ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Οι μεταλλικοί σωλήνες που βρέθηκαν σε μια αρχαία ταφή το 1897 ίσως ήταν καλαμάκια πόσης

oldest known drinking
Οκτώ αρχαίοι χρυσοί και ασημένιοι σωλήνες που χρονολογούνται πριν από περίπου 5.500 χρόνια και ανακαλύφθηκαν στο Βόρειο Καύκασο της Ρωσίας το 1897, ίσως είναι τα παλαιότερα σωζόμενα καλαμάκια πόσης στον κόσμο, ισχυρίζεται νέα μελέτη.

Οι σωλήνες έχουν λεπτά τοιχώματα και στενή διάτρητη άκρη, ενώ το μήκος του καθενός είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο. Βρέθηκαν στο μεγαλύτερο από τα τρία διαμερίσματα που περιείχαν ανθρώπινα λείψανα, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή ενός τύμβου κοντά στο Maykop, το καλοκαίρι του 1897.

Οι σωλήνες, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, χρονολογούνται την 4η χιλιετία π.Χ. και είναι κατασκευασμένοι από τμήματα που είναι ενωμένα μεταξύ τους. Τέσσερις από τους σωλήνες είναι διακοσμημένοι με χρυσά ή ασημένια ειδώλια ταύρων.

Στο παρελθόν, οι αρχαιολόγοι είχαν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτούς τους σωλήνες για να στηρίξουν ένα κουβούκλιο που χρησιμοποιούσαν στην νεκρική πομπή, ή ότι ήταν σκήπτρα. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Ρωσία, ωστόσο, δήλωσε ότι οι σωλήνες ήταν πιθανότατα καλαμάκια για την κατανάλωση μπύρας από κοινόχρηστο δοχείο.

«Αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις μας, τα αντικείμενα αυτά αντιπροσωπεύουν την πρώτη υλική απόδειξη κατανάλωσης αλκοόλ μέσω μακριών σωλήνων – μια κοινή πρακτική κατά τη διάρκεια εορτών, την 3η και τη 2η χιλιετία π.Χ. στην αρχαία Εγγύς Ανατολή», έγραψαν οι ερευνητές.

Η επιστημονική ομάδα έγραψε σε άρθρο της στο περιοδικό «Antiquity» ότι τα αντικείμενα είναι καλαμάκια που «σχεδιάστηκαν για την κατανάλωση ενός τύπου ποτού που απαιτούσε φιλτράρισμα κατά την κατανάλωση».

1594 1
(Antiquity)

Η θεωρία τους, όπως γράφουν, υποστηρίζεται από στοιχεία που περιλαμβάνουν απεικονίσεις σε σφραγίδες από το Ιράν και το Ιράκ που χρονολογούνται την 5η έως την 4η χιλιετία π.Χ., όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν άχυρα για να πιουν. Επιπλέον, οι σκηνές συμποσίων που απεικόνιζαν ανθρώπους να πίνουν μπύρα μέσω μακρών σωλήνων από ένα κοινό σκεύος, ήταν δημοφιλείς στη μεσοποταμιακή τέχνη, την 3η χιλιετία π.Χ.».

Στο παρελθόν οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει ένα στέλεχος καλαμιού τυλιγμένο σε χρυσό φύλλο, καθώς και δύο μεταλλικούς σωλήνες πόσης στον τάφο της βασίλισσας Puabi, στο βασιλικό νεκροταφείο της Ουρ, που χρονολογούνται πριν από περίπου 4.500 χρόνια.

Η διάτρητη άκρη των σωλήνων συνάδει χρονικά και με τα αποσπώμενα μεταλλικά φίλτρα από άχυρο που χρησιμοποιούνταν στις άκρες των καλαμιών στο Λεβάντε και τη Μεσοποταμία κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Αυτοί οι σωλήνες πόσης ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν σε γιορτές στις οποίες οι άνθρωποι κάθονταν και έπιναν μπύρα από το ένα και μοναδικό μεγάλο πιθάρι που βρέθηκε στον τάφο, έγραψαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα δήλωσε ότι βρήκε ίχνη αμύλου κριθαριού στην άκρη ενός από τους σωλήνες, αν και το εύρημα δεν αποτελεί πειστική απόδειξη της παρουσίας ενός ποτού όπως η μπύρα.

«Η θέση των σωλήνων δίπλα στο σώμα υπογραμμίζει τόσο τη σημασία της γιορτής στην ταφική τελετή όσο και την υψηλή κοινωνική θέση κάποιου που διοργανώνει συμπόσιο», δήλωσε ο Βίκτορ Τρφόνοβ, κύριος συγγραφέας της έρευνας στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

«Η μπύρα στο παρελθόν ήταν πιθανότατα με ιζήματα και τα καλαμάκια φίλτρου ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο», δήλωσε η καθηγήτρια Ωγκούστα ΜακΜάον στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτά τα καλαμάκια αποκαλύπτουν τη σημασία των κοινών γευμάτων στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών, όπως γίνεται σήμερα στα γλέντια και τα πάρτι», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

ΠΗΓΗ: The Guardian

You may also like

Comments are closed.