ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

“Θέλει εξορθολογισμό και μεταρρυθμίσεις η εστίαση” δηλώνει ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η εστίαση έχει περάσει τα πάνδεινα! Οικονομική κρίση και μνημόνια, πανδημία και καραντίνες, κλεισίματα και περιορισμούς. Και στοχοποίηση ακόμα. Και μετά ήρθε η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη της ακρίβειας, που έριξαν σε ακόμα χαμηλότερο «σκαλοπάτι» τους τζίρους, μειώνοντας τις δυνατότητες επιβίωσης και εξανεμίζοντας την ισχνή ελπίδα που υπήρχε για στροφή 180 μοιρών προς το καλύτερο. Η Εστίαση βγαίνει βαθιά πληγωμένη από μια πολυετή περιπέτεια η οποία (κι αυτό είναι το χειρότερο) δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο κλάδος που μας υπηρετεί όταν νιώσουμε την ανάγκη διασκέδασης ή χαλάρωσης, και που εν μέσω όλων των τεκτονικών γεγονότων που περιγράφονται παραπάνω, στήριξε την εργασία προσφέροντας θέσεις σε ανέργους που δημιούργησε η κρίση, είναι εδώ και πασχίζει να αντέξει άλλο ένα τσουνάμι.

Η «Πολιτεία» από την αρχή της κυκλοφορίας της έδωσε έμφαση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους αυτού του χώρου. Και σήμερα δίνει για μια ακόμα φορά «βήμα» στον ΣΚΕΑΝΑ και στον νέο πρόεδρο του, τον Τάσο Γιατρά. Μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου επαφών και συναντήσεων που έκανε ο ίδιος μαζί με τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια συνεννόησης και συμπόρευσης με άπαντες τους φορείς και τις αρχές της πόλης.

Προκειμένου να μπει το πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί υπό τη νέα του ηγεσία οι Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), με στόχο να προασπίσει συμφέροντα, να προωθήσει ανάγκες και να διεκδικήσει μεταρρυθμίσεις που στηρίξουν έμπρακτα έναν κλάδο που πια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας (κι όχι μόνο της τοπικής βέβαια…).

 

«ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ…»

Με τον κ. Γιατρά μιλήσαμε για τα πρωταρχικά κι αυτονόητα. Κατ’ αρχάς, για το πρώτιστο μέλημα του για την τοπική Εστίαση, ως νέος πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. Ο ίδιος μάλιστα δίνει μια απάντηση που αφήνει περιθώριο υποθέσεων και συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα λέει:

«Οι στόχοι είναι συλλογικοί και όχι προσωπικοί. Η ομάδα που διοικεί τον σύλλογο για την επόμενη τριετία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εστίαση και μόνο…».

Στη συνέχεια, τονίζει:

«Αποτελεί κοινή επιθυμία η εξωστρέφεια και οι συνέργιες με όλους τους φορείς της πόλης προς όφελος όλων. Άρα στοχεύουμε στρατηγικά στις συνεργασίες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας σε τοπικό επίπεδο καθώς και την παρουσία του συλλόγου σε επίπεδο πανελλήνιας εκπροσώπησης και διεκδίκησης».

Ερώτηση:   Τι είναι αυτό που έχετε αποκομίσει ως συμπέρασμα από τον κύκλο συναντήσεων και επαφών που κάνατε ως νέο προεδρείο, με τοπικούς Φορείς και Αρχές; Και τι είναι αυτό που θεωρείτε καθοριστικό από την πλευρά τους;

Απάντηση:     «Αν και οι επαφές του νέου προεδρείου συνεχίζονται και θα ανανεώνονται συνεχώς, θεωρούμε πως είναι ξεκάθαρη η διάθεση συνεργασίας απ’ όλους τους φορείς που συναντήσαμε μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο ανάληψης των διοικητικών καθηκόντων μας. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων καθώς και ανάγκη στήριξης ενός κλάδου που επλήγη με σφοδρότητα από την πανδημία».

 

ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ μας προετοιμάζει για μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που εντός των επόμενων μηνών θα δούμε, στο πλαίσιο μιας συμπόρευσης της τοπικής εστίασης και των τοπικών φορέων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Στους επόμενους μήνες, εξάλλου, θα ανακοινωθούν μια σειρά από δράσεις με την συμμετοχή του ΣΚΕΑΝΑ αλλά και φορέων της πόλης».

 

ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Ερώτηση:    Η εστίαση στενάζει μετά την πανδημική ταλαιπωρία που ήρθε να προστεθεί στην πολυετή μνημονιακή ταλαιπωρία. Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να πάρουν «ανάσα» τα μαγαζιά;

Απάντηση:    Η πανδημική κρίση ήταν η αφορμή και όχι η αιτία που η εστίαση έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η εστίαση βρέθηκε απροστάτευτη και αδύναμη για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα καθώς πλέον διαχειριζόμαστε και μια νέα πραγματικότητα που αφορά στα δυσμενή αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης.

Θα ήταν απλοϊκή οποιαδήποτε απάντηση για ένα μέτρο που θα έδινε «ανάσα» στα καταστήματα εστίασης. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και δυστυχώς διογκώνεται με το πέρασμα των χρόνων αφού καμία πολιτική απ’ αυτές που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Θεωρούμε πως αυτό που θα δώσει σαφές πλαίσιο δραστηριοποίησης  και βιωσιμότητας είναι ο εξορθολογισμός του κλάδου με μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Κυρίως στα εργασιακά, στον τρόπο λειτουργίας, στην πολυνομία και στις αναχρονιστικές διατάξεις που περιβάλουν την εστίαση.

Στην πανδημία υπήρξε ένα όψιμο ενδιαφέρον από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης. Τώρα πλέον γνωρίζει το πρόβλημα, συνεπώς ήρθε η ώρα να πάρουν όλοι θέση και να δείξουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τον κλαδο.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ερώτηση:   Υπάρχει επίσης ένα θέμα με τους εργαζόμενους. Διαπιστώνεται λειψανδρία. Ειδικά εργαζομένων με γνώση και εμπειρία του αντικειμένου. Πόσο τελικά ζημιώνει αυτή η πραγματικότητα τις επιχειρήσεις;

Απάντηση:    Το φαινόμενο της μεγάλη φυγής ή της λειψανδρίας εργατικού δυναμικού κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης και του τουρισμού, αλλά και σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα, θεωρείται κυρίως απότοκο της πανδημίας και έχει διαστάσεις παγκόσμιου φαινομένου, αφού έχει παρατηρηθεί αρχικά στην Αμερική και πλέον είναι έντονο και σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου.

Οι επιχειρήσεις εστίασης προφανώς και ζημιώνονται από το φαινόμενο αν και θα πρέπει πλέον όλοι να αντιληφθούμε ότι μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα και για μια βίαιη προσαρμογή σε κάτι διαφορετικό και νέο.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

15

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top