ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα ψηφιακά νομίσματα – Δεν καταργούνται τα μετρητά

psifiako nomisma
Η Μαρία Δεμερτζή υποδιευθύντρια του ινστιτούτου Bruegel μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τα ψηφιακά νομίσματα που προωθούνται από τις κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών, λέγοντας ότι αποτελούν μια νέα διεθνή τάση και μια ανταπόκριση στη μεγάλη επέκταση των κρυπτονομισμάτων, καθώς οι νομισματικές αρχές δεν θέλουν να μείνουν πίσω στον τομέα αυτό.

Με τα ψηφιακό ευρώ ή το ψηφιακό δολάριο, εξήγησε η κυρία Δεμερτζή, οι καταθέσεις θα τηρούνται απευθείας στην κεντρική τράπεζα, χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών, και οι καταθέτες θα διαχειρίζονται τα χρήματά τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές στο κινητό τους.

Η κυρία Δεμερτζή εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επεκταθούν, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν τα μετρητά, και θα αποτελούν δυνητικό ρίσκο για τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες θα χάσουν κάποιες δραστηριότητες.

Είπε ακόμη ότι δεν πιστεύει πως το ψηφιακό γιουάν, που ήδη χρησιμοποιεί δοκιμαστικά η κεντρική τράπεζα της Κίνας και βρίσκεται μπροστά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που θα απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου ή τον ρόλο του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την γενικότερη εμπιστοσύνη σε κάθε νόμισμα και όχι από την πιθανή τεχνολογική πρωτοπορία του.

You may also like

super market ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στα ύψη ξανά οι τιμές στα super market – Ανατιμήσεις έως 20% τις επόμενες ημέρες – Ποια προϊόντα επηρεάζονται

Νέο κύμα ανατιμήσεων θα σαρώσει τα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, τα τιμολόγια χονδρικής εμφανίζονται «φουσκωμένα» για τον Φεβρουάριο έως και 20%. ...

Comments are closed.