ΥΓΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Έρχεται «καυτό» φθινόπωρο στα νοσοκομεία της Πάτρας

1 10
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Το φθινόπωρο πλησιάζει και στο δημόσιο Σύστημα Υγείας της περιοχής άπαντες βρίσκονται επί ποδός, προετοιμαζόμενοι για ένα νέο πανδημικό χτύπημα.

Ο στόχος είναι ένας και απολύτως σαφής: Να αντέξουν τα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων που θα χρήζουν νοσηλείας.

Ο κορωνοϊός δεν παίζει, ούτε, πολύ περισσότερο, η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική και ανοίγεται σε πιο ευρύ ηλικιακό πλαίσιο, περιλαμβάνοντας και μικρότερες ηλικίες.

Φαίνεται, πάντως, ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ο συναγερμός έχει ηχήσει εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες για την προετοιμασία του νοσηλευτικού ιδρύματος να είναι ήδη στο «κόκκινο».

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι και ο Διευθυντής ΕΣΥ Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΠ και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών, Κωνσταντίνος Γιαννάκενας, όχι μόνο δήλωσε στην «Πολιτεία» πως «υπάρχει πλάνο εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα κι ενός νέου κύματος πανδημίας με την μετάλλαξη του κορωνοϊού Δέλτα», αλλά τονίζει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει άνοιγμα και χρήση κλινικών για την περίθαλψη ασθενών σε πιο οργανωμένο βαθμό σχετικά με ό,τι ίσχυε πέρυσι.

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Σύστημα δεν απειλείται και δεν θα κληθεί να δοκιμαστεί για άλλη μία φορά, φθάνοντας στα όρια του.

Αντιθέτως, ο ίδιος εκτιμά ότι φέτος με την μετάλλαξη του ιού τα πράγματα προμηνύονται πολύ πιο δύσκολα: «Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι πιο ακίνδυνη, όμως είναι πολύ πιο μεταδοτική, άρα αυξάνει τα κρούσματα και θα δοκιμαστεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι άλλο να σου έρχονται 100 περιστατικά την ημέρα και άλλο να καταφθάνουν 300 ή 400», εξηγεί στην «Πολιτεία» ο γιατρός.

 

Giannakenas

       

 Λύση το εμβόλιο, αλλά η Κυβέρνηση δεν πείθει   

Στις δηλώσεις του στην «Πολιτεία» ο Κ. Γιαννάκενας επιχειρηματολογεί μάλιστα υπέρ της εκτίμησης της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, βάζοντας στην κουβέντα και την διάσταση που αφορά κρούσματα από όμορες περιοχές. «Τι θα κάνει το Αγρίνιο, ο Πύργος; Είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε πως το νοσοκομείο του Ρίου είναι Περιφερειακό και εδώ καταλήγουν από ολόκληρη την Περιφέρεια».

Εν κατακλείδι, για το νοσοκομείο του Ρίου υπάρχει μεν σχέδιο και πλάνο αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδρυμα δεν θα κινδυνεύσει με κλυδωνισμό, αν η μετάλλαξη Δέλτα καλπάσει και εκτοξεύσει τα κρούσματα σε βαθμό ανάγκης εκατοντάδων παράλληλων νοσηλειών.

Το μοναδικό «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι ο εμβολιασμός. Αυτό το μήνυμα στέλνει με τη σειρά του και ο κ. Γιαννάκενας. Καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν τονίζοντας ότι αυτό είναι το μόνο «όπλο» που έχουμε αυτή τη στιγμή για να διαχειριστούμε την κατάσταση της πανδημίας πέρα από την προσοχή που επίσης πρέπει να επιδεικνύουμε σε κάθε μας βήμα.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επιρρίψει βαριές ευθύνες στην Κυβέρνηση για την τακτική-στρατηγική που ακολούθησε στο θέμα του εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι: «Το πρόβλημα ξεκινά από το ότι η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει για τον εμβολιασμό. Και επειδή δεν έπεισε κατέφυγε στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Που ναι μεν είναι η τελευταία λύση τώρα, όμως, αν είχε καταφέρει να πείσει, δεν θα είχαμε καταλήξει εκεί, απλώς διότι δεν θα χρειαζόταν».

 

Μ’ εμβόλιο οι γιατροί, άλλοι είναι αυτοί που αντιδρούν

Μείζον ζήτημα συζήτησης και προβληματισμού είναι αυτό των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων υγειονομικών. Σύμφωνα με τον Διευθυντή ΕΣΥ Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΠ κ. Γιαννάκενα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ιατρών του νοσοκομείου του Ρίου είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Όπως λέει, όμως, το πρόβλημα εμφανίζεται στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Δηλαδή σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε τραυματιοφορείς όπου τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα από το αναγκαίο και το προσδοκώμενο. Όπως μάλιστα τονίζει ο ίδιος, «προσωπικά, θεωρώ πως είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να υπάρχει έστω και ένας υγειονομικός μη εμβολιασμένος».

Και συμπληρώνει την άποψη του αυτή με το εξής παράδειγμα: «Φανταστείτε έναν ανεμβολίαστο τραυματιοφορέα ο οποίος μεταφέρει εκατό ασθενείς την ημέρα. Τους μεταδίδει ή όχι τον ιό; Και όταν μάλιστα κάθε ασθενής που μπαίνει στο νοσοκομείο και χρειάζεται τραυματιοφορέα σημαίνει ότι ήδη βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του».

Μικρή η αντοχή σ’ ένα νέο κύμα

Μπορεί βέβαια να υπάρχει πλάνο και σχέδιο προετοιμασίας για το νοσοκομείο του Ρίου, όμως αυτό δεν ακυρώνει τις ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δεύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Πάτρας, ο «Άγιος Ανδρέας», ούτε όμως και τον προβληματισμό για το κατά πόσον θα αποφευχθεί η περιθωριοποίηση των λοιπών πλην Covid-19 ασθενών.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι μειώθηκαν σε ποσοστό 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία εκτός από τα πολύ επείγοντα και τα έκτακτα. Γεγονός που όμως έχει οδηγήσει την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας να αναζητήσει ευθύνες καταγγέλλοντας ότι την ώρα που ένα ολόκληρο νοσοκομείο επικεντρώνεται στα κρούσματα κορωνοϊού, πληθώρα άλλων ασθενών (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.α.) κινδυνεύουν άμεσα καθώς η υγεία τους χειροτερεύει και πλησιάζουν πιο κοντά στον θάνατο!

Και τα μηνύματα που έστειλε μέσω της «Πολιτείας» προσφάτως ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α. Στέλιος Τσοχατζής, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά όσον αφορά την προετοιμασία και σε αυτόν τον τομέα.

Λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν υποδομές υλικοτεχνικές, ούτε κτιριακές για να αντέξουμε ένα 4ο κύμα που όπως λέγεται μπορεί να είναι πιο σφοδρό από το 3ο» και ότι «ξαναμπαίνουν στο περιθώριο τα… λοιπά νοσήματα».

Και καταγγέλλοντας ότι το περυσινό «πάθημα» δεν έγινε «μάθημα» αφού ούτε φέτος φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τις άλλες ασθένειες, «που δεν αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε μια περίπτωση νέου κύματος δεν θα αντιμετωπιστούν και το φθινόπωρο».

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ