ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Κορυφαία προτεραιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο η υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Facebook
Twitter
Κορυφαία προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί η υπεράσπιση της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου σύμφωνα με τους Έλληνες, όπως δείχνει η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωβουλής.

Η έρευνα έγινε την περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2021 και στα 27 κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας είναι και τα εξής:

Οι πολίτες της Ε.Ε. επιθυμούν το Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία: το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο σημαντική αξία προς υπεράσπιση. Το κράτος δικαίου προτάσσουν οι Έλληνες πολίτες κατά 39%.

Η δημόσια υγεία (42%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (40%), καθώς και η κλιματική αλλαγή (39%) αποτελούν κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους. Αντίστοιχα για τους Έλληνες: υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (65%), καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%), δημόσια υγεία (56%).

Το 70% των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί το Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%).

Η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και το ΕΚ ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι πολίτες ορίζουν τις αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο…

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (32%) επιλέγει τη δημοκρατία ως κορυφαία ευρωπαϊκή αξία προς υπεράσπιση, ακολουθούμενη από την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (25%).

Με μικρή διαφορά ακολουθούν η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (35%) και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (34%). Στην Ελλάδα, κράτος δικαίου και δημοκρατία ισοβαθμούν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, με 39% και 38% αντίστοιχα.

Η αύξηση του εξτρεμισμού, η εξάπλωση της παραπληροφόρησης και η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου προκαλούν επίσης ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας στην Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή στα μέσα του Ιανουαρίου 2022, όπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ενίσχυσης της δημοκρατίας στην ΕΕ.

Έντεκα κράτη μέλη θέτουν σε προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημοκρατίας: Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία. Οι ερωτηθέντες στην Τσεχία και την Ουγγαρία τοποθέτησαν επίσης την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη πρώτη θέση.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: “Όπως σωστά επισημαίνουν οι πολίτες, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός αποτελούν σήμερα αυξανόμενες απειλές για το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα”.

Ευρωαβαρόμετρο-γράφημα

Ευρωβαρόμετρο- γράφημα

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top