Πρόκειται για το λεγόμενο «περουβιανό κόλπο», όπου επιτήδειοι προσποιούνται τους ευγενικούς οδηγούς-βοηθούς ώστε να παγιδεύσουν ανυποψίαστους ταξιδιώτες. Στόχος τους είναι κυρίως οδηγοί που ταξιδεύουν μόνοι, τους οποίους προσεγγίζουν με το πρόσχημα κάποιας δήθεν βλάβης στο όχημα. Όταν το θύμα σταματήσει πιστεύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά, οι δράστες εκμεταλλεύονται την περίσταση για να του κλέψουν χρήματα, τσάντες και άλλα αντικείμενα αξίας από το αυτοκίνητο.
Οι δράστες κινούνται συνήθως σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες, αναζητώντας αυτοκίνητα με μοναχικούς οδηγούς. Μόλις εντοπίσουν στόχο, ξεκινούν το καλά οργανωμένο σχέδιό τους:
- Προσποίηση βλάβης: Το όχημα των απατεώνων προσπερνά τον στόχο και οι επιβάτες του κάνουν έντονες χειρονομίες, κατεβάζουν το παράθυρο και φωνάζουν στον οδηγό ότι έχει πρόβλημα, όπως σκασμένο λάστιχο ή κάτι που φαίνεται να κρέμεται από το αυτοκίνητο.
- Ακινητοποίηση του θύματος: Με πειστικό τρόπο, οι «καλοί Σαμαρείτες» προτρέπουν τον οδηγό να σταματήσει στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ή σε πάρκινγκ για να το ελέγξει. Ο οδηγός, πανικοβλημένος, σταματά.
- Διάσπαση προσοχής: Μόλις το θύμα αποβιβαστεί, ο ένας δράστης το απασχολεί δείχνοντάς του π.χ. ένα λάστιχο. Ο οδηγός σκύβει, απομακρύνεται από την καμπίνα και δεν βλέπει τι γίνεται στο αυτοκίνητο.
- Η κλοπή: Ο συνεργός εκμεταλλεύεται τη στιγμή και τρυπώνει στο αυτοκίνητο, αρπάζοντας πορτοφόλια, τσάντες, κινητά και κάθε τι πολύτιμο που βρίσκεται στο εσωτερικό.
Οι δράστες λειτουργούν γρήγορα, χωρίς χρήση βίας, ώστε να διαπράττουν κλοπή και όχι ληστεία. Μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν εξαφανιστεί, ενώ το θύμα συνειδητοποιεί τι συνέβη όταν είναι πλέον αργά.
Από τα σύνορα Ισπανίας–Γαλλίας, τώρα και στην Ελλάδα
Το συγκεκριμένο τέχνασμα εμφανίστηκε αρχικά σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση στη Γαλλία και την Ισπανία, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Ονομάστηκε «περουβιανό» λόγω της δράσης μιας συγκεκριμένης συμμορίας παλαιότερα, αλλά πλέον εφαρμόζεται από άτομα κάθε εθνικότητας. Οι δράστες χρησιμοποιούν συχνά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, αλλάζουν πινακίδες, εμφανίζονται ως τουρίστες και είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένοι.
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να παρατηρείται και στην Ελλάδα, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς δρόμους και παραθαλάσσιες περιοχές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόμοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, με στόχο κυρίως ξένους τουρίστες που κινούνται με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή οικογένειες σε ταξίδι.
Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το φαινόμενο αναμένεται να επεκταθεί αν δεν υπάρξει ενημέρωση και πρόληψη.
Πώς να προστατευτείτε
Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες για να αποφύγουν παρόμοιες παγίδες:
- Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που σας κάνουν σήμα ότι έχετε πρόβλημα, αν εσείς δεν έχετε αντιληφθεί κάτι.
- Μην σταματάτε σε ερημικά σημεία και μην βγαίνετε από το αυτοκίνητο πριν σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για πραγματική ανάγκη.
- Καλέστε άμεσα την αστυνομία αν νιώσετε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.
- Κλειδώνετε πάντα το όχημα, ακόμα κι αν βγείτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
- Μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητο.
- Να είστε υποψιασμένοι, ειδικά αν κάποιος προσπαθήσει να σας αποσπάσει την προσοχή με επιμονή ή σας παροτρύνει να βγείτε από το όχημα.
Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο. Οι δράστες στηρίζονται στο ξάφνιασμα και την καλή πρόθεση των οδηγών. Αν γνωρίζετε το κόλπο, έχετε ήδη το πάνω χέρι.