ΥΓΕΙΑ

Ερευνητές δημιούργησαν έμβρυα χωρίς σπερματοζωάρια ωάρια και γονιμοποίηση

emvrio
Ερευνητές δημιούργησαν τα πρώτα ‘’συνθετικά έμβρυα’’ στον κόσμο, χωρίς να απαιτούνται σπερματοζωάρια, ωάρια και γονιμοποίηση.

Επιστήμονες στο Weizmann Institute του Ισραήλ, ανακάλυψαν ότι βλαστικά κύτταρα ποντικών θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές, παρόμοιες με έμβρυα, με εντερικό σωλήνα, αρχόμενο εγκέφαλο και πάλλουσα καρδιά.

Τα συνθετικά έμβρυα που δημιουργήθηκαν χωρίς γονιμοποιημένα ωάρια αναμένεται στο μέλλον να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του πώς τα όργανα και οι ιστοί δημιουργούνται κατά την ανάπτυξη των φυσιολογικών εμβρύων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τα πειράματα στα ζώα και τελικά να ανοίξει τον δρόμο για νέες πηγές κυττάρων και ιστών για ανθρώπινη μεταμόσχευση.

Ο καθηγητής Jacob Hanna, έδειξε ότι εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα δημιουργούν ολόκληρα συνθετικά έμβρυα- κάτι που σημαίνει ότι περιλαμβάνουν τον πλακούντα και το σάκο που περιβάλλει το έμβρυο.

Πέρσι, η ομάδα περιέγραψε πώς έφτιαξε μηχανική μήτρα που επέτρεψε σε έμβρυα ποντικών να αναπτυχθούν εκτός του οργάνου για αρκετές ημέρες.

Στη νέα έρευνα, χρησιμοποιήθηκε η ίδια συσκευή για να τραφούν βλαστικά κύτταρα ποντικών, περισσότερο από μια εβδομάδα.

Ορισμένα από τα κύτταρα αντιμετωπίστηκαν προηγουμένως με χημικά που ενεργοποίησαν γενετικά προγράμματα για να αναπτυχθούν σε πλακούντα ή λεκιθικό ασκό, ενώ άλλα αναπτύχθηκαν χωρίς παρέμβαση σε όργανα και ιστούς.

Αν και τα περισσότερα βλαστικά κύτταρα δεν πέτυχαν να δημιουργήσουν δομές που θα έμοιαζαν με έμβρυα, περίπου το 0,5% συνδυάστηκαν σε μικρές μπάλες που ανέπτυξαν ξεχωριστούς ιστούς και όργανα.

Σε σύγκριση με τα φυσιολογικά έμβρυα ποντικών, τα συνθετικά ήταν κατά 95% ίδια όσον αφορά την εσωτερική τους δομή και το γενετικό προφίλ των κυττάρων. Τα όργανα που δημιουργήθηκαν ήταν λειτουργικά.

Ο Hanna δήλωσε ότι συνθετικά έμβρυα δεν είναι αληθινά έμβρυα και δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ζωντανά ζώα ή τουλάχιστον δεν είχαν όταν μεταμοσχεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Cell.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ