ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: «Κλειδώνει» το νέο Πρόγραμμα

epidoma paidiou oikonomia
Στην τελική ευθεία, όπως φαίνεται, βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ», το οποίο θα περιλαμβάνει εντελώς διαφορετικές διαδικασίες για την ένταξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται τετραπλή παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες αφορά στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού και θα έχει αναβαθμισμένα κριτήρια, ώστε να δοθεί έμφαση σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Τον Απρίλιο άρχισε η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν.
  • Τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο «Εξοικονομώ» για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων.
  • Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει, επίσης, το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη, την περασμένη εβδομάδα, συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Έρχεται ειδικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα νέα κριτήρια

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ, στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια, που θα περιλαμβάνουν το βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του ΥΠΕΝ, όπως επισημαίνει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα τουριστικά καταλύματα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, σε επόμενη φάση, εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Φοροέκπτωση για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης

Η έκπτωση φόρου θα καλύψει τις δαπάνες που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 μέχρι και 31/12/2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών, για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο (δαπάνης) τις 16.000 ευρώ και κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια.

Για παράδειγμα, αν η δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2020, το 40% αυτής θα κατανεμηθεί ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε καθένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το 1/4 του 40% της δαπάνης, θα μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στο φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση του 40% είναι το ακίνητο να μην έχει ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, όπως π.χ. το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –ΑΥΤΟΝΟΜΩ».

ΑΑΔΕ – Σαφάρι ελέγχων στα ΑirbnB

Φαίνεται» πως δεν θα αφήσει σε «χλωρό κλαρί» τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται σε ενοικιάσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας AirbnB, του booking και του Homeaway, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, αφού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει όργιο φοροδιαφυγής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια τέτοιου τύπου.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απλώνει ένα δίχτυ ελέγχων για κρυμμένα εισοδήματα τη διετία 2018-2019 από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, με τη συνδρομή των ελεγκτών του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που θα βρεθούν με αδήλωτα εισοδήματα ή με ακίνητα που δεν είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να φθάσουν τα 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενη παράβαση.

Μετά τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που παρέλαβε η ΑΑΔΕ από αυτές τις πλατφόρμες ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Σε νέα απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή δίνονται οδηγίες στο μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι διασταυρώσεις.

Γιατί θα ελεγχθούν

Οι ιδιοκτήτες θα ελεγχθούν για το:

  1. Εάν αυτοί που εμφανίζονται να έχουν εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
  2. Εάν έχουν δηλώσει αυτά τα μισθώματα στο Τaxisnet.
  3. Εάν έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που εμφανίζονται να έχουν καρπωθεί.

Πάντως, προκαταρκτικοί έλεγχοι σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών απεκάλυψαν αρκετούς φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό, μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα στην Ελλάδα. Σε όσες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν ότι τα εισοδήματα αυτά δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς, θα αποστείλουν στους ιδιοκτήτες ειδοποιητήρια για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Πότε μπαίνει πρόστιμο 5.000 ευρώ

Πρόστιμο επιβάλλεται όταν υπάρχει:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

You may also like

Comments are closed.