ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Εργοστάσιο ”Πρώτο”: Δυο πρόεδροι και στη μέση… Κούγιας και Αμπατζής!

proto ergostasio
Ανελέητος δικαστικός πόλεμος εδώ και έναν χρόνο – Ραγδαίες εξελίξεις
του Κωνσταντίνου Φλαμή

Μπορεί το γάλα «Πρώτο» να εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των πατρινών καταναλωτών, όμως στο κτίριο της Εγλυκάδας η κατάσταση είναι «εκρηκτική»!

Δεν είναι και λίγο να καταγγέλλεται ότι από τους συνεταιριστές «λείπουν» 20 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λάβει από το 2005 μέχρι και πριν λίγα χρόνια.

Στην μία πλευρά η οικογένεια Καϊμακά, με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Καϊμακά, να ηγείται του Συνεταιρισμού επί χρόνια. Ένα δε παιδί του ήταν και μέλος της διοίκησης.

Από την άλλη πλευρά τα νέα μέλη του Δ.Σ., τα οποία κατά τον κ. Καϊμακά τον είχαν καθαιρέσει παράνομα (υπήρξε δε και δικαστική απόφαση που τον δικαίωσε)!.

Πριν μερικές ημέρες «έσκασε» και η πρώτη «βόμβα»: Διώξεις του Εισαγγελέα οι οποίες αφορούν στα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και απιστίας και στρέφονται εναντίον τεσσάρων προσώπων, μελών της ίδιας οικογένειας που είχε για χρόνια τα ηνία του συνεταιρισμού, αλλά σήμερα έχει παραγκωνιστεί. Φυσικά ο λόγος γίνεται για την οικογένεια Καϊμακά.

Η νυν Διοίκηση έχει κάνει μηνύσεις και αγωγές, όπως όμως και η πρώην. Ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε συκοφαντική και ψευδή από την αρχή μέχρι το τέλος τη μήνυση σε βάρος του Βασίλη Καϊμακά και των γιων του Δημήτρη και Γιάννη, η οποία τέθηκε στο αρχείο με συνοπτικές διαδικασίες.

«Σε βάρος των ψευδομηνυτών και συκοφαντών έχω λάβει εντολή να καταθέσω μηνύσεις ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πατρών, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και ψευδούς καταμήνυσης κατά της διοίκησης και συγκεκριμένα κατά των κυρίων Γ. Παπαλεξόπουλου, Π. Λαλιώτη και Αθ. Παναγόπουλου, διότι έθιξαν την τιμή και την υπόληψη και πρόσβαλαν την προσωπικότητά των εντολέων μου», δήλωνε ο κ. Κούγιας.

Η πλευρά της νυν διοίκησης αναφέρει πως, η μήνυση τέθηκε στο αρχείο και έχει τυπικά κωλύματα, σε σχέση με τις προθεσμίες και θα προσβληθεί ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών. Μετά από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές, πως στο εργοστάσιο «Πρώτο» η κατάσταση όντως είναι «εκρηκτική».

Υπάρχει δε εύλογη ανησυχία και από τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στην διανομή, πρόσφατα δόθηκε σε άλλη εταιρεία. Η οποία διανέμει με άλλο δίκτυο και το γάλα ΔΕΛΤΑ.

 

ΘΑΝΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ:

«Έφτιαξαν εταιρεία διανομής συμφερόντων της συζύγου και των παιδιών»

abatzis

Ο δικηγόρος της νυν Διοίκησης Θάνος Αμπατζής δήλωσε: Eχουν υποβληθεί μηνύσεις για πέντε κακουργήματα. Μάλιστα τρεις υποθέσεις που αφορούν απιστία της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν παραπεμφθεί στις ανακριτικές αρχές.

Ο Εισαγγελέας έχει ήδη πάρει καταθέσεις και πλέον η υπόθεση εξετάζεται από τον Ανακριτή. Και προφανώς για να το κάνει αυτό ο Εισαγγελέας έχει ενδείξεις. Από το 2005 μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό που λείπουν από τον Συνεταιρισμό είναι 20 εκατομμύρια ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχε κυκλοφορήσει μία ανώνυμη επιστολή που αναφερόταν στα όσα γίνονταν από την πρώην Διοίκηση. Δυστυχώς όμως η Εισαγγελία δεν έδωσε την δέουσα σημασία. Προφανώς η τότε Διοίκηση βρήκε κάποιους τρόπους, όχι βέβαια μέσω Εισαγγελέα, αλλά άλλους τρόπους να μην προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Δυστυχώς δεν υπήρχαν μάρτυρες λόγω της ανώνυμης επιστολής γι αυτό και δεν προχώρησε η διαδικασία. Άρα ενδείξεις για κακοδιαχείριση υπήρξαν εδώ και 4 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση «που έχουν πάει τα χρήματα» ο κ. Αμπατζής είπε: «Η νυν διοίκηση θεμελιώνει το που πήγαν τα χρήματα. Κάποια από αυτά δόθηκαν σε μεταφορική εταιρεία των συμφερόντων της οικογένειας Καϊμακά, που είχαν στηθεί για να κάνουν διανομή του γάλακτος και έπαιρναν υπερβολικότατες αποζημιώσεις, 7πλάσιες και 8πλασιες αυτών που η σημερινή διοίκηση δαπανά. Ήταν τότε που απολύθηκαν οι οδηγοί και η διανομή ανατέθηκε στην εταιρεία.

Αρχικά ήταν εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του κ. Καϊμακά και στη συνέχεια των παιδιών του. Συνολικά υπήρχαν πέντε τρόποι με τους οποίους η οικογένεια απιστούσε σε βάρος του Συνεταιρισμού. Δεν λέω έκλεβε. Λέω απιστούσε. Ο συνεταιρισμός έφθασε στα όρια της καταστροφής πέρυσι. Η διοίκηση κατάφερε να εξισορροπήσει την κατάσταση και από 60.000 ευρώ το μήνα οφειλές έχει 60.000 ευρώ το μήνα κέρδη».

 

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ:

«Πλέον φέρνουν το γάλα από αλλού»

kougias

Ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊμακά Αλέξης Κούγιας δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς εγώ έχω γίνει αποδέκτης μιας κατάστασης στον συνεταιρισμό που έχει λάβει άλλη διάσταση. Είχα την φιλοσοφία πως τέτοιου είδους συναλλαγές πρέπει να λύνονται με άλλους τρόπους, πλέον έχει πάρει  προσωπικές διαστάσεις.

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πρώην συνεργάτες και τότε μέλη του Δ.Σ., ξαφνικά οι ίδιοι που ήταν τότε υπό την αιγίδα του κ. Καϊμακά ως Πρόεδρου, στράφηκαν εναντίον του. Για πράξεις που οι ίδιοι έχουν εγκρίνει ως μέλη του Δ.Σ. επί χρόνια. Έχουν πάρει και την δικογραφία. Μάλιστα διέγραψαν τον πατέρα και γιο Καϊμακά με παράνομες διαδικασίες, ευτυχώς όμως απόφαση του Δικαστηρίου τους επανέφερε.

Ξαφνικά οι εντολείς μου, η οικογένεια Καϊμακά, έδωσαν την υπόθεση σε κάποιον δικηγόρο Πατρών ο οποίος δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα, αυτή είναι η άποψή τους, από εκεί και πέρα είναι αλήθεια πως έχουν αρχίσει ήδη να εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή της διαγραφής τους. Όταν γνώριζαν μάλιστα ότι επί τόσα χρόνια η οικογένεια Καϊμακά προσέφερε το γάλα με συνθήκες πραγματικού συνεταιρισμού. Τώρα πλέον μου έχουν πει πως η προμήθεια γάλακτος δεν γίνεται από την Αχαΐα αλλά από άλλα μέρη της Ελλάδος. Σημασία έχει ότι οδηγούμεθα σε μία σκληρή δικαστική αντιπαράθεση και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το τέλος του συνεταιρισμού».

 

Το χρονικό του πολέμου

Στο  «Πρώτο», τους τελευταίους 12 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, με τη νέα διοίκηση του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών, να έχει ξεκινήσει λογιστική έρευνα σε βάθος 15ετίας, ισχυριζόμενη ότι έχει εντοπίσει βαριές σκιές στην οικονομική διαχείριση, που οδήγησαν την εταιρεία σε ζημιά ίσως και 20 εκατ. ευρώ.

proto 1 e1625429068231

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, όταν η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού, ανέτρεψε την μέχρι τότε διοίκηση του Βασίλη Καϊμακά, καταψηφίζοντας τον ισολογισμό, με το επιχείρημα ότι υπήρχαν σκιές ως προς την οικονομική διαχείριση.

Ορίστηκε προσωρινή διοίκηση και ο συνεταιρισμός οδηγήθηκε άμεσα σε εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπαλεξόπουλο, αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Λαλιώτη και γραμματέα τον Αθανάσιο Παναγόπουλο.

Ο Βασίλης Καϊμακάς έμεινε στο ΔΣ, αλλά βρίσκεται στο περιθώριο, ενώ έχουν κινηθεί και διαδικασίες για την αποπομπή του, οι οποίες όμως έχουν αντικρουστεί με προσφυγές.

Τον Σεπτέμβριο, η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, κατόπιν εντολής της γενικής συνέλευσης, αρχίζει να ψάχνει τα οικονομικά του συνεταιρισμού. Το σημερινό προεδρείο λέει ότι, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές μέχρι και 70.000 ευρώ το μήνα και ξαφνικά «εν μια νυκτί» πέρασε σε κερδοφορία.

Τι είχε γίνει; «Περάσαμε σε διαδικασία εξυγίανσης και απλά συμμαζέψαμε το ταμείο, περικόπτοντας άσκοπες δαπάνες», λέει ο σημερινός πρόεδρος Γιώργος Παπαλεξόπουλος και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λαλιώτης, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στους προκατόχους τους.

Στις μηνυτήριες αναφορές που έχει καταθέσει η νέα διοίκηση, καταγγέλλονται περιπτώσεις όπως:

* Από το 2000 ο συνεταιρισμός εμφανίζεται να σταμάτησε τη χρήση οχημάτων του, για τη συλλογή του γάλακτος από μέλη και συνεργαζόμενους παραγωγούς και ανέθεσε το έργο αυτό, σε επιχειρήσεις που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα μελών της διοίκησης, με αμοιβές εξαπλάσιες και επταπλάσιες της αγοράς.

* Ένας από τους οδηγούς αυτών των εταιρειών, εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο να είναι μισθοδοτούμενος στον συνεταιρισμό.

* Η νέα διοίκηση καταγγέλλει ότι ο συνεταιρισμός ζημιώθηκε οικονομικά και από την πώληση κρέμας ζαχαροπλαστικής σε εταιρεία στην Αθήνα, η οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη εδώ και 20 χρόνια στη μισή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς.

* Η διάθεση του γάλακτος, από εταιρεία εκτός συνεταιρισμού, εμφανίζεται να γίνεται με ζημιογόνο σύμβαση, καθώς το ποσοστό που παρακρατείται είναι 13% επί των πωλήσεων, όταν άλλη εταιρεία είχε ζητήσει προμήθεια 9%.

 

Η κόντρα πρώην και νυν Προέδρου

Ο πρώην πρόεδρος Βασίλης Καϊμακάς διατυπώνει τις δικές του απόψεις: «Άνοιξαν πόλεμο αναίτια από τον περασμένο Αύγουστο και αποδεικνύουν ότι δεν τους νοιάζει η φήμη και η πρόοδος του εργοστασίου. Αντιθέτως, προσβλέπουν στην απαξίωσή του, για να προχωρήσουν μετά στο επόμενο βήμα τους. Δεν θα προλάβουν, όμως, γιατί η ιστορική γενιά των συνεταιριστών δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Στο τέλος η αλήθεια υπερισχύει και η αχαριστία δεν συγχωρείται» σχολίασε.

Ο νυν πρόεδρος του συνεταιρισμού του «ΠΡΩΤΟ» Γιώργος Παπαλεξόπουλος, εξακολουθεί και μέμφεται την πλευρά Καϊμακά. Όσον αφορά στην προμήθεια γάλακτος από αλλού, τόνισε πως υπάρχει εδώ και καιρό συμφωνία με τον συνεταιρισμό της Θεσσαλίας «ΘΕΣ-γάλα», για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος ημέρας όταν προκύπτει ζήτηση στην αγορά που δεν μπορεί να καλυφθεί από την τοπική παραγωγή.

Τόνισε ότι το γάλα παστεριώνεται και συσκευάζεται εντός της ημέρας, άρα είναι φρέσκο. «Αν θεωρούν ότι αυτό είναι σοβαρό θέμα για να μας πλήξουν, τι να πούμε εμείς για αυτούς, όταν  προμηθευόταν γάλα από την ΔΕΛΤΑ;» διερωτήθηκε.

 

Οι άλλες διαστάσεις των «μαχών»

Στο μεταξύ ο «πόλεμος» ανάμεσα στην πλειοψηφία του Δ.Σ του συνεταιρισμού και τα διαγραφέντα μέλη του, έχει κλιμακωθεί σε διάφορα επίπεδα, με ενέργειες που θίγουν και τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου.

Μετά από σχετικές καταγγελίες διενεργήθηκε έλεγχος την περασμένη άνοιξη,  από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο εργοστάσιο «ΠΡΩΤΟ» και διαπιστώθηκαν θέματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, με λύματα που φέρονται να διοχετεύονταν στο δίκτυο της πόλης.

Εξάλλου, αντίστοιχη έρευνα έγινε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης  Κτηνιατρικής σε στάβλους τεσσάρων συνεταιριστών. Σε μια κτηνοτροφική μονάδα φέρεται να διαπιστώθηκε πρόβλημα με την καθαριότητα και την απολύμανση, όσον αφορά στη συντήρηση του γάλακτος, ενώ σε άλλη φέρονται να βρέθηκαν θαμμένες νεκρές αγελάδες χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών διαχείρισης.

Στο μεταξύ η πλευρά του σημερινού προέδρου του συνεταιρισμού Γιώργου Παπαλεξόπουλου, του αντιπροέδρου Παναγιώτη Λαλιώτη και του γραμματέα Αθανάσιου Παναγόπουλου, θεωρεί πλασματικές τις δηλωθείσες επί χρόνια ποσότητες απορριπτόμενου γάλακτος, που κυμαίνονταν μηνιαίως μεταξύ 90 – 150 τόνων, όταν στους 8 μήνες της δικής τους διοίκησης η μέγιστη ποσότητα γάλακτος που οδηγήθηκε προς καταστροφή λόγω τεχνικού σφάλματος, ήταν μόλις 12 τόνοι.

 

6

Η ιστορία του ΠΡΩΤΟ

Ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Πατρών δραστηριοποιείται  στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, τα τελευταία 60 χρόνια. Από το 1961. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν από τη μια να προστατεύσει τα συμφέροντα των μικρών αγελαδοτρόφων της περιοχής και από την άλλη να τροφοδοτήσει τον καταναλωτή με φρέσκο, ελληνικό, αγνό, αγελαδινό γάλα.

Το 1961 διακόσιες οικογένειες από την Πάτρα και τις παρυφές της, ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό, τον οποίο στήριξαν και αγκάλιασαν οι καταναλωτές της περιοχής. Οι πατρινοί καθώς και οι καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής, τα τελευταία 60 χρόνια έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους καθημερινά, αγνό, φρέσκο γάλα, αρίστης ποιότητας.

Το συνεταιριστικό κίνημα από την δεκαετία του ΄80 και μετά, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του εμπορίου, γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης που έμπαιναν από τρίτες χώρες και βαπτίζονταν ελληνικά. Ένα από αυτά είναι και το αγελαδινό γάλα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών ήταν τα συνεταιριστικά προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά και οι περισσότεροι συνεταιρισμοί της χώρας να μην είναι βιώσιμοι.

Παρόλα αυτά, το εργοστάσιο γάλακτος «ΠΡΩΤΟ» άντεξε και αντέχει στο χρόνο και συνδυάζει την παράδοσή του από το 1961, με την σύγχρονη τεχνολογία, παράγοντας ένα προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, σεβόμενος τον καταναλωτή, τις ανάγκες του και την επιθυμία του για τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία.

Η νέα τάση της αγοράς, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των γαλακτοβιομηχανιών, προωθεί το γάλα μακράς διάρκειας. Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε στους καταναλωτές ότι όσο πιο φρέσκο είναι το γάλα, τόσο πιο ζωντανά και αφομοιώσιμα, από τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι τα θρεπτικά συστατικά του. Γι’ αυτό το λόγο το «Πρώτο» επιμένει και παράγει μόνο φρέσκο γάλα, το οποίο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν καθημερινά.

 

 

You may also like

Comments are closed.