
του Αχιλλέα Ροδίτη
Αναταραχή στους κόλπους και της τοπικής Εστίασης έχουν προκαλέσει τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα που λανσάρουν τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα καταστήματα αναψυχής και διασκέδασης.
Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο γρίφο που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες εν όψει του ανοίγματος των κλειστών χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προβληματίζουν έντονα τους επαγγελματίες αφού μοιραία θα κληθούν να ελέγχουν τους πελάτες τους, αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Όλα αυτά καθώς από τις 15 Ιουλίου οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να διαλέξουν σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ανήκουν τα μαγαζιά τους:
- Στην κατηγορία που αφορά αμιγείς χώρους, που θα δέχονται μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.
- Και στην κατηγορία των μεικτών καταστημάτων, που θα δέχονται όσους έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ.
Οι πρώτες αντιδράσεις και στην Πάτρα, είναι γεγονός. Γνωστοί επαγγελματίες της Εστίασης που ασχολούνται ή έχουν ενεργά ασχοληθεί με την συνδικαλιστική εκπροσώπηση του κλάδου, μιλούν στο politeianews.gr για το θέμα και σχολιάζουν:
Κωνσταντίνος Σακκής, Μέλος ΔΣ ΣΚΕΑΝΑ
« Δεν μπορεί να εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο σε καμία περίπτωση. Μιλάμε για:
• Προσωπικά δεδομένα
• Διαχωρισμό πολιτών σε δύο κατηγορίες
• Κόστος οικονομικό, σε υπάλληλο που θα ελέγχει στην είσοδο τους πελάτες
• Δεν μπορεί το κατάστημα να αντικαθιστά την πολιτεία. Έλεγχοι μπορούν να γίνονται μόνο από την Αστυνομία.
• Δεν δύναται η κάθε επιχείρηση να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους πελάτες ‘
Οφείλει η πολιτεία να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Και δεν μπορεί με τιμωρητικά μέτρα να πείσει… Αλήθεια, αν στα εστιατόρια θα υπάρχει έλεγχος από τους επιχειρηματίες, αντιστοίχως και στα λεωφορεία θα ελέγχους τους επιβαίνοντες ο… εισπράκτορας;
Αφήστε, επιτέλους, την Εστίαση να επιτελέσει το έργο της που είναι να… ταϊσει και να διασκεδάσει την πελατεία της και τίποτε άλλο… ».
Σπύρος Στεργίου, πρώην Πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ
«Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να έχει τον ρόλο του ελεγκτή ο μαγαζάτορας. Θα δημιουργηθεί μέχρι και μεγάλες προστριβές με τους πελάτες, εκτός από την τεράστια καθυστέρηση που θα υπάρχει κατά την άφιξη των πελατών στα μαγαζιά για να γίνει ο έλεγχος, άρα και συνωστισμός στις εισόδους. Το ορθό είναι να έχει την ευθύνη ο πελάτης απέναντι στα μαγαζιά και να υφίσταται αυτός τον έλεγχο από τις ελεγκτικές αρχές».
Γιώργος Κοτοπούλης, πρώην Πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ
«Δεν είναι η δουλειά μου να κάνω τον τσεκαδόρο. Ούτε είναι η εποχή να διώχνω κόσμο από το μαγαζί μου. Με τα σύνορα ανοιχτά χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, (που θα έπρεπε να ελέγχονται άπαντες και να μπαίνουν καραντίνα σε ξενοδοχεία), είναι βέβαιο ότι ο Ινδικός Δέλτα έρχεται. Όμως ο έλεγχος στις εισόδους των μαγαζιών δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Έλεγχος στις εισόδους της χώρας χρειάζεται (Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Τσεχία, Κίνα), είσοδος με καραντίνα μόνο, και ας είσαι εμβολιασμένος».
Γιώργος Κολλιόπουλος, πρώην Ταμίας ΣΚΕΑΝΑ
« Δεν είμαστε αστυνομικοί. Ούτε ελεγκτικός μηχανισμός. Είμαστε επιχειρηματίες, με ήδη πολλά συσσωρευμένα προβλήματα που απαιτούν λύση».