ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

“Υπάρχει χαρά αλλά… αιφνιδιαστήκαμε” – Τι λένε στην Εστίαση για το άνοιγμα της 3ης Μαϊου

Facebook
Twitter

του Αχιλλέα Ροδίτη

Άνοιξε ο δρόμος για επαναλειτουργία της Εστίασης στις 3 Μαϊου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ωστόσο δεν είναι λίγα τα μέλη του κλάδου που προβάλλουν… ενστάσεις!
Άλλωστε είναι κάτι που από την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε πως θα συνέβαινε, η εφημερίδα “Πολιτεία” μεταφέροντας από τότε δηλώσεις του προέδρου του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρου Στεργίου ο οποίος μιλώντας και πριν από λίγο στο politeianews.gr τόνισε πως: “ναι μεν υπάρχει χαρά για το άνοιγμα της Εστίασης αλλά είναι γεγονός ότι αιφνιδιαστήκαμε”.

 

hfdosmcwao5ef60f4067422

Σπ. Στεργίου: 

“Υπάρχει χαρά για το άνοιγμα αλλά… αιφνιδιαστήκαμε”

Ο αιφνιδιασμός των μελών του κλάδου σχετίζεται με την πρώτη από τις ενστάσεις των επαγγελματιών. Δηλαδή ότι τα μαγαζιά δεν προλαβαίνουν να τροφοδοτηθούν σε περίοδο τριήμερης αργίας.

Ο κ. Στεργίου εξηγεί: “θα μπορούσαμε να ανοίξουμε στις 10 Μαϊου ώστε να προλάβουμε να κάνουμε την τροφοδοσία που πρπέπει και να έχουμε όλες τις απαιτούμενες προμήθειες για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο”.

Βέβαια ο προβληματισμός αυτός επισκιάζεται, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, από τη χαρά και αισιοδοξία για το ότι πλησιάζει επιτέλους η μέρα που καφετέριες και εστιατόρια θα υποδεχτούν μετά από πολλούς μήνες τους πρώτους πελάτες. “Ιδίως για ένα ποσοστό 40% των επιχειρήσεων του κλάδου, το άνοιγμα είναι σωτήριο, διότι οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να λάβουν κάποια οικονομική στήριξη και περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού την ανακοίνωση για το άνοιγμα”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ.

Προβληματισμός για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Πάντως ο μεγαλύτερος προβληματισμός και η σοβαρότερη ένσταση από την Εστίαση αφορούν το ότι η επαναλειτουργία του κλάδου συνδυάζεται με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. και μετά.

“Αυτό σημαίνει ότι θα κλείνουμε κι ο κόσμος θα φεύγει απ’ τα μαγαζιά μας και θα πηγαίνει στις σκάλες και στις πλατείες, χειρότερα απ’ ότι συμβαίνει τώρα”, προειδοποιεί ο Σπύρος Στεργίου. Επαναλαμβάνοντας την θέση που είχε εκφράσει στην εφημερίδα “Πολιτεία” την Δευτέρα, ότι θα πρέπει να μην υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά ο κόσμος να παραμένει στα καταστήματα όπου θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας και θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Όλοι άλλωστε οι εστιάτορες συμφωνούν σε αυτό: Ότι δηλαδή ο συνωστισμός σε πλατείες και υπαίθριους χώρους τα βράδια μπορεί να είναι μεγαλύτερος απ’ ότι τώρα, καθώς θα υπάρχει ούτως ή άλλως περισσότερος κόσμος έξω αφοπύ θα είναι ανοιχτή η Εστίαση. Άρα με το κλείσιμο των μαγαζιών θα οδηγούνται κι αυτοί στις… πλατείες!

Τι θα γίνει με τα μαγαζιά που θα μείνουν κλειστά;

Η επόμενη ένσταση των ανθρώπων της Εστίασης έχει να κάνει με όσους μείνουν κλειστοί λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου.

«Πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί η συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης των συγκεκριμένων συναδέλφων με καταβολή επιστρεπτέων προκαταβολών και όχι να συντελεστεί μια κατάφωρη αδικία σε βάρος τους» ήταν το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε ο ΣΚΕΑΝΑ διά των δηλώσεων του προέδρου του στην «Πολιτεία», δηλώσεις που ο κ. Στεργίου έχει μεταφέρει και προσωπικά, όπως είπε, στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Σπ. Στεργίου:

«Μην αδικηθούν καταστήματα χωρίς εξωτερικούς χώρους»

Μάλιστα, ειδικότερα για τα καταστήματα χωρίς εξωτερικούς χώρους την Πάτρα, ο κ. Στεργίου αναφέρει ότι είναι πολλά τα παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων. Ένα από αυτά αφορά στενό δρομάκι που ενώνει τις Σκάλες της Αγίου Νικολάου με το Βλατερό. Όπου υπάρχουν περισσότερα από οκτώ καταστήματα Εστίασης εκ των οποίων όμως μόνο ένα διαθέτει εξωτερικό χώρο, άρα μόνο αυτό θα επαναλειτουργήσει και τα άλλα θα μείνουν κλειστά.

Κατά συνέπεια, το πρόβλημα του lockdown θα εξακολουθήσει να ισχύει για αυτούς και όσους άλλους επαγγελματίες του κλάδου δεν θα μπορέσουν να ανεβάσουν ρολά και να υποδεχθούν κόσμο επειδή δεν θα έχουν εξωτερικό χώρο να διαθέσουν. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση ως προς τις αποστάσεις και έναν τρόπο λειτουργίας που η επιτροπή των ειδικών θα ορίσει, εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί εφικτό.

Θ’ ανοίξουν ακόμα και με δανεικά…

Το άλλο μεγάλο ερώτημα για όταν επαναλειτουργήσει η Εστίαση στη χώρα, είναι… πόσοι από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα μπορέσουν να ανοίξουν. Σε επίπεδο Πάτρας και Αχαΐας, τουλάχιστον, η επίσημη απάντηση είναι «όλοι». Αυτό μας μεταφέρει, βάσει των μηνυμάτων και των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. Διευκρινίζοντας όμως κάτι εξίσου σημαντικό: «Ένα ποσοστό περίπου 25 με 30% συναδέλφων είναι αλήθεια ότι λογιστικά δεν διαθέτουν το κεφάλαιο που απαιτείται για να ανοίξουν τα καταστήματά τους, δυστυχώς. Αλλά θα το πετύχουν με κάθε τρόπο. Ακόμα και με δανεικά χρήματα από συγγενείς και φίλους. Διότι είναι η ύστατη ευκαιρία και ελπίδα για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι ως επιχειρήσεις», εξηγεί.

Βέβαια κανείς δεν διασφαλίζει τίποτα για την επόμενη μέρα αφού δεκάδες επιχειρηματίες τονίζουν ότι η πρώτη περίοδος επαναλειτουργίας θα αποσκοπεί στην επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν στην παρατεταμένη καραντίνα. «Δεν πρόκειται να έχουμε κέρδος, ούτε καν να καλύπτουμε στο 100% τα έξοδά μας που σε αυτά προστέθηκαν πολλά χρέη. Θα χρειαστεί να περάσουν μήνες μέχρι σιγά – σιγά να καλύψουμε τις συσσωρευμένες οφειλές μας και από τον χειμώνα –αν πάνε καλά τα πράγματα- θα αρχίσουμε να βάζουμε στόχο ενός μικρού κέρδους κατά περίπτωση», είναι αυτό που κουβεντιάζεται στην αγορά.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της Δευτέρας από την εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”:

MATC 1904 016 cmyk min 1 scaled

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top