79 νέα μαγαζιά εστίασης στην Πάτρα – Δείτε πόσες καφετέριες λειτουργούν συνολικά στο κέντρο της πόλης!

Facebook
Twitter

| Μέχρι τέλος Οκτωβρίου κατατέθηκαν 79 αιτήσεις για νέες καφετέριες και 22 για κλείσιμο. Μόνο στο ευρύ κέντρο της Πάτρας, τα καφέ είναι πάνω από 2.500 στο σύνολο!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη |

H οικονομία και η αγορά περνούν φάση στενότητας και δυσκολιών, δυστυχώς, όμως η εστίαση φαίνεται να συνεχίζει να αποτελεί για πολλούς μια τρόπον τινά «διέξοδο» γρήγορης και εύκολης, σχετικά, επαγγελματικής ενασχόλησης.

 

Βέβαια στο τέλος θα καταλήξουμε, σε ακόμα πιο μεγάλο βαθμό απ’ ό,τι τώρα, να έχουμε γεμίσει στην πόλη με… καφέ! Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν όσα λέγονται στην «πιάτσα» της τοπικής εστίασης, όμως επιβεβαιώνονται πλήρως από τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Δήμου Πατρέων, που αφορούν στον αριθμό αιτήσεων για εκδόσεις τέτοιων αδειών.

Η πρώτη φορά που αυτό έγινε αντικείμενο συζήτησης ήταν στα μνημονιακά χρόνια, αλλά το φαινόμενο επανεμφανίστηκε στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, όταν παρά τους εγκλεισμούς και τον γενικότερο αιφνιδιασμό, εκτινάχτηκε ο αριθμός αιτήσεων προς τον Δήμο Πατρέων για έκδοση αδειών για νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος! Όπως τότε είχε αποκαλύψει η «Πολιτεία», στις αρχές του 2021, οι αιτήσεις για νέα μαγαζιά εστίασης κόντευαν τις 150 στον Δήμο της Πάτρας, είχαμε μία αίτηση κάθε δύο μέρες. Σε 250 εργάσιμες μέρες, είχαμε 125 αιτήσεις!

Αλλά και στην τρέχουσα περίοδο φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Νέοι ή μεγαλύτερες ηλικίες που αλλάζουν επάγγελμα, στρέφονται στην εστίαση. Ή και ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες προχωρούν σε άνοιγμα πρόσθετων καταστημάτων.

 

79 ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ, 22 ΛΟΥΚΕΤΑ

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023:

  • Οι αιτήσεις για Νέες Άδειες καταστημάτων εστίασης είναι: 79
  • Οι αιτήσεις για Μεταβιβάσεις, δηλαδή, ίδια επιχείρηση ως αντικείμενο επαγγέλματος –  εστίαση –  που μεταβιβάστηκε σε άλλη ονοματο-επωνυμία: 31
  • Ανάκληση αδειών από ιδιοκτήτη / επαγγελματία: 6
  • Ανενεργές άδειες, δηλαδή, άδειες που κατέστησαν ανενεργές επειδή άνοιξε νέα επιχείρηση εστίασης στον ίδιο χώρο και πριν ήταν άλλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος: 16  

Συμπερασματικά, λοιπόν, από 1η 1ου του 2023 μέχρι σήμερα, έχουμε 79 νέες άδειες εστίασης και 22 με παύση επαγγέλματος εστίασης, οι οποίες δηλαδή  δεν υφίστανται πλέον ως επιχειρήσεις ΚΥΕ (εστίαση- έχουν κλείσει βιβλία). Όσον αφορά τις χαρακτηριζόμενες ως «Ανενεργές», αυτές δεν προστίθενται στις νέες άδειες αφού έτσι και αλλιώς ήταν κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΑ 2.500 ΚΑΦΕ!

Ενδιαφέρον δείχνουν τα στοιχεία για την αύξηση των καταστημάτων εστίασης σε βάθος μιας δεκαετίας και κάτι. Μόνο στα όρια του Δήμου της Πάτρας, το 2010 υπήρχαν 1.000 καταστήματα εστίασης. Το 2014 αυξήθηκαν σε 1.250. Το 2020 έφθασαν τα 2.000 μαγαζιά! Υπολογίζεται ότι εξ αυτών των νέων επιχειρήσεων περίπου ένα ποσοστό της τάξης του 30% οδηγείται μετά λίγο καιρό στο κλείσιμο, στην αλλαγή διεύθυνσης ή και προσανατολισμού.

Βέβαια υπάρχει η παροιμία: «ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» κι εδώ  βρίσκει εφαρμογή, διότι δεν είναι η κερδοφορία που οδηγεί σε αύξηση ενδιαφέροντος. Κάποιοι σαφώς πετυχαίνουν, άρα διατηρούν τα μαγαζιά τους ή δημιουργούν καινούργια. Άλλοι όμως εισέρχονται στον κλάδο για να να έχουν πρόσβαση σ’ ένα ταμείο και να μπορούν μέρα με τη μέρα να εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο. Ασχέτως αν όταν προστεθούν οι υπέρογκες υποχρεώσεις, βρεθούν μπρος σε αδιέξοδο. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι εκμηδενίζεται η παραγωγή κι αυξάνεται δυσανάλογα η παροχή υπηρεσιών. Το «οικοδόμημα», έτσι, γίνεται σαθρό και κινδυνεύει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0018 1 e1700470534901

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top