ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αποδέσμευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Eurogroup ellada
Τη βεβαιότητα ότι το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, θα εγκρίνει την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Πασκάλ Ντόναχιου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Πασκάλ Ντόναχιου χαρακτήρισε «άριστη» την οικονομική πορεία της Ελλάδας, και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «παρά τις δύσκολες συνθήκες».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την οικονομική πορεία της χώρας και τη «θετική» 10η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως είπε ο Π. Ντόναχιου, «τα καλά νέα» θα έρθουν για την Ελλάδα, ως ένδειξη «αναγνώρισης» και «εμπιστοσύνης» στις συνεχείς προόδους και προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

O πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε, μάλιστα, ότι σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ελλάδα, με αφορμή την έγκριση από την Κομισιόν του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας– κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι «ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη θετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τα περισσότερα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την Ελλάδα, λόγω της πανδημίας, είναι προσωρινά. Εκτίμησε ότι όταν θα λήξουν αυτά τα μέτρα, αυτομάτως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί σημαντικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να φτάσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023, αλλά κυρίως μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση».

H έκθεση του ESM

Για την Ελλάδα, η έκθεση του ESM τονίζει ότι η πανδημία διέκοψε μια τριετή οικονομική ανάκαμψη και οδήγησε σε ένα σημαντικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 2015. Το ΑΕΠ μειώθηκε απότομα (πτώση 8,2% του ΑΕΠ το 2020), κυρίως λόγω της πτώσης του τουρισμού και των μέτρων για τη συγκράτηση της διάδοσης της covid-19. Η ύφεση και τα προσαρμοσμένα μέτρα ενίσχυσης ώθησαν τον προϋπολογισμό σε μεγάλα ελλείμματα. Παρόλα αυτά, οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, υποστηριζόμενες από τα προγράμματα της ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU), επέτρεψαν στη χώρα να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης και να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας και έχουν χορηγήσει ένα αυξανόμενο ποσό δανείων σε επιχειρήσεις, κυρίως χάρη στην εποπτική ευελιξία και τα εθνικά συστήματα στήριξης.

Επίσης, λόγω των ευνοϊκών όρων δανεισμού του ESM και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), η Ελλάδα απολαμβάνει εξοικονόμηση προϋπολογισμού που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ το 2020.

Εξάλλου, η έκθεση του ESM αναφέρει ότι το 2020 η Ελλάδα έλαβε την τρίτη και τέταρτη εκταμίευση από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έπειτα από τη θετική αξιολόγηση των θεσμών για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μεταρρυθμιστική πορεία. Μεταξύ των βασικών βελτιώσεων, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εφάρμοσε το πρόγραμμα «Ηρακλής», οι ιδιωτικοποιήσεις και η αναθεώρηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, με στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ο ESM τονίζει ότι απαιτούνται προσπάθειες σε πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εφαρμογής της διαρθρωτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος ESM. Συνίσταται, επίσης, «πλήρης απορρόφηση και αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ», παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για αύξηση την παραγωγικότητα της οικονομίας μέσω επενδύσεων σε πιο έντασης κεφαλαίου και ψηφιοποιημένες δομές. Για να μπορέσουν οι τράπεζες να υποστηρίξουν ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, είναι απαραίτητη η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).

Η ανθεκτικότητα των τραπεζών παραμένει η προτεραιότητα, υποστηριζόμενη με την πλήρη εφαρμογή της πολύαναμενόμενης μεταρρύθμισης του νόμου περί αφερεγγυότητας. Όλα αυτά μπορούν να συμβαδίζουν με περαιτέρω ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και εκπλήρωση των ενισχυμένων δεσμεύσεων εποπτείας προς το Eurogroup.

You may also like

Comments are closed.