ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ – Πολίτες θα καταγγέλλουν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Oikonomia 2 873x432.png

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα ή και ανώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού, λαθρεμπορίου, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ετοιμάζει να λειτουργήσει η ΑΑΔΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον χρόνο και σε αυτή θα συγκεντρώνονται όλες οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι πολίτες που θέλουν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση, θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα:

  • Θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet.
  • Θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης.
  • Θα περιγράφουν το περιστατικό και
  • Θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Κάποιος πολίτης για παράδειγμα θα μπορεί να καταγγείλει επιχείρηση ή επαγγελματία που δεν εκδίδει αποδείξεις. Εν συνεχεία η καταγγελία θα αξιολογείται μέσα από μία σειρά φίλτρων, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της σοβαρότητάς της.

Στην περίπτωση που κρίνεται σημαντική αμέσως μετά παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν.

Οι καταγγελίες των φορολογούμενων θα ελέγχονται εξονυχιστικά προκειμένου να τεθούν στο αρχείο αναφορές που έχουν να κάνουν με προσωπικές αντιδικίες, βεντέτες και ανταγωνισμούς οι οποίες δεν έχουν κανένα φορολογικό ενδιαφέρον για την ΑΑΔΕ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτες στο ΦΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού που έχουν αποκαλυφθεί μετά από κάποια καταγγελία.

You may also like

Comments are closed.