ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Σε απομόνωση το ύποπτο κρούσμα, τη Δευτέρα τα αποτελέσματα – Ποια η κατάστασή του

eulogia pithikwn 960x600 1
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκε και εξετάζεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα από την ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, οποίος μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, μεταφέρθηκαν με C130 από την Κεφαλλονιά στο Αττικό νοσοκομείο για νοσηλεία σε δωμάτια αρνητικής πίεσης. Ο 29χρονος μεταφέρθηκε με ειδική κάψουλα, όχι όμως και η κοπέλα καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων,  Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, ενώ νέα ενημέρωση αναμένεται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Άγγλος ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος σήμερα. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται πως θα γίνει ιχνηλάτηση για όσους είχαν στενή επαφή μαζί του, εντούτοις επισημαίνεται πως δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που διασπείρεται ο κορονοϊός.

Μετάδοση γίνεται από χοντρά σταγονίδια, με παρατεταμένη στενή επαφή,  με υγρά από τις δερματικές βλάβες  ή από μολυσμένα υλικά (σεντόνια). Σημειώνεται πως οι αρχές δηλώνουν σε εγρήγορση και όχι σε ανησυχία διότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η διασπορά.

Έως το Σάββατο 21/5 είχαν αναφερθεί 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα αυτής της ιογενούς λοίμωξης σε 12 χώρες εκτός Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει πως αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα διεθνώς, ενώ προανήγγειλε ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και τώρα εξαπλώνεται”, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Δείγματα μερικών κρουσμάτων στην Ευρώπη έδειξαν ότι το στέλεχος του ιού έχει ομοιότητες με εκείνο που είχε εξαπλωθεί το 2018 με πιο περιορισμένο τρόπο σε Βρετανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο ιός κυκλοφορούσε ήδη εδώ και μήνες, αλλά δεν υπήρξαν ξεσπάσματα λόγω των lockdowns, της κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού και επέμεινε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται με τέτοια ευκολία όπως ο COVID.

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό θεωρείται χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και με μικρή μεταδοτικότητα, ενώ εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με ασυμπτωματικά ή μη κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Αντιμετωπίσιμη, πιθανόν να εμφανιστεί και στη χώρα μας – Υπάρχει εμβόλιο

Ιογενής λοίμωξη η “ευλογιά των πιθήκων“, με 100 περιστατικά παγκοσμίως, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη αγωγή, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως ενημέρωσε “στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη κάποιο κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και εδώ” ενώ αναφέρθηκε τόσο στα συμπτώματα της νόσου όσο και στα μέτρα προφύλαξης από αυτή. Ωστόσο, όπως επισήμανε, στην Αφρική θεωρείται ενδημική νόσος και υπάρχει εμβόλιο γι΄αυτήν το οποίο και χορηγείται.

“Η “ευλογιά των πιθήκων” ξεκίνησε εδώ και χρόνια στις περιοχές της Αφρικής και ιδιαίτερα σε αυτή του Κογκό. Τον τελευταίο μήνα συναντάται και  σε ευρωπαϊκές χώρες και Η.Π.Α και έχουν φτάσει περίπου στα 100 κρούσματα, παγκοσμίως, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι όμως αντιμετωπίσιμα” σημείωσε η κα Παγώνη.

Βασικά συμπτώματα της “ευλογιάς των πιθήκων”

Ως βασικά συμπτώματα της “ευλογιάς των πιθήκων” ανέφερε: “Πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες – τα πιο απλά- και ακολουθούν τα σοβαρότερα που είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φουσκάλες. Ξεκινούν τα εξανθήματα από το κεφάλι και το πρόσωπο,επεκτείνεται στα χέρια και στα πόδια. Αυτή η κλινική εικόνα κρατάει τρεις με τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια και τα εξανθήματα πάνε σε αποδρομή και ο ασθενής επανέρχεται.”

Υπάρχει εμβόλιο για την “ευλογιά των πιθήκων” ενημέρωσε το οποίο στην Αφρική χρησιμοποιείται. Στην Ευρώπη δεν έχει χρειαστεί προς το παρόν να χρησιμοποιηθεί.

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω αναπνευστικής οδού, με τα αναπνευστικά σταγονίδια και ιδιαίτερα με την επαφή όταν υπάρχουν δερματικές βλάβες.

Γι΄αυτό συνέστησε συνέχιση του πλυσίματος των χεριών και επισήμανε ότι “σωστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της “ευλογιάς των πιθήκων”

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ