ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα γιατρών με ψευδείς συνταγογραφήσεις – 5 εκατ. ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ

eoppy giatroi
Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία κύκλωμα γιατρών, οι οποίοι διέπρατταν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και εκδόσεις ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Συνελήφθησαν αρχικά 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων, τα αρχηγικά μέλη ήταν μια λογίστρια και δύο γιατροί ενώ στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται και τα ονόματα 65 ατόμων, εκ των οποίων τα 54 είναι ονόματα γιατρών και το όνομα μιας ιδιοκτήτριας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η οικονομική ζημιά σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και του ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχα το οικονομικό όφελος για την οργάνωση, ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης συγκρότησαν μια επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση από το 2015 μέχρι σήμερα. Διέπρατταν απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εκδόσεις ψευδών βεβαιώσεων ενώ παράλληλα νομιμοποιούσαν τα λεφτά που κέρδιζαν από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Στην οργάνωση συμμετείχαν και γιατροί, διότι μέσω αυτών γινόταν η συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Υπήρξαν συνταγές με υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι «ασθενείς» που αναφέρονταν σε αυτές αλλά και συνταγές με υγειονομικό υλικό, διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους ώστε να πραγματοποιηθεί αποζημίωση σε πολλαπλάσια τιμή.

Στη συνέχεια, η εξαπάτηση ερχόταν εις πέρας μέσω μιας υποδομής που είχαν διαμορφώσει ώστε να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις από τις συνταγογραφήσεις.

Συνέστησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε «αχυρανθρώπων», συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την αστυνομική έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επίσης, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Οι κατηγορούμενοι, με αυτό τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Την στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξή τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για τον σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, έστελναν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες στη συνέχεια παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση, μέσω των εταιρειών τους.

Παράλληλα, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών μέσω της καταβολής μετρητών. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών – επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητά τους.

Σημειώνεται, ότι εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους. Αμέσως μετά, τα χρήματα είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητάς τους, όπως σύσταση νέων υποκαταστημάτων και μίσθωση χώρων, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παιχνίδια και άλλες δαπάνες.

Εντοπίστηκαν και τέσσερις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, των οποίων τα ΑΜΚΑ χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης. Σε συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 246.980 ευρώ.
  • 2 πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων
  • κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
  • πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

You may also like

Comments are closed.

BS 19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιθεώρηση εργασίας: Αδήλωτες καμαριέρες έκαναν τις πελάτισσες και σερβιτόροι έτρεχαν στον δρόμο με τον δίσκο

Αναρίθμητα τραγελαφικά περιστατικά έχουν να διηγηθούν οι επιθεωρητές εργασίας, στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων που σχετίζονται με την ...
burger ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταστηματάρχης εστίασης έκλεισε το μαγαζί του γιατί ντρεπόταν να πουλάει το σάντουιτς… 5 ευρώ!

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη έπειτα από το λουκέτο που μπήκε σε γνωστή επιχείρηση εστίασης. Το κατάστημα εδρεύει στην Πολίχνη, έπειτα από 24 ...