ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Πάτρα – Παρουσιάζει το βιβλίο του “Με την πλάτη στον τοίχο” στην Αγορά Αργύρη

tsakalotos

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρεθεί στην Πάτρα, στις 31 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θ πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη και η οποία δεν θα έχει μόνο κομματικά χαρακτηριστικά αλλά και ιστορικά…

Και αυτό, διότι η εκδήλωση θα είναι η αφορμή για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του κ. Τσακαλώτου με τίτλο:

«Με την πλάτη στον τοίχο: διαπραγματεύσεις για την κοινωνία και την οικονομία 2015-2019». 

Καταγραφή στο Web 20 1 2023 135535 www.fotodentro.gr

Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο που κυκλοφόρησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 από τις εκδόσεις Θεμέλιο και το οποίο επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για να μεταφέρει νοερά σε όσα συνέβησαν το βράδυ πριν από το κρίσιμο Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το τοπικό Συντονιστικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όπου άπαντα τα μέλη του βρίσκονται επί ποδός εν όψει της εκδήλωσης που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει και την απαρχή του αγώνα σε τοπικό επίπεδο, στην ευθεία των εθνικών εκλογών που έρχονται σύντομα.

Ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόσωπα τα οποία θα συμπληρώσουν το πάνελ τη εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα έχει ενδιαφέρον η ομιλία του πρώην υπουργού για το πώς από την δική του οπτική γωνία είδε τα πράγματα εκείνη την περίοδο.

Θυμίζουμε κάποιες από τις πρώτες περιγραφές:

“…η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει φτάσει στις Βρυξέλλες και συνεδρίαζε σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης, στις 19:00 ακριβώς και ενώ συζητιόταν η διαπραγματευτική στρατηγική και τα σημεία σύγκρουσης, φτάνει στον υπουργό ένα προσχέδιο της απόφασης. Αυτό δεν είναι μια ασυνήθιστη τακτική στα Eurogroup.

Υπάρχει ένα προσχέδιο κειμένου πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση, και όλοι σημειώνουν πού συμφωνούν και πού διαφωνούν, ώστε να γίνει η συζήτηση πιο παραγωγική. Το προσχέδιο αρχίζει να φωτοτυπείται ενώ όλοι το διαβάζουμε από τα κινητά, τα λάπτοπ και τα τάμπλετ μας. Σε δευτερόλεπτα μια φωνή παγώνει την αίθουσα: «–Σελίδα 2η, γραμμή δεύτερη: Ο μεσοπρόθεσμος στόχος πλεονασμάτων 3,5% θα διατηρηθεί από το 2018 μέχρι το 2028»… Η πρότασή τους δηλαδή ήταν δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Δέκα χρόνια σκληρή λιτότητα. Ξέραμε ότι αυτό ήταν αδιανόητο. Δεν θα το δεχόμασταν. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι και όλες ότι θα ακολουθούσε ένα εξαιρετικά δύσκολο 24ωρο. Τουλάχιστον”.

You may also like

Comments are closed.