ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εurostat: Υποχώρησε στο 2,4% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο – Αυξήθηκε στο 3,4% στην Ελλάδα

Facebook
Twitter
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων εντός του Ιουνίου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ποσοστό θα παρέμενε σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 2,6%.
Όπως φάνηκε από τα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ μειώθηκε από τη μέτρηση του 5,4% τον Μάρτιο του 2023. Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στο  2,9%.
Οι αυξήσεις των τιμών στη Γαλλία και την Ισπανία ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, ο συνολικός πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, τη Γερμανία, εκτιμήθηκε σε χαμηλό τριετίας 2,2%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, όπως ήταν και τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Ο δομικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  υποχώρησε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 3,1% τον Φεβρουάριο, ενώ παρέλειψε τις εκτιμήσεις για 3,0%.
Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης  του μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο έναντι άλματος 0,6% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ διαμορφώθηκε στο +1,1% σε μηνιαία βάση  την ίδια περίοδο, έναντι ανάκαμψης 0,7% που είχε σημειωθεί προηγουμένως.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top