Ευλογιά των προβάτων: Θανατώσεις χιλιάδων ζώων και επιπτώσεις στην οικονομία

Facebook
Twitter
1000_9aa8638c-00c0-4a4b-94f9-97c9f0a77fba

Με τα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου να είναι πολύ αυστηρα και να πραγματοποιούνται θανατώσεις ζώων, οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι προ των πυλών.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρχές, για να περιορίσουν την εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων με τις επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή κρέατος όσο και και στην παραγωγή γάλατος να είναι πολύ σημαντικές.

Οι κτηνοτροφικές μονάδες, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, κλείνουν η μια μετά την άλλη, ενώ εντοπίσθηκε κρούσμα της ζωονόσου και στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 300 ζωνατανα θανατώθηκαν και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες προχώρησαν στην υγειονομική ταφή των αιγοπροβάτων.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο, στη μονάδα, να υπήρξε μηχανική μετάδοση, από κάποιο μεταφορικό μέσο και θεωρείται πολύ πιθανό, το κοπάδι να επιμολύνθηκε από βυτίο, που μετέφερε νωπό αιγοπρόβειο γάλα, καθώς στη συγκεκριμένη εκτροφή, δεν έχουν μπει και δεν έχουν βγει ζώα τους τελευταίους μήνες, ούτε έχει έρθει σε επαφή ο κτηνοτρόφος με κάποια άλλη μολυσμένη περιοχή.

Οι αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μην εξαπλωθεί, κι άλλο, η ζωονόσος. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 120 κρούσματα ευλογιάς και έχουν θανατωθεί 24.000 αιγοπρόβατα σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 σε ένα από τα μεγαλύτερα τυροκομεία του νομού Καβάλας. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία προμηθεύεται με το… “σταγονόμετρο” το πρόβειο γάλα και μετά από αυστηρούς ελέγχους.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή