ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εξαγορά πλασματικών ετών: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να βγείτε πιο γρήγορα σε σύνταξη

Facebook
Twitter
Να εξαγοράσουν πλασματικά έτη μπορούν ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και αγρότες, αντίστοιχα, για να βγουν πιο γρήγορα στη σύνταξη το 2021.

Το κόστος στις αναγνωρίσεις έχει αλλάξει από 1ης/1/2020, καθώς με το νόμο 4670/2020 ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες αποσυνδέθηκε από το δηλωθέν εισόδημα και καθιερώθηκε το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Ως εκ τούτου, άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς εξαγοράς αναγνωριζόμενων χρόνων για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, με αίτηση από 1ης/1/2020, και πλέον θα καταβάλλουν ως μηνιαίο ποσό εξαγοράς την αντίστοιχη μηνιαία εισφορά που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής αίτησης αναγνώρισης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Για τους μισθωτούς δεν έχει επέλθει αλλαγή και η αναγνώριση πλασματικού χρόνου είναι όπως και πριν, δηλαδή με την εισφορά 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού. Το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς όσον αφορά τους μισθωτούς διαμορφώνεται στα 130 ευρώ το μήνα με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (650 x 20% = 130).

Για τους επαγγελματίες ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστον 155 ευρώ, που είναι η εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους αγρότες ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το 2021 κοστίζει 89 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ, με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ενημερώνει τις Υπηρεσίες του για τις αλλαγές και τις καλεί να υπολογίζουν το κόστος στις αναγνωρίσεις σύμφωνα με τις νέες εισφορές για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί από 1ης/1/2020 και είναι σε εκκρεμότητα.

Με το νέο σύστημα και τη θέσπιση των ελάχιστων ποσών εξαγοράς, οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν τις εκπτώσεις που παίρνουν κατά την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών τους.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, χωρίς εκπτώσεις στα πλασματικά μένουν:

* Οι νέοι κάτω 5ετίας ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αν θελήσουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο θα καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά κλάδου σύνταξης με 155 ευρώ το μήνα και δεν θα έχουν την «εκπτωτική εισφορά» της πρώτης πενταετίας, που είναι 93 ευρώ για τον κλάδο σύνταξης.

* Οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παιδί, οι οποίες αν κάνουν αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου θα πληρώσουν 155 ευρώ το μήνα και όχι τη μισή εισφορά που έχουν για 12 μήνες λόγω μητρότητας.

Υπολογισμός

Σύμφωνα με τα παραδείγματα της εγκυκλίου, το κόστος εξαγορών στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών προκύπτει ως εξής:

Ελεύθερος επαγγελματίας (ασφαλισμένος ΟΑΕΕ) που για το 2020 έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία υπέβαλε τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση τριών ετών (36 μήνες) ασφάλισης λόγω σπουδών. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε: (3 έτη x 12 μήνες) x 236 € (μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης 3ης κατηγορίας) = 8.496 €.

Ελεύθερη επαγγελματίας (ασφαλισμένη ΟΑΕΕ) που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία και καταβάλλει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο σύνταξης λόγω μητρότητας με μηνιαίο ποσό 77.50 € (155 € x 50%), υποβάλλει αίτηση για αναγνώριση 2 ετών (24 μήνες) ασφάλισης λόγω σπουδών. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε: (2 έτη x 12 μήνες) x 155 € (μηνιαία εισφορά σύνταξης που αντιστοιχεί στην 1η κατηγορία) = 3.720 €.

Το ποσό της ελάχιστης εισφοράς (155 ευρώ) θα πληρώνουν και οι ασφαλισμένοι σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης για τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου.

Διακοπή ασφάλισης

Όσοι έχουν διακόψει την ασφάλιση αντιμετωπίζονται, κατά περίπτωση, ως εξής:

* Εάν κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση που διέκοψαν το ίδιο έτος, τότε η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας της επιλογής τους (με ελάχιστο τα 155 ευρώ το μήνα). Για παράδειγμα, πολιτικός μηχανικός, ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, διέκοψε την ασφάλιση τον Σεπτέμβριο του 2020 και υπέβαλε τον Νοέμβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση χρόνου σπουδών ενός έτους (12 μήνες). Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε: (1 έτος x 12 μήνες) x 155 € (μηνιαία εισφορά σύνταξης 1ης κατηγορίας) = 1.860 €.

* Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος δεν είχε προηγηθεί ασφάλιση, τότε επιλέγουν την κατηγορία που επιθυμούν, με ελάχιστη την εισφορά των 155 ευρώ. Για παράδειγμα, γιατρός, ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, που έχει διακόψει την υποχρεωτική ασφάλιση τον Μάρτιο του 2018, υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2020 αίτηση για αναγνώριση χρόνου τέκνων δύο ετών (24 μήνες). Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει από τις ασφαλιστικές κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων, με ελάχιστη την 1η και εν συνεχεία θα υπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς.

Στις περιπτώσεις που κατά το ίδιο έτος έχουν υποβληθεί περισσότερες από μία αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου με εξαγορά, η μηνιαία εισφορά θα πρέπει να υπολογιστεί με την εισφορά της πρώτης αίτησης. Για την παράλληλη ασφάλιση με μισθωτή και μη μισθωτή δραστηριότητα, οι οδηγίες για τις αναγνωρίσεις ετοιμάζονται, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και εδώ θα γίνονται με βάση το ελάχιστο ποσό των 155 ευρώ το μήνα.

sintaksi
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top