Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Καπρέλης, κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να εφαρμόσει την «τεχνική λύση» για την κατανομή των βοσκοτόπων – όπως έκαναν κι οι προηγούμενοι υπουργοί,
Ο μάρτυρας κατέθεσε συγκεκριμένα ότι δεν αναζήτησε εναλλακτικό τρόπο, παρά εφήρμοσε την ίδια υπουργική απόφαση που είχαν ακολουθήσει και οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου και Σταύρος Αραχωβίτης, δηλαδή αυτή της «τεχνικής λύσης» για την κατανομή των βοσκοτόπων.
Την παραδοχή αυτή του κ. Καπρέλη καθώς και τις σχετικές αποκαλύψεις ότι με τα αντίστοιχα «συμφωνώ» είχαν υπογράψει και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν πηγές της ΝΔ αναφέροντας ότι ενώ επιβεβαιώνονται όλα αυτά, η αντιπολίτευση κατηγορεί μόνο τον Μάκη Βορίδη, για κάτι που και οι ίδιοι «εμπνεύστηκαν», υπέγραψαν και εφάρμοσαν!
«Η μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνει τη Νέα Δημοκρατία και εκθέτει την ΕΝΠΕ η οποία αρνήθηκε την ευθύνη στη διαδικασία καταμέτρησης των ζώων και μάλιστα ο τρόπος καταγραφής φέρει την υπογραφή της τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη, η οποία σήμερα εμφανίζεται ως κατήγορος» τονίζουν οι ίδιες πηγές από την κυβερνητική παράταξη.
Επισημαίνουν ακόμη ως “αξιοσημείωτο” ότι σύμφωνα με τον μάρτυρα, το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν η ΠΑΣΕΓΕΣ κατέρρεε ως τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του Φορέα Συντονισμού, αποφασίστηκε η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με τη συμμετοχή μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλαδή αγροτικών συνεταιρισμών, της Αγροτικής Τράπεζας και της NEUROPUBLIC AE, και η νέα αυτή εταιρεία θα οριζόταν Φορέας Συντονισμού του ΟΣΔΕ!
«Δηλαδή, για να το πούμε με απλά λόγια, αυτοί που υπερχρέωσαν τις ενώσεις και το τριτοβάθμιο όργανό τους συμμετείχαν εξ ιδρύσεως στο νέο κεφάλαιο με πρωταγωνιστή το σύστημα ΠΑΣΟΚ και Φορέα Συντονισμού τον ΟΠΕΚΕΠΕ» προσθέτουν κατόπιν τούτου.
Σοβαρά κενά
Εξάλλου, ο κ. Καπρέλης, κατέθεσε ότι τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αποτελούν την εστία του προβλήματος καθώς εκεί «σπάει» η αλυσίδα και παρεισφρέουν οι παρανομίες και χαρακτηριστικά είπε ότι από το 2017 που άνοιξαν τα δεδομένα σε όλα τα ΚΥΔ έπρεπε να υπάρχουν έως 250 ωστόσο επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν διπλασιαστεί!
«Όταν έχεις ΚΥΔ στο Κιλκίς που βλέπει χάρτη στο Γαϊδουρονήσι, τότε έχουμε τρύπες», είπε προσθέτοντας από τη στιγμή που ο καθένας μπορούσε να βλέπει χάρτες όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της χωρικής του ενότητας, επιτήδειοι περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να δηλώσουν αδήλωτες εκτάσεις.
Σχετικά με την υπόθεση Κορασίδη, του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναφέρεται να παρενέβη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για υπόθεση 400.000 ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού απάντησε ότι «δεν είναι φυσιολογικό» να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει τα στοιχεία από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και η οποία αν δεν είναι σωστά ενημερωμένη από τις ΔΑΟΚ, τότε προκύπτει πρόβλημα.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καπρέλης, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, την καταπάτηση δημόσιων βοσκοτόπων, τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων και την εσωτερική λειτουργία του Οργανισμού, παρά την πολυετή θητεία του στον οργανισμό.
Σχολιάζουν δε ότι η στάση του κ. Καπρέλη επιβεβαιώνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διοικούνταν «στο περίπου», χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς διαφάνεια και χωρίς λογοδοσία κι επισημαίνουν ότι ένας δημόσιος οργανισμός που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων λειτουργούσε με προχειρότητα και αδιαφορία για την εσωτερική του δομή.
Αυτή η προσέγγιση είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποτελέσει προτεραιότητα για την τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του κ. Καπρέλη η ενσωμάτωση 8 εκατομμυρίων στρεμμάτων επί πλέον επιλέξιμων βοσκότοπων με χαμηλή ξυλώδη βλάστηση σε εφαρμογή του Κανονισμού Omnibus (τέλος του 2017). Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας μέχρι το 2019-2020 ήταν η εκτόξευση εθνικού αποθέματος με βοσκοτόπια χωρίς ζώα αυτές της χρονιές.
Ο κ. Καπρέλης επισήμανε ότι η τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν πολιτική απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου. Για την υπέρμετρη αύξηση των δηλώσεων ζώων ο κ. Καπρέλης προσπάθησε να την υποτιμήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «λίγο τσιμπημένη»…
Στην επίμονη ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έγιναν κρίσεις και επιλογές προϊσταμένων και διευθυντών από το 2011 έως το 2020, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα ίδια πρόσωπα σε νευραλγικές διευθυντικές θέσεις επί μία δεκαετία είπε ότι δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί «καθώς είχε άλλες προτεραιότητες».
Ο πρώην Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε ότι ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών Ελέγχων ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την εγκύκλιο 80895/17.10.2019 που περιόριζε τους ελέγχους των ενοικιαστηρίων αποκλειστικά βάσει του «νομότυπου» Ε9, μέτρο που οδήγησε σε πλασματικές δηλώσεις και καταχρήσεις, για την οποία φέρει και ο ίδιος ακέραια ευθύνης αφού την υπογράφει ως Πρόεδρος. Όπως επιβεβαίωσε οι εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου για υποθέσεις καταχρήσεων σε δημόσιους βοσκοτόπους δεν διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη, αλλά διαβιβάστηκαν από τον ίδιο στον ΓΓ του Υπουργείου και επέλεξε ο ίδιος να την παραδώσει στον επόμενο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι να τις παραδώσει στην Δικαιοσύνη (υπόθεση Μαγειρία)”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες πάντως δεν σχολιάζουν τις αναφορές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι υπουργοί πριν τον Μάκη Βορίδη υπέγραψαν την λεγόμενη “τεχνική λύση” για την κατανομή των βοσκοτόπων.











