Έρευνα: Τι είναι το «gaslighting» και πως θα καταλάβεις πως το βιώνεις

Facebook
Twitter
Πριν από περίπου 60 χρόνια και συγκεκριμένα το 1960, η μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου παρουσίασε την ταινία «Gaslight».

Οι σινεφίλ και οι παλιότεροι θα θυμούνται την ιστορία ενός ζευγαριού, όπου ο άνδρας προσπαθούσε να πείσει την γυναίκα του πως ότι συμβαίνει το φαντασιώνεται και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Λίγα χρόνια μετά, οι ψυχολόγοι της εποχής έδωσαν τον όρο «gashlighting» στο φαινόμενο αυτό. Όταν δηλαδή ένας άνθρωπος προσπαθεί να κάνει κάποιον άλλο να μην πιστεύει στα μάτια του και τα αυτιά του, προσπαθώντας να τον πείσει να βλέπει την αλήθεια που του υπαγορεύει.

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο και υπερβολικό, όμως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που προκαλούν «gashghting» και παράλληλα άλλοι τόσοι που το δέχονται.

Πως καταλαβαίνουμε πως έχουμε υποστεί το φαινόμενο

Καλώς ή κακώς, μπορεί να έχεις υποστεί «gashlighting» και ακόμα και την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές να μην αναγνωρίζεις τα σημάδια του στον εαυτό σου. Αναρωτήσου λοιπόν, αν υπάρχει στο περιβάλλον σου κάποιος άνθρωπος που αμφισβητεί μονίμως την σκέψη σου και τα συμπεράσματα σου. Επίσης, αν βρίσκεσαι συνέχεια απόλογος σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή αν πρέπει να παίρνεις διαρκώς δεύτερες γνώμες για όλα όσα νιώθεις, ενώ παράλληλα δυσκολεύεσαι να πάρεις και την πιο απλή υπόθεση.

Σε ποιους χώρους «ανθεί» το gashlighting

Συνήθως το φαινόμενο αυτό το βρίσκουμε ανάμεσα σε σχέσεις συντρόφων, φίλων, σε επαγγελματικούς χώρους και δυστυχώς, ακόμα και στις σχέσεις με τους γονείς μας.

Αν αντιληφθείς πως σου συμβαίνει και σένα, πρέπει να αποκοπείς άμεσα από τη σχέση, αν αυτή γίνεται εσκεμμένα.

Σε περίπτωση όμως που αυτό ξεκινάει μέσα στην οικογένεια και γίνεται μη εσκεμμένα, πρέπει να μιλήσεις πολύ σοβαρά με το άτομο που στο προκαλεί και φυσικά σε κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Το gashlighting είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να σταματήσεις και μόνο τότε θα καταφέρεις να νιώσεις πιο όμορφα με τον εαυτό και τη σχέση σου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top