναντηθεί με βουλευτές, με ηγεσίες κομμάτων. Άπαντες συμφωνούν στο δίκιο τους. Όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν επιλύεται το πρόβλημα και δεν αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος τους. Ωστόσο συνεχίζουν τον αγώνα και θα το πράξουν ακόμα πιο δυναμικά στο εξής.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

Ως γνωστόν, υπήρξε ο Νόμος Πεπονή που προέβλεψε διορισμούς καθηγητών μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, με ποσόστωση 60% – 40% σε συνάρτηση με τους εκπαιδευτικούς της επετηρίδας. Με προοπτική προφανώς το ποσοστό προσληφθέντων μέσω ΑΣΕΠ να φτάσει στο 100%. Αντ’ αυτού, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν το 2008 στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ είδαν να συμβαίνουν τα εντελώς αντίθετα. Βίωσαν την αδικία να διορίζονται εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία, σε ποσοστό μεγαλύτερο απ’ ότι όριζε ο νόμος. Κάτι που κρίθηκε παράνομο από το ΣτΕ μετά από κάποιες προσφυγές. Στη συνέχεια το κράτος αδίκησε ξανά. Άρχισε να διορίζει ενάγοντες. Όσους δηλαδή είχαν προσφύγει. Άρα όποιος από τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008 είχε καλύτερη βαθμολογία αλλά δεν είχε προσφύγει ή και δεν είχε προϋπηρεσία, απλά δεν διοριζόταν! Με άλλα λόγια, η σειρά κατάταξης του γραπτού ΑΣΕΠ 2008 καταστρατηγήθηκε ακόμη μια φορά.

Η δε σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δικαιολογεί τους διορισμούς ως διορισμούς με δικαστική απόφαση. «Όμως πώς θα μπορούσαμε να έχουμε δικαστικές αποφάσεις εφόσον ουδέποτε ενημερωθήκαμε για τις προσφυγές; Σε ένα κράτος δικαίου που προκρίνει την ισονομία, δε θα ‘πρεπε να γίνεται  λόγος για δικαστικές αποφάσεις ως προϋπόθεση απόδοσης δικαιοσύνης;» αναρωτιέται η Σοφία – Ειρήνη Αλεξοπούλου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και εκ των αδιόριστων επιτυχόντων ΑΣΕΠ του 2008.

 

You may also like

Comments are closed.