ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ερντογάν: Συμβολική επίσκεψη στην Αλβανία

Facebook
Twitter
Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, την πρώτη του μετακίνηση στο εξωτερικό για το 2022, πραγματοποιεί από χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επρόκειτο να μιλήσει χθες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου των Τιράνων, αφού επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη κωμόπολη Λατς και προσευχήθηκε σε χρηματοδοτημένο από την Αγκυρα μουσουλμανικό τέμενος.

Πρώτος σταθμός του προέδρου ήταν η κωμόπολη Λατς, 50 χλμ. βόρεια των Τιράνων, που επλήγη σκληρά από τον σεισμό ισχύος 6,3 Ρίχτερ στα τέλη του 2019 με 51 νεκρούς, περισσότερους από 900 τραυματίες και 17.000 αστέγους. Ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το συγκρότημα 522 κατοικιών που χρηματοδότησε η Τουρκική Υπηρεσία Οικισμού και παρέδωσε τα κλειδιά των πρώτων διαμερισμάτων σε δικαιούχους. Σε αυτό θα στεγασθούν πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους στους σεισμούς του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου 2019.

«Αυτό θα γίνει το νέο σύμβολο της τουρκο-αλβανικής φιλίας», είχε πει ο Ερντογάν στην τελετή θεμελίωσης τον Δεκέμβριο του 2020. Το κόστος του συγκροτήματος έχει υπερβεί τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ πέρα από τις κατοικίες, οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν 37 εμπορικά καταστήματα και χώρο στάθμευσης για 374 οχήματα. Ο 67χρονος συνταξιούχος Μετσάν Μάρα λέει στην εφημερίδα Daily Sabah: «Ούτε τα Τίρανα δεν έχουν τέτοια γειτονιά. Το έργο δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο». Πλατεία στην κωμόπολη Λατς πήρε το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τουρκική βοήθεια.

Αποστολή υψηλόβαθμων

Τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύει στην επίσκεψή του κλιμάκιο αποτελούμενο από τους σημαντικότερους υπουργούς, υπογραμμίζοντας την αξία που αποδίδει η Αγκυρα στην Αλβανία. Στην αποστολή συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και οι υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Οικισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης των κατοικιών, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα είπε για τον προσκεκλημένο του: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που κάνει ό,τι λέει. Ενας άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του». Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγκυρα σκοπεύει να ενισχύσει τις επενδύσεις της στον τουρισμό και στις υποδομές στην Αλβανία. Η Τουρκία χρηματοδότησε επίσης πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο 150 κλινών στο Φίερι.

Χθες το απόγευμα, ο Τούρκος πρόεδρος παρέστη στα θυρανοίξια του μουσουλμανικού τεμένους Ετέμ Μπέη των Τιράνων, η ανακαίνιση του οποίου άρχισε το 2018 με κεφάλαια της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA). Στη συνέχεια μίλησε στη Βουλή και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή επτά συμφωνιών εμπορικού, εκπαιδευτικού και στρατιωτικού περιεχομένου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top