ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Έξωση του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», στους… πρωταθλητές ΑμεΑ της Αχαΐας!

266348009 123049173516000 4871455783616055807 n

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το χειροκρότημα και ο σεβασμός που κερδίζουν, η συγκίνηση μέχρι δακρύων που προκαλούν με τις αγωνιστικές διακρίσεις τους, αλλά και το μεγαλείο ψυχής και σθένους που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι διαθέτουν σε περίσσευμα, δεν φαίνεται να στέκονται εμπόδιο στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», να τους κάνει… έξωση από κτίριο του οποίου έχει τη διαχείριση! Και μάλιστα; Μετά από… 18 ολόκληρα χρόνια!

Ο λόγος, για τους 32 αθλητές και αθλήτριες ΑμεΑ στο Στίβο, την Κολύμβηση και την Άρση Βαρών επί πάγκου, από την Πάτρα, που το σωματείο τους, το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείου Ατόμων με αναπηρίες νομού Αχαΐας (ΝΑΣ ΑμεΑ ΑΧΑΪΑΣ) στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 17, στην περιοχή του κάστρου της Πάτρας και πίσω από το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, αλλά οι υπεύθυνοι του σωματείου έλαβαν τελεσίγραφο να… αδειάσουν τον χώρο για να στεγαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ΚΔΑΠ!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Η εξέλιξη όχι απλώς έχει αναστατώσει τους αθλητές αλλά και τα συνολικά 65 ενεργά μέλη του, αλλά έχει προκαλέσει μπαράζ διαμαρτυριών και προσπαθειών από την πλευρά τους ώστε να ευαισθητοποιήσουν κάποιον από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους, για την ανάγκη άρσης της απόφασης έξωσης εκ μέρους του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ειδικά μάλιστα όταν το ΝΑΣ ΑμεΑ Αχαΐας έχει στα χέρια του την απόφαση που έλαβε το 2019 η 6η ΥΠΕ, στην κυριότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο κτίριο, ότι η συστέγαση του σωματείου με άλλα σωματεία στο εν λόγω κτίριο παρατεινόταν για μια ολόκληρη πενταετία, δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι και το 2024.

Και όταν μάλιστα το δραστήριο σωματείο στεγάζεται εκεί από το 2003, γεγονός που παραπέμπει και σε πρακτικά προβλήματα σε περίπτωση έξωσης, που αφορούν στην δηλωμένη φορολογική έδρα, τις τηλεφωνικές συνδέσεις, αλλά και στην ύπαρξη του αρχείου που είναι μοναδικής αξίας για τον τοπικό αθλητισμό αλλά και τα ΑμεΑ της πόλης. Κι όταν επίσης εκκρεμούν διαδικασίες του ΝΑΣ ΑμεΑ Ν. ΑΧΑΪΑΣ, όπως: συνάντηση γονέων ανά άθλημα, υποδοχή νέων μελών, Γενική Συνέλευση και ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. και δεν υπάρχει για τους υπευθύνους του σωματείου η δυνατότητα μιας εναλλακτικής λύσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Οι υπεύθυνοι του σωματείου έχουν αποταθεί αλλεπάλληλες φορές στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έστειλαν έγγραφο… παράκλησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μάταια. Ξανάστειλαν έγγραφο μετά και από συνάντηση, τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά πάλι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το πρώτο έγγραφο προς τη διοίκηση του «Αγίου Ανδρέα» εστάλη στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 και εξιστορούσε όλη την υπόθεση.

Το σωματείο συστεγαζόταν με τους «ΜΑΧΗΤΕΣ» που μεταφέρθηκαν σε κτίριο που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ κι όταν οι υπεύθυνοι του ΝΑΣ ΑμεΑ αναζήτησαν τα κλειδιά στην 6η ΥΠΕ ανακάλυψαν πως η διαχείριση του ακινήτου ανήκε στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας». Και τότε ενημερώθηκαν πως… έπρεπε να αποχωρήσουν απ’ το κτίριο!

Στην επιστολή οι υπεύθυνοι του σωματείου ζητούσαν  από τη διοίκηση του νοσοκομείου να τηρήσει την προγενέστερη δέσμευση της 6ης ΥΠΕ για παραμονή τους επί 5ετία. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση δεν πάρθηκε πίσω. Έτσι στις 17 Νοεμβρίου 2021 εστάλη και 2η επιστολή στη διοίκηση του «Αγ. Ανδρέα», όπου μάλιστα διευκρινιζόταν ότι το σωματείο θα μπορούσε να συστεγαστεί με όποιο άλλο σωματείο ή σύλλογο, αλλά ούτε αυτή η επιστολή έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Καταγραφή

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΑ

Μάλιστα στο θέμα παρενέβη στις 13 Δεκεμβρίου, πριν λίγες μέρες δηλαδή, μέχρι και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Αποστέλλοντας στη διοίκηση του νοσοκομείου της Πάτρας επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα άτομα με αναπηρία μέσω του αθλητισμού βρίσκουν σημαντική διέξοδο στην καθημερινότητα τους. Κοινωνικοποιούνται, επανεντάσσονται, συμμετέχουν, βελτιώνουν την φυσική τους κατάσταση και κυρίως αποκτούν στόχο και προοπτική. Για όλους αυτούς τους λόγους η λειτουργία των σωματείων, των οποίων είναι μέλη οι αθλητές και αθλήτριες, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες στηρίζει πάντοτε τις προσπάθειες για ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και θεωρεί δίκαιο το αίτημα του σωματείου το οποίο έχει στην δύναμη του και τον Παρολυμπιονίκη αθλητή Νικόλαο Γκουντάνη ο οποίος έχει χαρίσει στην χώρα μας πολλές διακρίσεις και μετάλλια από Παραολυμπιακούς και Παγκόσμιους Αγώνες». Φαίνεται όμως ότι ούτε κι αυτή η επιστολή – προσπάθεια της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ συγκίνησε κανέναν αφού η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» παραμένει αμετακίνητη, ως φαίνεται, στην απόφαση για έξωση!

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ

Μ. ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ: «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε»

«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ότι ένας φορέας υγείας όπως είναι η διοίκηση του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, σαν διαχειριστής του ακινήτου που επί 18 με 19  χρόνια στεγάζονται τα γραφεία του σωματείου μας, θα μας εκδιώξουν εν μέσω πανδημίας», δηλώνει στην «Πολιτεία» η Γενική Γραμματέας του Σωματείου Μαρία Κουρμπανά.

Όπως αναφέρει, το Νομαρχιακό Αθλητικό  Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες είναι το μοναδικό αθλητικό σωματείο στον Νομό μας. «Έχει 30 ενεργούς αθλητές και αθλήτριες με νοητική υστέρηση, συμμετέχει ανελλιπώς  στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου και κολύμβησης  που διοργανώνει η ομοσπονδία μας ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ με πολλές διακρίσεις, αλλά κυρίως προσφέρει, μέσω του αθλητισμού, μια σημαντική διέξοδο στην καθημερινότητα των παιδιών μας. Κοινωνικοποιούνται, επανεντάσσονται, βελτιώνουν την φυσική τους κατάσταση και κυρίως αποκτούν στόχο και προοπτική», τονίζει.

Και συμπληρώνει: «Η ξαφνική εμπλοκή σχετικά με την χρήση των γραφείων μας που ευγενικά έχουν παραχωρηθεί σε σωματεία ΑΜΕΑ για πολλά χρόνια και η αφαίρεση της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτά, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία μας αλλά και μεγάλη αναστάτωση στα μέλη μας που λόγω και των ειδικών συνθηκών της πανδημίας έχουν ανάγκη από στήριξη, ηρεμία και απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που χωρίς δική μας ευθύνη δημιουργήθηκε».

You may also like

Comments are closed.