ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Λιγότερα τρόφιμα αγόρασαν οι καταναλωτές

food 4507705 1920 768x512 1

Μειωμένος σε ποσοστό 1,1% ήταν τον Δεκέμβριο του 2023 ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ.

Το μέσο ετήσιο επίπεδο λιανικού εμπορίου για το έτος 2023, σε σύγκριση με το 2022, μειώθηκε κατά 1,8% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε μηνιαία βάση, συγκρίνοντας δηλαδή τον Δεκέμβριο με τον Νοέμβριο του 2023, κατέγραψε ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 1,6%, πτώση 1,0% εμφάνισαν οι πωλήσεις σε όγκο για μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,5% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,8% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου σημειώθηκαν στη Σλοβενία ​​(-3,6%), στη Δανία (-3,2%) και στο Λουξεμβούργο (-3,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+2,0%), στην Κροατία και στην Ουγγαρία (+1,4%) καθώς και στην Πορτογαλία (+0,7%).

You may also like

trump ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες περί υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο – “Πράσινο” φως να κατέβει στις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» πολιτικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ...

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

woman pakistan ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα αστυνομικός έσωσε γυναίκα από αποκεφαλισμό στο Πακιστάν: Την κατηγόρησαν για βλασφημία λόγω του φορέματός της – Δείτε βίντεο

Σε δημόσια επιβράβευση της γυναίκας αστυνομικού που έσωσε μια γυναίκα από το λιντσάρισμα του όχλου που την κατηγορούσε για βλασφημία λόγω ...