ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Έρχεται υπέρ – Τειρεσίας που καταγράφει τα χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ και τράπεζες

ypourgeio oikonomikwn 2048x1406 1

«Υπέρ – Τειρεσία» με πλήρη φάκελο οφειλών και οικονομικής συμπεριφοράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα φέρει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών από το 2023, σύμφωνα με τον οποίο θα αποτυπώνεται όλη η εικόνα του οφειλέτη για το σύνολο των χρεών του, αλλά και της εξόφλησης αυτών, έτσι ώστε ανά πασά στιγμή να πιστοποιείται η εικόνα του, αλλά και η συνέπειά του.

Με τον «νέο Τειρεσία» δημιουργείται ουσιαστικά ένα διπλό αρχείο – φάκελος, σύμφωνα με το οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν χρέη Εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, τράπεζες θα καταγράφονται.

Όλο το σχέδιο θα αποτυπωθεί σε κοινή πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας. Προβλέπεται η σύσταση δυο νέων κέντρων καταγραφής και παρακολούθησης των πολιτών και των επιχειρήσεων με χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Πρόκειται για την «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» που συστήνει το υπουργείο Οικονομικών και το «Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων» που δημιουργείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το όλο εγχείρημα που έχει την μορφή υπέρ – Τειρεσία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα καταγράφει τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων, θα παρακολουθεί την οικονομική συμπεριφορά τους και θα βαθμολογεί την πιστοληπτική συμπεριφορά τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, όλοι εκείνοι που θα συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό καθώς επίσης και στις ρυθμίσεις οφειλών.

You may also like

Comments are closed.