Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελο Τουρνά, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης ενός νέου Πυροσβεστικού Σταθμού για την κάλυψη του βόρειου τομέα της Πάτρας.
Το Σκεπτικό του Αιτήματος
Στην επιστολή του, ο κ. Ζαΐμης επισημαίνει ότι η περιοχή παρουσιάζει ραγδαία οικιστική και επιχειρησιακή ανάπτυξη, ενώ περιλαμβάνει κρίσιμες υποδομές και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον αστικό ιστό. Συγκεκριμένα αναφέρει:
- Τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.
- Τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών.
- Την υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή.
Επιχειρησιακό Έλλειμμα
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για επιχειρησιακό έλλειμμα στον βόρειο τομέα, καθώς τα διαθέσιμα οχήματα δεν έχουν την απαιτούμενη εγγύτητα για άμεση επέμβαση κατά την πρώτη φάση ενός συμβάντος. Ο κ. Ζαΐμης τονίζει ότι η λειτουργία ενός 3ου σταθμού είναι κομβικής σημασίας για την αποφυγή κινδύνου σε περιπτώσεις ταυτόχρονων ή εκτεταμένων συμβάντων, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο.
Η Πρόταση για Αξιοποίηση Υφιστάμενων Κτιρίων
Για την επίλυση του προβλήματος χωρίς την ανάγκη ανέγερσης νέων κτιρίων, προτείνεται:
- Η παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου στο Νέο Λιμάνι αποκλειστικά στην Πυροσβεστική (σήμερα συστεγάζεται με τη Λιμενική Αστυνομία).
- Η μεταφορά εκεί της Περιφερειακής Διοίκησης και του Π.Ε.Κ.Ε. Δυτικής Ελλάδας.
- Η επακόλουθη αποδέσμευση χώρων στο κτίριο της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαΐας επί της Νέας Εθνικής Οδού, ώστε να λειτουργήσει εκεί ο 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός.
Η Επιστολή προς τον Υπουργό
Προς Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου και έχοντας την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και της συνεργασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε γεγονότος, σας απευθύνομαι για ένα ζήτημα που είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή της Πάτρας και εν γένει για την Αχαΐα.
Πρόκειται για την ανάγκη δημιουργίας δεύτερου Πυροσβεστικού Σταθμού εντός του αστικού ιστού της πόλης της Πάτρας, τυπικά δηλαδή την ίδρυση τρίτου Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή, καθώς ο υφιστάμενος σήμερα 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πατρών εξυπηρετεί κατεξοχήν την περιοχή του λιμένα της πόλης.
Η αναγκαιότητα αυτή έχει περιγραφεί με πλήρη στοιχεία και με επάρκεια στο σχετικό αίτημα που έχουν επισήμως υποβάλει οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στο οποίο αναφέρεται πως η λειτουργία ενός τρίτου σταθμού καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών πυρόσβεσης του βόρειου τομέα της πόλης της Πάτρας, όπου παρατηρείται σημαντική πληθυσμιακή, οικιστική και επιχειρησιακή ανάπτυξη. Στο βόρειο τμήμα της Πάτρας υπάρχει τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη, με συνεχή επέκταση των διοικητικών ορίων της πόλης.
Επίσης, σε αυτό το τμήμα της Πάτρας βρίσκονται: α) οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, β) το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, γ) η γέφυρα ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου, δ) η Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών, ε) η υπό κατασκευή νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Πάτρας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενημερώσει αρμοδίως πως σε πιθανό γεγονός σε αυτή την περιοχή υπάρχει επιχειρησιακό έλλειμμα, καθώς η Υπηρεσία διαθέτει περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων στελεχωμένων οχημάτων που να έχουν άμεση εγγύτητα με τον βόρειο Τομέα κατά την πρώτη φάση επέμβασης. Έτσι, δημιουργείται σοβαρός επιχειρησιακός κίνδυνος σε περιπτώσεις ταυτόχρονων ή εκτεταμένων συμβάντων, ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο.
Την ίδια στιγμή στο Νέο Νότιο Λιμένα Πατρών υπάρχει το Κτίριο του Πυροσβεστικού Σταθμού, που όμως σήμερα συστεγάζεται με την Λιμενική Αστυνομία. Η Πυροσβεστική έχει ζητήσει την παραχώρηση του υπολοίπου τμήματος του κτηρίου από τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. για τη μεταστέγαση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου (Π.Ε.Κ.Ε.), καθώς και του υπό ίδρυση Επιχειρησιακού Κέντρου Συμβάντων (Ε.Κ.Σ.) Δυτικής Ελλάδας.
Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση, σας ζητώ να εξετάσετε και να κάνετε δεκτό το αίτημα για:
- Παραχώρηση όλου του κτιρίου εντός του Λιμένα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
- Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την αποδέσμευση χώρων από το κτήριο της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαΐας επί της Νέας Εθνικής Οδού, ώστε να καταστεί δυνατή η εξ ολοκλήρου διάθεσή τους για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού, χωρίς την ανάγκη ανέγερσης ή εκμίσθωσης νέου κτηρίου στο βόρειο τμήμα της πόλης.
Η υλοποίηση του εν λόγω αιτήματος θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική αναδιοργάνωση και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή.
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας
Φωκίων Ζαΐμης


