ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Δημακόπουλος στην «Πολιτεία»: «Δεν προκύπτει πουθενά η άποψη περί ισχυρού Πελετίδη»

263733792 329951105299696 8189358814812608405 n

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Έχοντας φτάσει στα… μισά της δημοτικής θητείας με πολλά «ανοιχτά» μέτωπα και ζητήματα στην πόλη, αυξάνει περισσότερο το ενδιαφέρον για το τι μπορεί να πετύχει το παρόν δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή. Ο Φώτης Δημακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά» ασκεί κριτική για τα δημοτικά δεδομένα.

Η άποψή του αποκτά μεγαλύτερη δυναμική αφού έχει θητεύσει Δήμαρχος Παραλίας, άρα γνωρίζει πολύ καλά τις ευθύνες και τα εμπόδια ενός τέτοιου κρίσιμου πόστου. Και έχει αποκτήσει πλούτο αυτοδιοικητικής εμπειρίας καθώς εκλέγεται συνεχώς από το 2002. Επικρίνει όμως τη δημοτική αρχή της Πάτρας για τη στασιμότητα στην ανάπτυξη και για το ότι είναι «δέσμια» των κατευθυντήριων γραμμών του ΚΚΕ…

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ & ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατ’ αρχάς κ. Δημακόπουλε, είστε ικανοποιημένος από την απόφασή σας να επιστρέψετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Και… εκτιμάτε πως το παρόν δημοτικό συμβούλιο μπορεί να δώσει πράγματα;

Για εμένα η εμπλοκή στα δρώμενα της αυτοδιοίκησης είναι τρόπος ζωής και θεωρώ πως με τις γνώσεις και την εμπειρία μου δύναμαι να συνεισφέρω κι εγώ, καθώς και πολλοί ακόμα συνάδελφοι, στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να παραχθεί έργο προς όφελος του δήμου και των δημοτών μας. Αναμφίβολα αν υπήρχε ή αν υπάρξει πνεύμα σύμπνοιας από την πλευρά της δημοτικής αρχής τότε θα δρομολογηθούν και θα διευθετηθούν πολλά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας. Αυτό θεωρώ άλλωστε αιτούνται και οι δημότες της Πάτρας από εμάς συνολικά.

Η εμπειρία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως επειδή έχετε θητεύσει σε θέση Δημάρχου αυξάνει την απήχηση της κριτικής σας άποψης για το πώς λειτουργεί το σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Ποια είναι τα μέχρι τώρα συμπεράσματά σας;

Όπως γνωρίζετε μια από τις βασικές αλλαγές που επέφερε ο νόμος «Κλεισθένης» στην αυτοδιοίκηση είναι η εκλογή των δημοτικών συμβούλων με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής. Συνεπώς επειδή δύσκολα μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, κρίνεται αναγκαία η συνεργασία  παρατάξεων για την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και του δήμου. Ωστόσο η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση έχει επιλέξει να πορευτεί με τις δικές τις δυνάμεις, χωρίς προφανώς αυτές να διασφαλίζουν την πλειοψηφία της στο δημοτικό συμβούλιο. Και «χρεώνει» σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις ότι… εξυπηρετούν το σύστημα.

264417984 1036931116871446 8008136715836248316 n

Η ανάπτυξη αντιπολιτευτικού μετώπου θα έχει συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο;

Η επιλογή της Λαϊκής Συσπείρωσης να μην συνεννοείται για το καλό της πόλης θα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο την ανάγκη να κάθονται στο ίδιο τραπέζι παρατάξεις που παρότι προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαθέτουν την όρεξη της συνεργασίας για το γενικό συμφέρον του δήμου. Οι δημοτικές παρατάξεις, από όποιο κόμμα και αν στηρίχτηκαν, έχουν την δική τους διοικητική αυτοτέλεια και υπάρχει διαφορετική αντίληψη στην διαχείριση του δήμου. Ενώ οι τακτικές της δημοτικής αρχής δεν παρεκκλίνουν από την κατευθυντήρια γραμμή που της έχει υποδείξει το ΚΚΕ. 

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Τελικά, ο Κ. Πελετίδης εξακολουθεί να είναι ο «ισχυρός»;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμαρχος και συνολικά η δημοτική αρχή εξακολουθούν να είναι δέσμιοι των κατευθυντήριων γραμμών του ΚΚΕ, γεγονός που αντανακλάται στις προτεραιότητες που θέτουν όσον αφορά τα έργα τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στην πόλη μας. Ενώ έχουν εξασφαλιστεί έργα από προγράμματα, ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2017, (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις έργων από εθνικούς πόρους), η δημοτική αρχή δείχνει να χρονοτριβεί αφού τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της δημοπρασίας. Αλλά κι εκείνα που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, προχωρούν με αρκετά αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει συνέπειες αφενός στην εξέλιξη της πόλης, αφετέρου στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ που ανοίγει το 2021-2027 καθώς δε θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται η πόλη αφού θα… πάνε «γέφυρα» στο νέο πρόγραμμα. Να τονίσω ακόμα πως αυτή η στασιμότητα των έργων δεν αποτελεί μόνο δική μου παρατήρηση αλλά και όλων των Πατρινών που δεν βλέπουν να αλλάζει η εικόνα της πόλης. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει από πουθενά η όποια άποψη περί «ισχυρού».

Ωστόσο, «κερδίζει» τη μάχη του «υπερασπιστή» των λαϊκών στρωμάτων;

Ο κ. Πελετίδης από την αρχή της Δημαρχίας του μας υπογράμμιζε συνεχώς πως ήταν ο μόνος εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων. Ωστόσο, με τη στάση του απέναντι στους εργαζόμενους κοινωφελής εργασίας μας απέδειξε ότι το μέλημα του δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των αδυνάτων αλλά η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της υπεράσπισης των εργαζόμενων προκειμένου ο Δήμαρχος να παραβρεθεί στο δικαστήριο και να υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα τους, αντίθετα η δημοτική αρχή καταψήφισε την πρόταση υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος δε διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους. Η στάση αυτή του Δημάρχου αποδεικνύει ότι όχι μόνο δε στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους αλλά πλέον είναι και απέναντι τους καθώς αρνήθηκε την πρόταση μας να διεκδικήσουμε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.

Όμως αναφορικά με τις ανάγκες των αδύναμων πολιτών έχει δοθεί έμφαση στον Κοινωνικό τομέα, έτσι δεν είναι; 

Πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επιδεικνύει την αλληλεγγύη της στα πιο αδύναμα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων διατηρώντας τις λειτουργίες του Κοινωνικού Οργανισμού σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια, αξίζει να υπογραμμίσουμε δύο βασικά δεδομένα όσον αφορά τη βελτίωση των υπηρεσιών του Κοινωνικού Οργανισμού: Πρώτο, τις ήδη υπάρχουσες σωστές υποδομές από προηγούμενες δημοτικές αρχές, ειδικότερα την ανιδιοτελή προσφορά του αείμνηστου Αμπέτ Χασμάν! Αλλά και δεύτερο, το γεγονός της χρηματοδότησης των δήμων της χώρας από την Ε.Ε., εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, για κάλυψη αναγκών των ανήμπορων οικονομικά πολιτών.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τι πιστεύετε σε σχέση με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Θα ξεπηδήσουν νέοι συνδυασμοί;

Έχω την πεποίθηση πως όταν ο κεντροαριστερός χώρος συσπειρωθεί σε μία υποψηφιότητα θα έχει τη δύναμη να διεκδικήσει το Δήμο. Ο πόλος αυτός, τον οποίο εκφράζει και η παράταξη μου θα βγάλει την πόλη μας από το σημερινό αδιέξοδο καθώς θα δώσει νέα προοπτική και εξέλιξη στον δήμο αλλάζοντας την εικόνα του και την ποιότητα ζωής των πολιτών του.

You may also like

Comments are closed.

eforia dilwseis art ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία – Συμψηφισμός: Παγίδες ακόμη και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες, αλλά ενήμερες οφειλές

Οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών και φορολογικών απαιτήσεων των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιώδεις, καθώς διευκολύνουν ...