ΠΑΤΡΑ | Οι νέοι δεν είναι “κολλημένοι” στα κινητά – Κατασκευάζουν μαθαίνοντας επιστήμη σ’ έναν μοναδικό χώρο…

Facebook
Twitter

Ένας διαφορετικός χώρος στην Πάτρα που προάγει την Επιστήμη μέσα από την πράξη…

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο αείμνηστος πατρινός Δρ. Φυσικής και Σχολικός Σύμβουλος, Γρηγόρης Καραγιάννης, εν έτη 1998 αποφάσισε να αναλάβει δράση και να κάνει κάτι που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει επέλαση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου, που ακόμα ήταν στα σπάργανα ωστόσο διαφαινόταν έντονα πως θα κυριαρχούσε στην καθημερινότητα μας, κυρίως θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του μυαλού των νέων.

IMG 5778

 

Κάπως έτσι κατέληξε στη δημιουργία ενός χώρου, του «Εποπτική», ψηλά στην οδό Ζαΐμη, που καλούσε τους νέους να αφήσουν έξω τα κινητά και να καταπιαστούν με τη «μαγεία» της επιστήμης. Των λειτουργικών κατασκευών με απλά υλικά, από μια ανεμογεννήτρια που να τίθεται σε λειτουργία, μέχρι έναν ανεμόμυλο που γυρίζει, αεροπλάνα που πετούν και αυτοκίνητα που κινούνται, (κάτι σαν τη ρομποτική εν ολίγοις), αλλά και πηνία που ηλεκτροδοτούν άλλες κατασκευές, έως και την ενασχόληση με επιστημονικά πειράματα, την περιήγηση στον πλανήτη μέσα από χάρτες αιώνων, ακόμα όμως και την ξενάγηση στον δεύτερο σύμπαν, αυτό του μικρόκοσμου μας, με ένα απλό μικροσκόπιο…

IMG 5787

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΜΙΚΡΑ Ή ΜΕΓΑΛΑ… ΘΑΥΜΑΤΑ

Με άλλα λόγια, ο Εκπαιδευτικός μάζεψε ό,τι πιο σπάνιο υπήρχε από πρώτη ύλη, για να δώσει την «χρυσή» ευκαιρία στους νέους να επιλέξουν τον δύσκολο αλλά αποδοτικό δρόμο του νοητικού «ακονίσματος», της ανάπτυξης των δεξιοτεχνιών, κυρίως όμως της ανακάλυψης του θαυμαστού κόσμου της επιστήμης.

Και παρότι ο ίδιος «έφυγε» από τη ζωή, αυτό το δύσκολο έργο και παρακαταθήκη του, ανέλαβε να συνεχίσει ο συμπολίτης Χρήστος Βούλγαρης ο οποίος ευχαρίστως μίλησε στην «Πολιτεία» και μεταφέροντας μια αισιόδοξη πραγματικότητα από αυτήν που όλοι μας νομίζουμε ότι υπάρχει.

Λέγοντας συγκεκριμένα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΕΝΘΕΤΗ

 

«Ξέρετε, μπορεί πολλοί να θεωρείτε ότι οι σημερινοί νέοι ασχολούνται μόνο με το ίντερνετ, την ‘οθόνη’ του κινητού ή του υπολογιστή τους, αλλά εγώ, στη δική μου καθημερινότητα, διαπιστώνω πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Αντίθετα. Στον χώρο μας επικρατεί ένας κατακλυσμός ενδιαφέροντος από νέα παιδιά, από φοιτητές κυρίως, αλλά και μαθητές λυκείου, που αφιερώνουν σημαντικό απ’ τον χρόνο τους στις κατασκευές, κάνοντας μικρά ή μεγάλα… θαύματα»!

«Η επιχείρησή μας ιδρύθηκε με βασικό σκοπό την ενημέρωση, υποβοήθηση και ενθάρρυνση στην αποτελεσματική χρήση και αξιοποίηση των εργαστηριακών υλικών, οργάνων και συσκευών στα πλαίσιο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, καθώς και των συμβατικών και σύγχρονων εποπτικών μέσων διδασκαλίας, αλλά στράφηκε κατά κύριο λόγο στους νέους παρέχοντας τους ό,τι πιο χρήσιμο ή και σπάνιο υπάρχει από εκπαιδευτικά και επιστημονικά παιχνίδια, αλλά και υλικά για μικρο-κατασκευές στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας», προσθέτει.

IMG 5779

Οι αυτοσχέδιες κατασκευές, από ανεμογεννήτριες και ανεμόμυλους που λειτουργούν, μέχρι συστήματα ηλεκτροδότησης, ακόμα όμως και πλοία, αεροπλάνα ή αυτοκινητάκια που κινούνται αυτόματα, διαψεύδουν όσα πιστεύουμε, πως οι νέοι ασχολούνται μόνο με τα κινητά τους…
ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ… ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ

Η περιήγηση στον χώρο αλλά και στο εργαστήριο πίσω, καθώς και στον πλαϊνό χώρο όπου νέοι μπορούν να ασχολούνται με τις κατασκευές και την επιστημονική μελέτη, είναι αρκετή για να δεις πολλά από τα αξιοθαύμαστα που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν νέα παιδιά, έφηβοι και φοιτητές, με δύο απλά εφόδια: Ξύλο ή μέταλλο (ανάλογα με το τι υλικό χρειάζεται σε κάθε κατασκευή) και Γνώση!

IMG 5792

Έτσι, έχουν διπλό αποτέλεσμα: Από την μια, την μοναδική χαρά της ικανοποίησης που προσφέρει μια δική σου αυτοδημιούργητη κατασκευή, και από την άλλη, τα όσα επιστημονικά μαθήματα διδάχτηκες – και εμπέδωσες – στη διάρκεια της κατασκευής αυτής. «Και αυτό ακριβώς είναι το μυστικό», σημειώνει ο κ. Βούλγαρης. «Ότι κατασκευάζοντας έχουν μάθει ήδη, στην πράξη, αυτό που στη θεωρία μπορεί να διαβάσουν ξανά και ξανά αλλά να μην είναι κατανοητό με την ίδια ευκολία. Από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή…».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

Ο κ. Βούλγαρης μας δείχνει ένα ακόμα αυτοκινητάκι που κινείται αυτόματα

Ο κ. Βούλγαρης μας δείχνει ένα ακόμα αυτοκινητάκι που κινείται αυτόματαΤρένο και ελικόπτερο

Τρένο και ελικόπτερο

Πλοία
Πλοία
Ο ανεμόμυλος
Ο ανεμόμυλος
Μοριακή Ένωση
Μοριακή Ένωση
Κονσόλα αυτοσχέδια κατασκευή κι αυτή
Κονσόλα, αυτοσχέδια κατασκευή κι αυτή
Ηλεκτροδότηση
Ηλεκτροδότηση
Γέφυρα που ανεβοκαταιβείνει με ρεύμα
Γέφυρα που ανεβοκατεβαίνει με ρεύμα
Ανεμογεννήτρια
Ανεμογεννήτρια
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

21

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top