ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ με τα «κόκκινα» δάνεια

Facebook
Twitter
Την ώρα που η πανδημία καταπνίγει τα οικονομικά αποθέματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που αντικειμενικά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και ο νέος πτωχευτικός νόμος μετατρέπει σε «ζούγκλα» το πεδίο δυνατότητας ρυθμίσεων, οι τράπεζες ολοκληρώνουν τον όλεθρο συμπεριφερόμενες ωσάν το τοπίο να ήταν απολύτως ευοίωνο και σαν να μην υπήρξαν ποτέ… ούτε ο κορωνοϊός, ούτε και οι τρομερές επιπτώσεις που επέφερε στην αγορά και το πορτοφόλι ιδιωτών και επαγγελματιών.

Γι’ αυτό και οι ακόμα πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που είδαν προ ημερών το «φως», δείχνουν ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εντυπωσιακή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων, δηλαδή των «κόκκινων» δανείων. Γεγονός που με δεδομένη την αδυναμία εκπλήρωσής τους θα οδηγήσει σε σωρηδόν αναγκαστική απώλεια περιουσιακών στοιχείων αλλά και σε ένα νέο φαύλο κύκλο στην αγορά.

«Οι τράπεζες ζητούν προκαταβολή από 3.000 έως και 6.000 ή και 10.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος δανείου, προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση για ρύθμιση του συνολικού χρέους», λέει στην «Πολιτεία» ο πατρινός δικηγόρος Παναγιώτης Αλεξόπουλος

 

 «Είναι τεράστιο το θέμα και είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην αγορά και στο εισόδημά τους, δεν μπορούν με τίποτα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», υπογραμμίζει στην «Πολιτεία» ο πατρινός δικηγόρος Παναγιώτης Αλεξόπουλος (φωτογραφία). Ενημερώνοντας ότι «από την πλευρά τους οι τράπεζες ζητούν υπέρογκα ποσά προκειμένου να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις». Ποσά όμως που είναι αντικειμενικά αδύνατο να δοθούν από τους οφειλέτες, διότι απλά δεν υπάρχουν.

«Ζητούν προκαταβολές και δόσεις από τους δανειολήπτες, μη λογίζοντας πως βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και ότι παράλληλα δεν έχει ανασταλεί για αυτούς καμία άλλη οικονομική υποχρέωση τους προς το δημόσιο, (φόροι, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Ζητούν προκαταβολή από 3.000 έως και 6.000 ή και 10.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος δανείου, προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση για ρύθμιση του συνολικού χρέους. Χρήματα που όμως κανείς δεν έχει…», προσθέτει ο κ. Αλεξόπουλος (ένθετη φωτό).

Alexopoulos

Ο οποίος παροτρύνει τις τράπεζες να… προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής πανδημίας που όλη η ανθρωπότητα διανύει και όχι να συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν τις συνέπειες της. Και περιγράφει με έντονο τρόπο την επικρατούσα κατάσταση στην Πάτρα λέγοντας ότι είναι χιλιάδες οι δανειολήπτες, ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που… σχεδόν όλοι τους έχουν δανειοδοτηθεί, όμως εξαιτίας της πανδημίας και της πρώτης και δεύτερης καραντίνας δεν διαθέτουν τα χρήματα για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Είναι όμως μια κατάσταση που δεν αφορά μόνον τους ίδιους αλλά υπό την απειλή του ντόμινο (λόγω του αυξημένου όγκου δανειοληπτών, άρα και μη εξυπηρετούμενων δανείων) αφορά συνολικά όλη την τοπική οικονομία και την πόλη.

Καταστροφή για 58χρονο έμπορο

Είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους πατρινούς που πέρασαν από το τοπικό εμπόριο. Ο 58χρονος πρώην έμπορος διατηρούσε κατάστημα με μεγάλο πελατολόγιο και πελάτισσες πιστές σε εκείνον.

Η περίπτωση πατρινού πρώην εμπόρου: Στα 140 χιλιάρικα του δανείου προστέθηκαν τόκοι που ξεπερνούν τα 190.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η οφειλή να αγγίζει σήμερα τα περίπου 350.000 ευρώ!

«Μέχρι το 2012 ήταν από τους πλέον συνεπείς σε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις», δηλώνει ο δικηγόρος του Παναγιώτης Αλεξόπουλος. Όμως κατέφυγε σε στεγαστικό δανεισμό λαμβάνοντας δάνειο ύψους 140.000 ευρώ. Η κρίση που μεσολάβησε μαζί με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που του προέκυψε, έφεραν τα πάνω – κάτω. Στα 140 χιλιάρικα προστέθηκαν οι τόκοι που ξεπερνούν τα 190.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή να αγγίζει τα περίπου 350.000 ευρώ!

«Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης, συν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο εντολέας μου, το να εξυπηρετήσει μια τέτοια οφειλή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο», επισημαίνει ο δικηγόρος του. Και το κερασάκι στην τούρτα; Η τράπεζα τον κάλεσε προτείνοντάς να καταβάλλει 8.000 ευρώ ως προκαταβολή για να «ανοίξει» η διαπραγμάτευση προς συμφωνία ρύθμισης του δανείου. Αλλά 8.000 ευρώ που να τα βρει τέτοια εποχή;…

Πρόβλημα και για τις τράπεζες

Το πρόβλημα αύξησης των «κόκκινων» δανείων εξωθεί στο χείλος του γκρεμού και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για αυτό και την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ήδη ο διάλογος για το θέμα σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών.

Ουσιαστικά είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν και τις επόμενες αξιολογήσεις καθώς συνδέονται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι μιας νέας γενιάς Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι «ante portas» λόγω της πανδημίας.

Σε αυτό το φόντο η εκκίνηση του 2021 έχει βάλει το χρονόμετρο των θεσμών να μετρά αντίστροφα καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και προθεσμίες που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική Κυβέρνηση για να τηρήσει δεσμεύσεις και να παραμείνει σε τροχιά για τις εκταμιεύσεις των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα προϊόντος του χρόνου. Ενώ για να γίνει λειτουργικός πλήρως ο νέος πτωχευτικός νόμος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις, (50 τον αριθμό).

Ουσιαστικά η παραγωγή αυτού του δευτερογενούς δικαίου απαιτεί σημαντική προσπάθεια και πειθαρχία, κάτι που επεσήμαναν οι επικεφαλής των θεσμών κατά την εκκίνηση των συζητήσεων με την Κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι με την έκδοση των αποφάσεων αυτών ανοίγει ο δρόμος για το πτωχευτικό που περιλαμβάνει βέβαια και πλειστηριασμούς, που είναι το ύστατο μέσο πίεσης αλλά και μέσο εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών, κάτι που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις ίδιες.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή