
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η εστίαση «παίζει» το τελευταίο της «χαρτί» αυτό το καλοκαίρι. «Θα εξαρτηθεί πόσοι και ποιοι θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε, ελπίζοντας βέβαια στο να υπάρχει κανονικότητα και από Σεπτέμβριο», επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου. Τονίζοντας ότι ακόμα κι αν βλέπουμε κάποια μαγαζιά γεμάτα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει κερδοφορία. Αφού η κατανάλωση έχει μειωθεί και τα έξοδα αγγίζουν «κόκκινο».
Η περίπτωση των Βραχναιϊκων
Πριν λίγο καιρό η «Πολιτεία» είχε μεταφέρει την εξομολόγηση της Μαρίνας Κ., ιδιοκτήτριας πολυσύχναστου μαγαζιού εστίασης στα Βραχνέικα που παρά τη συνεχή κίνηση στο κατάστημα της αποκάλυψε ότι δεν «βγαίνουν» τα έξοδα κι ότι είναι τυχερή που έχει τον επιχειρηματία σύζυγο της ο οποίος καλύπτει τα έξοδα της οικογένειας. Διότι, όπως μας είχε πει, το μόνο που κατορθώνει, «με νύχια και με δόντια» αλλά και «με 16ωρη καθημερινή προσωπική εργασία», είναι να εξοικονομεί ένα κέρδος περίπου 600 ευρώ το μήνα, που φτάνουν μόνο για τα φροντιστήρια των παιδιών της!
Η περίπτωση του Ρίου
Σήμερα, η «Πολιτεία» μεταφέρει μιαν άλλη εξομολόγηση άνδρα συναδέλφου της, από την… άλλη πλευρά της πόλης, την περιοχή του Ρίου. Ένας άλλος ιδιοκτήτης παραλιακής επιχείρησης εστίασης, ο Α.Β., που εργάζεται κι αυτός νυχθημερόν αλλά μετ’ εμποδίων τα βγάζει πέρα. Μοναδικό του αποκούμπι, όπως μας είπε, είναι ότι το ακίνητο όπου στεγάζεται το μαγαζί του είναι δικό του περιουσιακό στοιχείο, άρα δεν έχει την επιβάρυνση ενοικίου, αλλά και το γεγονός ότι έχει κι ένα πρόσθετο μηνιαίο εισόδημα που του επιτρέπει να έχει χρήματα για να ζει. «Διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργώ το κατάστημα. Θα το είχα κλείσει ήδη», σημειώνει.
«Μα πώς είναι δυνατόν, αφού τα τραπέζια είναι πάνω – κάτω όλα γεμάτα από το μεσημέρι ως το βράδυ…», η εύλογη ερώτηση μας. Και η απάντηση του; Αποστομωτική: «Τα έσοδα μειώθηκαν αφού ναι μεν έρχεται κόσμος αλλά δεν υπάρχει η κατανάλωση που υπήρχε παλιά. Επίσης τα χρήματα λόγω πληθωρισμού έχουν χάσει την αξία τους. έτσι τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλα τα επίπεδα. Άρα εν κατακλείδι, είναι ασύμφορη η λειτουργία εφόσον δεν εξασφαλίζει έστω ένα μικρό κέρδος που να προσεγγίζει έναν απλό μηνιαίο μισθό».
«Αν έχεις και ενοίκιο, όσο κι αν είσαι… γεμάτος με κόσμο, είναι δύσκολο να επιβιώσεις», τονίζουν επαγγελματίες της εστίασης. Σημειώνοντας πως αυτό το καλοκαίρι πολλοί επαγγελματίες «παίζουν» το τελευταίο τους «χαρτί»
«ΨΩΝΙΖΑ ΜΕ 100… ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ 250 ΕΥΡΩ …»
Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος, αναφέρει: «Πέρυσι έκανα ψώνια για τα μαγαζί και με έφταναν 100 ευρώ. Τώρα για τα ίδια ψώνια, ίσως και λιγότερα, θέλω 250 ευρώ». Μάλιστα μας έδειξε και τη σχετική απόδειξη από την πιο πρόσφατη τροφοδοσία που έκανε για την επιχείρηση του. Αποδεικνύοντας μας των λόγω του το αληθές. Κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Για τη λειτουργία του μαγαζιού το απαιτούμενο καθημερινό ποσό είναι 400 ευρώ… προσωπικό, ρεύμα, νερό, προμήθειες κ.λπ. Άρα αν είχα ενοίκιο θα έπρεπε να βγάζω τόσα κι άλλα τόσα και για τα έξοδα της περιόδου που δεν λειτουργεί, το χειμώνα. Πράγμα αδύνατο…», σημειώνει.