ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΕΣΤΙΑΣΗ: Δεν έχουμε κόσμο να δουλέψουμε | Δ. ΦΑΚΑΛΟΣ: Λείπουν 50.000 εργαζόμενοι

Δ. Φάκαλος ένθετη 1ο θέμα e1659178350705

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Τα απανωτά ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για την έλλειψη εργαζομένων στην εστίαση επιβεβαιώνονται σε απόλυτο βαθμό από ανθρώπους της αγοράς αλλά και τον Ταμία και αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΣΚΕΑΝΑ Δημήτρη Φάκαλο.

Φαίνεται μάλιστα ότι η λειψανδρία ανθρώπων που να ξέρουν τη δουλειά ή να θέλουν να την μάθουν εξελίσσεται στη μεγάλη «γάγγραινα» για τον κλάδο της εστίασης. Ο κ. Φάκαλος επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας του ΙΟΒΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που έδειξε ότι από τα επισιτιστικά επαγγέλματα (και στον τομέα του τουρισμού) στην Ελλάδα, λείπουν 50.000 εργαζόμενοι!

Κατ’ αναλογία η έλλειψη έμπειρων υπαλλήλων ταλανίζει και τα καταστήματα της Πάτρας, με τους επιχειρηματίες να αναγκάζονται να κάνουν οι ίδιοι τα «μεροκάματα» σερβιτόρων ακόμα και μαγείρων αλλά αυτό να οδηγεί σε βάθος χρόνου στην εξουθένωση τους, με ό,τι επίπτωση συνεπάγεται αυτό για κάθε επιχείρηση.

 

ΤΑ ΑΙΤΙΑ

1o θέμα ΚΕΝΤΡΙΚΗ

 

Κατά τον ΣΚΕΑΝΑ και τον ταμία του κ. Φάκαλο, το πρόβλημα έχει πολλές αιτίες.

Η πρώτη, είναι ότι η έλλειψη προσωπικού ιδίως στο χώρο των υγειονομικών καταστημάτων αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που εντάθηκε στην πανδημία και αφορά στην αναδιάρθρωση της αγοράς και την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού για μεγάλο μέρος των εργαζομένων.

Η δεύτερη, ότι φέτος αυξήθηκε ο τουρισμός στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση στα νησιά. «Πάντα, τα καλοκαίρια, αυξανόταν η ζήτηση σε εργαζόμενους κατά 35% και φέτος, που έχουμε παραπάνω τουρισμό, ίσως το ποσοστό να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Έτσι, όσοι έμπειροι της δουλειάς έχουν παραμείνει στον κλάδο, έφυγαν απ’ τις πόλεις, άρα και την Πάτρα, αναζητώντας εργασία στους τουριστικούς προορισμούς. Με αποτέλεσμα ο αστικός ιστός να ξεμείνει από προσωπικό με γνώση του αντικειμένου».

«Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα αίτια», προσθέτει ο κ. Φάκαλος. Εξηγώντας ότι: «Είναι και ότι έχει αλλάξει πολύ η κουλτούρα των νέων ως προς την εργασία, διότι δεν ισχύει ό,τι πριν δεκαετίες όταν οι νέοι εξασκούσαν για μήνες το επάγγελμα».

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Πέραν όλων των παραπάνω, υπάρχει και κάτι που αγγίζει την ουσία των πολιτικών επιλογών σε κεντρικό επίπεδο. Διότι, όπως λέει ο Ταμίας του ΣΚΕΑΝΑ «η πολιτική των επιδομάτων κρατά κόσμο στην αεργία ή την ημιαεργία». Υπογραμμίζοντας ότι όταν κάποιος πηγαίνει για καλοκαιρινή σαιζόν και το χειμώνα μπαίνει στο ταμείο ανεργίας υπό άλλους όρους και με άλλες αμοιβές απ’ ό,τι κάθε άλλος άνεργος, τότε αυτονόητο είναι πως πρακτικά «αυτή η τακτική δημιουργεί κόσμο που δεν μπαίνει στη διαδικασία να πάει για δουλειά».

Βέβαια θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο φύλλο η «Πολιτεία» έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη αίτιο. Ίσως το πρωταρχικό. Την μετανάστευση πολλών σερβιτόρων, μαγείρων και μπαρίστα. «Γέμισαν τη Γερμανία και την Ολλανδία» μας είχε πει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Δημητριάδης. Κάνοντας λόγο για ποσοστό κύμα μετα-πανδημικών  μεταναστών σε ποσοστό άνω του 37%.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ο Μάκης Γιαννίτσος, διατηρεί δύο παραλιακά μαγαζιά στα Σελιανίτικα επί δεκαπέντε χρόνια. Επικοινώνησε με την «Πολιτεία», με αφορμή προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ για να κάνει το εξής σχόλιο: «Η κατάσταση είναι… έτσι και χειρότερα! Για μένα, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Δε μπορώ να βρω εργαζόμενους που να έχουν εμπειρία. Αναγκάζομαι, εγώ κι η γυναίκα μου, να δουλεύουμε απ’ το πρωί ως το βράδυ, για να… βγει η δουλειά. Όμως αυτό έχει συνέπειες στο αποτέλεσμα, άρα και στο τζίρο των μαγαζιών. Δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψουμε».

 

 

ΚΑΙ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΣΤΙΑΣΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΕΕ

 

Γ. Καρανίκας: «Πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει κεντρικά»

Να ‘ταν μόνο η εστίαση που δεν έχει εργαζόμενους; Το πρόβλημα δείχνει να απλώνεται παντού και να ακουμπά κι άλλους τομείς της αγοράς εργασίας. Προ ημερών η «Πολιτεία» αποκάλυψε την έλλειψη Εργατών Γης. Δηλαδή, μετανάστες που μετανάστευσαν. Με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μεταφορά του συνόλου παραγωγής από τα χωράφια και οι καλλιεργητές να πετούν μέρος της σοδειάς που μένει αμάζευτη και αδιάθετη.

Επιπρόσθετα, η εφημερίδα κατέγραψε την εξομολόγηση ενός σπάνιου τεχνίτη. Του Βαγγέλη Κατσαμπάρη από την Εύβοια και «ερωτικού» μετανάστη στην Πάτρα, ο οποίος διαθέτει ναυπηγείο ιδιωτικών σκαφών στην Αιγιάλεια. Τι μας είπε; «Ψάχνω απεγνωσμένα άτομα να τους μάθω την τέχνη, γιατί είμαι κοντά στη σύνταξη, αλλά δεν βρίσκω κανέναν. Του χρόνου θα κλείσω το ναυπηγείο και θα είναι κρίμα να μην υπάρχει συνεχιστής…».

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Γ. Καρανίκας Ένθετη 2ο θέμα

 

Και μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας μίλησε στην «Πολιτεία» επισημαίνοντας ότι: «πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που αναλύουμε κι εμείς στην παρούσα φάση και σίγουρα θα απασχολήσει, και πρέπει να απασχολήσει, σε κεντρικό επίπεδο». Γνωστοποιεί ότι δέχεται «καταιγισμό» τηλεφωνημάτων απ’ όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας ή από Σωματεία επαγγελματιών που σχετίζονται με τουρισμό και εστίαση, αλλά ακόμα και επαγγέλματα εκτός των προαναφερόμενων κατηγοριών, που ζητούν λύση στο πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων.

Το αίτιο, κατά τον κ. Καρανίκα, είναι «ένα μείγμα όλων των παραμέτρων». Δηλαδή οι μεταναστεύσεις, οι  νέοι που προτιμούν άλλες εργασιακές οδούς κ.λπ. Αλλά το κυριότερο, όπως αναφέρει, «είναι ότι οι μισθοί παραμένουν σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την επιβίωση και είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τα επιδόματα ανεργίας». Έτσι, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση της ΕΣΕΕ για την επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας, ενώ καλεί και την πλευρά εργοδοτών να συμβάλλει σε αυτό. Έστω κι αν μεσοπρόθεσμα κοστίζει, αφού μακροπρόθεσμα μια τέτοια αλλαγή θα «ανθίσει» τον κύκλο αγοράς.

 

 

 

You may also like

ergasia oikodomi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα επιδότησης «αλά καρτ»: Τι προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα για 20.000 ανέργους

Νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2024, το οποίο θα προβλέπει τη χορήγηση εξατομικευμένου ύψους επιδόματος για κάθε άνεργο. ...

Comments are closed.