ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Έρχεται παγκόσμια λειψυδρία: Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το νερό

Facebook
Twitter

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το νερό, την ερχόμενη Τετάρτη, οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ζοφερό μέλλον, ξεκαθαρίζοντας ότι τα έθνη θα πρέπει να αρχίσουν να διαχειρίζονται το νερό ως «παγκόσμια κοινό αγαθό».

Η προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 40% ως το 2030, βάσει της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το παγκόσμια υδάτινο σύστημα εξετάζεται τόσο διεξοδικά, και διατυπώνονται οι κίνδυνοι για την ευημερία των χωρών αν παραμελήσουν το νερό. Τονίζουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να σταματήσουν να επιδοτούν την εξόρυξη και την υπερβολική χρήση του νερού μέσω εσφαλμένων γεωργικών επιδοτήσεων. Την ίδια ώρα οι βιομηχανίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις άχρηστες πρακτικές τους, ώστε η χρήση νερού να έχει βιώσιμο χαρακτήρα στο μέλλον.

Ο Τζόναν Ροκστρομ, διευθυντής του «Ινστιτούτου Potsdam» για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων και κύριος συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στον βρετανικό «Guardian» ότι η σημερινή παραμέληση των υδάτινων πόρων από τον κόσμο οδηγεί σε καταστροφή. «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μια κρίση νερού. Κάνουμε κακή χρήση του νερού, ρυπαίνουμε το νερό και αλλάζουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο, μέσω αυτού που κάνουμε στο κλίμα. Πρόκειται για μια τριπλή κρίση».

Η Μαριάνα Μαζουκάτο, οικονομολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, επίσης μία εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης, πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια πολύ πιο προληπτική και φιλόδοξη προσέγγιση του κοινού καλού. Πρέπει να θέσουμε τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο επίκεντρο, δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό ή οικονομικό πρόβλημα».

Το νερό είναι θεμελιώδες για την κλιματική κρίση και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ξεκαθαρίζει η έκθεση, με τον Ρόκστρομ να δηλώνει εμφατικά: «Πίσω από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπάρχει πάντα νερό, και ποτέ δεν μιλάμε για το νερό». Την ίδια ώρα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιδοτήσεις παγκοσμίως διοχετεύονται στη γεωργία και το νερό ετησίως που συχνά τροφοδοτούν την υπερβολική κατανάλωση νερού.

Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το νερό, υπό την ηγεσία των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και του Τατζικιστάν, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 22 Μαρτίου. Οι παγκόσμιοι ηγέτες προσκαλούνται, αλλά μόνο λίγοι αναμένεται να παραστούν, με τις περισσότερες χώρες να εκπροσωπούνται από υπουργούς ή υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Θα είναι η πρώτη φορά σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες που ο ΟΗΕ θα συνεδριάσει για να συζητήσει το νερό. Προηγούμενες προσπάθειες έβρισκαν εμπόδια από κυβερνήσεις που διστάζουν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε μορφή διεθνούς διακυβέρνησης του πόρου.

Κίνδυνος και από το εμφιαλωμένο

Η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει ειδική μνεία για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού που όπως καταδεικνύει, μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο προς ένα βασικό στόχο βιώσιμης ανάπτυξης: το ασφαλές νερό για όλους. Εχοντας λάβει δεδομένα από 109 χώρες παγκοσμίως, η έκθεση αναφέρει ότι μέσα σε μόλις πέντε δεκαετίες το εμφιαλωμένο νερό έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 73% από το 2010 ως το 2020. Οι πωλήσεις του αναμένεται να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι το 2030 φτάνοντας τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top