ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα

Facebook
Twitter

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Δημήτρη Ορφανού, Ελένης Σκουρουλιάκου, Νίκου Χολέβα

Πάνω από 44 χώρες πρόκειται να αντιμετωπίσουν υψηλή πίεση από έλλειψη νερού μέχρι το 2040. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ισπανία. Συνολικά, οι μεσογειακές χώρες ανήκουν στις περιοχές του πλανήτη με τους υψηλότερους κινδύνους ξηρασίας και έλλειψης νερού. Ηδη σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων 500 ετών.

Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα-1

5.605 λίτρα νερό για ένα κιλό τυρί

Η κατανάλωση νερού στον αγροτικό τομέα προσδιορίζεται όχι μόνο από τη σπατάλη κατά την άρδευση, αλλά και από τις επεξεργασίες των προϊόντων. Το τυρί βρίσκεται στην κορυφή των αναγκών σε νερό με 5.605 λίτρα/κιλό. Ακολουθούν οι ξηροί καρποί, oι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η εκτροφή αγελάδων και η καλλιέργεια ρυζιού αποτελούν επίσης μεγάλους καταναλωτές.Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα-2

2,8 δισ. άνθρωποι θα διψούν το 2025

Περισσότεροι από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 48 χώρες του κόσμου θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού έως το 2025. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 7 δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο αποτύπωμα κατανάλωσης νερού, 2,389 μ3 ανά έτος, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα-3

Πλεόνασμα-ρεκόρ για τη Ρωσία

Συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αυξημένο το πλεόνασμα της Ρωσίας κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2022 (σχεδόν 28 δισ. δολάρια). Συγκεκριμένα εμφανίζεται υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου πλεονάσματος όλων των προηγούμενων ετών. Οι εξωπραγματικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην ουσία εκμηδενίζουν την όποια μείωση των εισαγωγών της Ευρώπης.

Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα-4

Μειωμένη η πράσινη ενέργεια

Στα ευρωπαϊκά ενεργειακά παράδοξα της εποχής εμφανίζεται σοβαρή μείωση παραγωγής ηλεκτρισμού στις δύο σημαντικότερες πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στα υδροηλεκτρικά (-20%) και στην πυρηνική ενέργεια (-12%), σε σύγκριση με το 2021. Στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας προβλέπεται, το 2026, η πρώτη πηγή τροφοδοσίας να είναι το φυσικό αέριο και η δεύτερη ο άνθρακας, με μηδενισμό των πυρηνικών (συζητείται όμως η επέκταση λειτουργίας τους).

Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα-5

Μεγαλύτερη παραγωγή από ήλιο και αέρα

Από τα ελάχιστα ευχάριστα της ενεργειακής συγκυρίας είναι η υπέρβαση του 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού (σύμφωνα με στοιχεία για το 2021) από το άθροισμα των αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων. Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιαπωνία και η Γερμανία αποτελούν τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Στην Ευρώπη ξεχωρίζουν επίσης –αν και πολύ πιο κάτω– η Μεγάλη Βρετανία και η Δανία.

Έρευνα-Ανάλυση: Πρόβλημα λειψυδρίας και στην Ελλάδα-6

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top