Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΓΕΙΑ

LIFESTYLE

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑΞΙΔΙ

Όλα τα άρθρα

Πρωτοσέλιδα

Έκδοση Κυριακής

Περισσότερα

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Facebook Twitter
politeialogoF4_W
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΓΕΙΑ

LIFESTYLE

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΑΞΙΔΙ

Όλα τα άρθρα

Πρωτοσέλιδα

Έκδοση Κυριακής

Περισσότερα

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Facebook Twitter
ΑΡΧΙΚΗ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
politeialogoF4_W

Έρευνα: Αυτό είναι το μυστικό για έναν τέλειο εσπρέσο

Facebook
Twitter
  • 9 Δεκεμβρίου, 2023
  • 9:26 μμ
  • ΠΟΛΙΤΕΙΑ
  • LIFESTYLE

Η προσθήκη μικρής ποσότητας νερού σε κόκκους καφέ πριν γίνει η άλεση τους παράγει πιο έντονο και γευστικό εσπρέσο. Αυτό υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων που πιστεύει ότι έχει εντοπίσει το μυστικό για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο. Κατά τη διάρκεια της άλεσης, η τριβή μεταξύ των κόκκων καφέ παράγει ηλεκτρισμό που κάνει τα σωματίδια να συσσωρεύονται και να κολλούν στον μύλο. Η προσθήκη υγρασίας μειώνει την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είπαν οι ερευνητές, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται μικρότερη σπατάλη καφέ και η γεύση του δυναμώνει.

«Η υγρασία, είτε πρόκειται για υπολειμματική υγρασία στο εσωτερικό του καβουρδισμένου καφέ είτε για εξωτερική υγρασία που προστίθεται κατά το άλεσμα, είναι αυτή που υπαγορεύει την ποσότητα φορτίου που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια άλεση. Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως μειώνει το χάος καθώς γίνεται η άλεση αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, στην ικανότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ευνοϊκών γεύσεων» λέει ο Κρίστοφερ Χέντον καθηγητής υπολογιστικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ. Μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν πώς η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κατά τη διαδικασία άλεσης επηρεάζει τη γεύση του καφέ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συνεργάστηκαν με ειδικούς ηφαιστείων οι οποίοι μελετούν παρόμοιες ηλεκτρικές διεργασίες που συμβαίνουν σε ηφαιστειακές εκρήξεις.

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε πολλά μικρά σωματίδια που στη συνέχεια βγαίνουν από το ηφαίστειο και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο να παράγουν κεραυνούς. «Με έναν απλοϊκό τρόπο η ηφαιστειακή διεργασία είναι παρόμοια με το άλεσμα του καφέ όπου παίρνουμε αυτούς τους κόκκους και τους μετατρέπουμε σε λεπτή σκόνη».

Τα πειράματα

Η ομάδα μέτρησε την ποσότητα του στατικού ηλεκτρισμού που παράγεται κατά την άλεση διαφορετικών τύπων κόκκων καφέ, σημειώνοντας τη χώρα προέλευσης και το χρώμα του καβουρδίσματος του καφέ. Έλαβαν επίσης υπόψη τους τις μεθόδους επεξεργασίας των κόκκων, συμπεριλαμβανομένου του εάν ήταν φυσικά, πλυμένα ή χωρίς καφεΐνη.

Τώρα που γνωρίζουμε ποιες ρυθμίσεις άλεσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή αναπαραγώγιμου εσπρέσο, μπορούμε να αρχίσουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση του καφέ. Οι ερευνητές είπαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κατά το άλεσμα δεν επηρεάζεται από το πού βρισκόταν ο καφές ή πώς επεξεργαζόταν αλλά υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του ηλεκτρισμού, του χρώματος των καβουρδισμένων κόκκων και του πάχους των σωματιδίων.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν ο καφές αλέθονταν σε πιο… χονδροειδές περιβάλλον παρήχθη λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι πιο λεπτοί κόκκοι παρήγαγαν λιγότερο φορτίο και αυτό το φορτίο ήταν πιο πιθανό να είναι θετικό, είπαν οι ερευνητές, ενώ οι πιο σκούροι κόκκοι φορτίστηκαν αρνητικά και παρήγαγαν περισσότερο συνολικό φορτίο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι σκουρόχρωμοι καβουρδισμένοι καφέδες παράγουν πολύ λεπτότερα σωματίδια από τους ελαφρούς καβουρδισμένους όταν αλέθονται στην ίδια ρύθμιση. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν εάν το άλεσμα με νερό άλλαξε τον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο. Διαπίστωσαν ότι όταν οι κόκκοι αλέθονταν με ένα πιτσίλισμα νερού είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης και πιο δυνατή Παρασκευή σε σύγκριση με τους ίδιους κόκκους αλεσμένους χωρίς νερό. Το άλεσμα με νερό έκανε επίσης τις γεύσεις του εσπρέσο ποιοτικότερες ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για τους τις βιομηχανίες καφέ αλλά και τους μπαρίστες.

PrevΠροηγούμενο Άρθρο
Επόμενο ΆρθροNext
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

«Είναι στο κεφάλι σου, δεν είναι αλήθεια» – Όταν ο γιατρός αμφισβητεί τα συμπτώματα του ασθενούς

«Είναι στο κεφάλι σου, δεν είναι αλήθεια» – Όταν ο γιατρός αμφισβητεί τα συμπτώματα του ασθενούς

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 15:32
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημοποίησε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επισημοποίησε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 15:12
Επιχείρηση Endgame: Διεθνή εντάλματα κατά Ρώσων χάκερ - Τα ονόματα και τα ψευδώνυμά τους, στόχευαν κυβερνήσεις, στρατούς, πολίτες

Επιχείρηση Endgame: Διεθνή εντάλματα κατά Ρώσων χάκερ - Τα ονόματα και τα ψευδώνυμά τους, στόχευαν κυβερνήσεις, στρατούς, πολίτες

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 14:53
Άμπου Ντάμπι 2025: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στον μικρό τελικό της Κυριακής

Άμπου Ντάμπι 2025: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στον μικρό τελικό της Κυριακής

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 14:33
Επίθεση Ερντογάν στους ΛΟΑΤΚΙ: «Ο αγώνας ενάντια στη διαστροφή είναι ένας αγώνας για την ελευθερία»

Επίθεση Ερντογάν στους ΛΟΑΤΚΙ: «Ο αγώνας ενάντια στη διαστροφή είναι ένας αγώνας για την ελευθερία»

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 14:13
Θύμα απαγωγής γιος επιχειρηματία: Ανάμεσα στους δράστες ο γνωστός Πατρινός τράπερ Ivan Greko – Απειλούσαν να του κόψουν τα δάχτυλα

Θύμα απαγωγής γιος επιχειρηματία: Ανάμεσα στους δράστες ο γνωστός Πατρινός τράπερ Ivan Greko – Απειλούσαν να του κόψουν τα δάχτυλα

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 14:10
Φρέντι Μέρκιουρι: Στο φως το επτασφράγιστο μυστικό του - Είχε κόρη και την απέκτησε με τη γυναίκα φίλου του

Φρέντι Μέρκιουρι: Στο φως το επτασφράγιστο μυστικό του - Είχε κόρη και την απέκτησε με τη γυναίκα φίλου του

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 13:54
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στην κινητοποίηση για την Παλαιστίνη (ΦΩΤΟ)

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στην κινητοποίηση για την Παλαιστίνη (ΦΩΤΟ)

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 13:49
Αχαΐα: Οικιακή βοηθός άδειαζε… τον τραπεζικό λογαριασμό ηλικιωμένης – Εξαφανίστηκε… μεγάλο ποσό!

Αχαΐα: Οικιακή βοηθός άδειαζε… τον τραπεζικό λογαριασμό ηλικιωμένης – Εξαφανίστηκε… μεγάλο ποσό!

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 13:40
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ: «∆εν συμμετέχουμε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ: «∆εν συμμετέχουμε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο»

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 13:34
ΠΑΤΡΑ: "Επικό" παρκάρισμα στο Αρχαίο Ωδείο

ΠΑΤΡΑ: "Επικό" παρκάρισμα στο Αρχαίο Ωδείο

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 13:14
ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΠΟΤΣΗ: Δείτε γιατί βραβεύτηκαν οι Πατρινοί δημοσιογράφοι Μαρίνα Ριζογιάννη και Χρήστος Στρατουλάκος

ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΠΟΤΣΗ: Δείτε γιατί βραβεύτηκαν οι Πατρινοί δημοσιογράφοι Μαρίνα Ριζογιάννη και Χρήστος Στρατουλάκος

Posted by ΠΟΛΙΤΕΙΑ24/05/2025 12:55
Όλες οι ειδήσεις

Eγγραφή στο Newsletter

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΑΣ

Κατηγορίες
ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ακολουθήστε μας
Facebook-f Twitter
Σχετικά με εμας

Mikad Media Group
Ασκούνης Ανα. Ιωάννης
Διαχειριστής και Δικαιούχος ονόματος χώρου:
Ασκούνης Ιωάννης 
Διεύθυνση: Κορίνθου 159, Πάτρα. τ.κ. 26334
ΑΦΜ: 070824196 / ΔΟΥ Πατρών
Τηλ. Kέντρο: 2611 120696
Email: info@politeianews.gr

MHT-Logo ΜΕΛΟΣ Μ.Η.Τ. 232294


Designed & Developed by Phoenix Solutions

Κύλιση στην κορυφή