ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΣΜΟΣ

Φαρμακονήσι: Προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

farmakonisi

Ήταν το πρωί της 5ης Ιανουαρίου του 2023 όταν μια τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στο Φαρμακονήσι.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πόσο κοντά και με πόσο μεγάλη ταχύτητα πλησιάζει η τουρκική ακταιωρός το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού, με κίνδυνο να το εμβολίσει. Οι Έλληνες λιμενικοί βρίσκονται στη πρύμνη του σκάφους με τα όπλα στα χέρια και έτοιμοι να αντιδράσουν.

Μόλις πέφτουν τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά το τουρκικό σκάφος επιβραδύνει και ξεκινάει να απομακρύνεται. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, αφού τέτοιου είδους επεισόδια γίνονται συχνά, δηλαδή τουρκικά σκάφη προσπαθούν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι στις αρχές Ιανουαρίου, η Τουρκία είπε την δική της «ιστορία», ισχυριζόμενη ότι η ακταιωρός της απομάκρυνε το ελληνικό σκάφος, καθώς «παρενοχλούσε τους Τούρκους ψαράδες».

Μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με την παράνομη δραστηριότητα αλιευτικών της Τουρκίας στο Φαρμακονήσι και την προκλητικότητα της τουρκικής ακταιωρού, που αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα.

Πηγή: onalert.gr

You may also like

Comments are closed.