Ευάγγελος Μποχατζιάρ: “Οι αυτιστικοί μας μιλούν…” | Ο Πατρινός Ειδικός Αυτισμού κινητοποίησε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Πατρινός Λογοθεραπευτής Βαγγέλης Μποχατζιάρ αναδεικνύεται σε μια επιστημονική προσωπικότητα με διεθνές κύρος. Γεγονός που αποδείχθηκε στο 32ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λογοθεραπευτών – Φωνιάτρων – Ιnternational Association of Communication Sciences and Disorders IACSD- IALP 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας.

Το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 20 έως και τις 24 Αυγούστου με περισσότερους από χίλιους Σύνεδρους απ’ όλο τον κόσμο. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 48 χώρες απ’ όλες τις Ηπείρους, παρουσιάζοντας ομιλίες βασισμένες στις τελευταίες «λέξεις» της επιστήμης στη Λογοθεραπεία και στις διαταραχές επικοινωνίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για νέες επιστημονικές έρευνες.

1 ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1 1

Εκεί, ο κ. Μποχαρζιάρ, Ειδικός Αυτισμού και διευθυντής του Θεραπευτικού Κέντρου Αυτισμού «8iAutismClinic», κατέθεσε τεκμηριωμένα την επαναστατική του άποψη που κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δίνοντας τα «φώτα» του γύρω απ’ τις ριζοσπαστικές αλλαγές και τις νέες αντιλήψεις στην αντιμετώπιση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος. Λέγοντας εν ολίγοις, ότι: «Οι αυτιστικοί μας μιλούν…»!

Με μια αποκλειστική και συνάμα καινοτόμα παρουσίαση – ομιλία στον διεθνή επιστημονικό κόσμο της Λογοθεραπείας , ανέπτυξε το θέμα: «Όλοι οι αυτιστικοί μιλούν – ο αυτιστικός κώδικας». Και αυτό που ουσιαστικά είπε, όπως επανέλαβε με δηλώσεις του, και στην «Πολιτεία», ήταν ότι… «όλοι οι αυτιστικοί μπορούν να μιλήσουν – υπάρχει αυτιστικός κώδικας αρκεί να αποκωδικοποιείται η λεκτική επικοινωνία των μη λεκτικών αυτιστικών, όπως ο ίδιος πράττει στην πολυετή καθημερινή συναναστροφή του με τα αυτιστικά άτομα απ’ όλο τον κόσμο».

Ο ίδιος, θεωρεί υποχρέωσή του να μας μεταδώσει αυτή την ΑΛΛΑΓΗ την οποία επισημαίνει πως πρέπει να αποδεχτούμε, ώστε να κατανοήσουμε τα αυτιστικά παιδιά και τους ενήλικες. Σκοπός του είναι να διαδώσει αυτή την γνώση του σ’ όλη την θεραπευτική κοινότητα. «Το πράττω όσο πιο πειστικά γίνεται, έτσι ώστε όλο και περισσότερα παιδιά και συνάνθρωποί μας να μπορέσουν, επιτέλους, να αντιμετωπίσουν  τα προβλήματα επικοινωνίας που βασανίζουν τα αυτιστικά άτομα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ανεξαρτήτου ηλικίας», συμπλήρωσε.

ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε μια προσπάθειά του να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα με τον αυτισμό, ο κ. Μποχατζιάρ εξηγεί ότι αυτό «δεν βρίσκεται στην ομιλία αλλά σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης που προηγούνται αυτής». «Συγκεκριμένα», τονίζει, «στην λανθασμένη καταγραφή και επεξεργασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην κοινωνική επικοινωνία και να μένουν πίσω στην κοινωνικότητα  που είναι η ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες και η επιθυμία του να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετάσχει σε κοινές δραστηριότητες».

 «ΚΛΕΙΔΙ»… Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ

Το σημαντικό, όπως υπογραμμίζει, που βάζει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις, είναι ότι τα παιδιά αυτά θέλουν να επικοινωνήσουν, όπως κάθε συνάνθρωπός μας. «Και όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό, με πρώτο βήμα την ευαισθητοποίηση πάνω σε τόσο λεπτά ζητήματα», καταλήγει ο Πατρινός διεθνούς φήμης Ειδικός Αυτισμού ο οποίος προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει γιατί μέσα από αυτοί, πιστεύει ότι θα ανοίξει ο δρόμος της επικοινωνίας για όλους!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top