ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εξάρθρωση τριών εγκληματικών ομάδων στις Σέρρες – Κτηνίατροι εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις

Facebook
Twitter
PERIPOLIKO-(4)

Την εξάρθρωση τριών εγκληματικών ομάδων που φαίνεται πως αποσπούσαν οικονομικές ενισχύσεις από το Δημόσιο μέσω της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων γέννησης-θανάτου και σφαγής ζώων, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα.

Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ αυτών τέσσερις κτηνίατροι του δημοσίου και δύο ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 33 άτομα που είτε συνέδραμαν περιστασιακά στη δράση των συγκεκριμένων ομάδων είτε επωφελούνταν απ’ αυτές. Η εκτιμώμενη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 54.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, οι τρεις εγκληματικές ομάδες που εξαρθρώθηκαν είχαν επίκεντρο την περιοχή των Σερρών και αποτελούνταν από ιδιώτες και κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα εμπλεκόμενα άτομα κατηγορούνται ότι δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου που εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του φέρεται να έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του εξαιτίας νόσου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων – κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Για τον σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως προχωρούσαν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων – θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των συγκεκριμένων υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

Συνολικά, τα μέλη των δύο παραπάνω εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις φέρονται πως βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από οκτώ κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Το «Κοινό Ταμείο»

Η τρίτη εγκληματική ομάδα αποτελείτο από τέσσερις υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που προσάγουν οι κτηνοτρόφοι προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ζητούσαν και έπαιρναν χρηματικές αμοιβές για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

«Από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν “Κοινό Ταμείο”, έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και 3.630 ευρώ, κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μαύρα» και «σφαγή ντεμέκ»

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικούς, όπως «χαρτιά» ή «μαύρα» που αναφερόταν σε «εικονικά» ζώα, «σφαγή ντεμέκ» που αφορούσε εικονική σφαγή ζώων.

Από τις έρευνες προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων.

Με την εξάρθρωση των τριών συγκεκριμένων ομάδων αποφεύχθηκε ζημία ύψους 54.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα προκαλούνταν από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το ποσό των 26.800 ευρώ, τρία χάλκινα και ένα χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων, επτά κινητά τηλέφωνα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει -κατά περίπτωση- τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας – δωροδοκίας υπαλλήλου, της εμπορίας επιρροής-μεσαζόντων, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της απάτης, και της παράβασης νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων. Τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top