ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ | Από τον Ιούλιο η “Πολιτεία” αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα

Facebook
Twitter

«Ανάσα» ειδικά στον πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει η προσπάθεια κάλυψης των κενών σε εργατικά χέρια.

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Προχθές και από την Πάτρα “άνοιξε” ο κύκλος των συσκέψεων για την καταγραφή των ελλείψεων σε εργάτες γης. Συσκέψεις που πραγματοποιούνται και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι η συνέχεια στο θέμα που από τις 10 του περασμένου Ιουλίου έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει η εφημερίδα «Πολιτεία», κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα που έχει προκληθεί στην υπαίθρια παραγωγή εξαιτίας του αισθητά μειωμένου εργατικού δυναμικού.

2 Ένθετη το δημοσίευμα μας από 10 7 2022 e1665560927856
Ένα από τα δημοσιεύματα μας, στις 10-7-2022

 

Ήταν τότε που καταγράφαμε την περίπτωση του αγρότη Χρήστου Ταπεινού, από το χωριό Ματαράγκα της Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος αναγκάστηκε να πετάξει… 80 τόνους καρπουζιού απλά και μόνο διότι δεν υπήρχαν εργάτες για να μαζέψει και να διαθέσει τη σοδειά προς πώληση.

Όπως επίσης είχαμε καταγράψει και τις δηλώσεις του προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος χαρακτήριζε το πρόβλημα ως ένα από τα σημαντικότερα στην πρωτογενή παραγωγή, λέγοντας πως αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι στην Ελλάδα ότι οι ανάγκες σε εποχιακούς εργάτες ξεπερνούν τις 50.000 μπορεί και τις 80.000 άτομα.

Παρουσιάζοντας ως «αιτία κακού» το καθεστώς νομιμοποίησης εργατών στην Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που ωθεί μετανάστες να φεύγουν απ΄τη χώρα μας για να βρουν καλύτερο επαγγελματικό «καταφύγιο». Με πιο εύκολη νομιμοποίηση, υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ

Στις συσκέψεις της Π.Ε. Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία αναγκών σε εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, αλιεργάτες, αλλά και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης. Θέσεις που θα καλυφθούν με τη διαδικασία της μετάκλησης από πολίτες τρίτων χωρών, από το 2023 έως το 2024.

Την Τρίτη 11/10 έγινε η σύσκεψη στην Πάτρα, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου.

Ακολούθησε η σημερινή, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, σύσκεψη στον Πύργο, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

Και έπεται η σύσκεψη της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά.

Η καταγραφή θα γίνει βάσει νόμου με Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε προ τριμήνου για να καθοριστεί ο ανώτατος αριθμός θέσεων εξαρτημένης εργασίας, (άρθρο 12 του Ν. 4251/14), εποχικής απασχόλησης (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόλησης αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) και απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014).

Μπορεί μάλιστα ο ανώτατος αριθμός θέσεων να προσαυξηθεί μέχρι και 10% με βάση τις απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Ενώ οι σχετικές Κ.Υ.Α. πρέπει υποχρεωτικά να ληφθούν υπόψη από τις Περιφέρειες της χώρας.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

20 4 e1665560793494

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top