«Φεύγουν» τα μελομακάρονα: Στροφή στο έτοιμο γλυκό για τα νοικοκυριά

Facebook
Twitter
IMG_8458

Σταθερές οι τιμές, αυξημένη η ζήτηση στα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας – Τέλος εποχής για τα παραδοσιακά εδέσματα στο σπίτι, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν αφήνουν περιθώρια

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται ήδη η αγορά της Πάτρας, με τα ζαχαροπλαστεία της πόλης να έχουν την τιμητική τους. Ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής των ημερών δεν είναι άλλος από το παραδοσιακό μελομακάρονο, με την τιμή να κυμαίνεται γύρω στα 14 ευρώ το κιλό (με μικρές αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα το κατάστημα). Το ευχάριστο για τους καταναλωτές είναι ότι η τιμή αυτή συμβαδίζει με τα περσινά επίπεδα, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου επέλεξαν συνειδητά να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις.

ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

«Φεύγουν σαν τρελά από τις αρχές του Δεκεμβρίου», μας μετέφερε χαρακτηριστικά ζαχαροπλάστης κεντρικού καταστήματος της πόλης, περιγράφοντας την αυξημένη κίνηση. Οι αλλεπάλληλες εορτές αυτής της περιόδου αποτελούν τον βασικότερο λόγο της αυξημένης ζήτησης, με πολλούς πατρινούς να επιλέγουν το παραδοσιακό γλυκό ως το ιδανικό κέρασμα για φίλους, συναδέλφους στη δουλειά ή για το σπίτι.

Πέρα από την κλασική συνταγή, μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και οι εναλλακτικές γεύσεις, με τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις. Η εκτίμηση της αγοράς είναι πως όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οι πωλήσεις θα κορυφωθούν.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Βασικός παράγοντας για την εκτίναξη της ζήτησης είναι η αλλαγή των κοινωνικών δεδομένων. Οι εποχές που τα σπίτια μοσχοβολούσαν από τις λαμαρίνες με τα μελομακάρονα της μαμάς, τείνουν να περάσουν ανεπιστρεπτί στην ιστορία. Τα σύγχρονα νοικοκυριά, με τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους σε εξαντλητικά ωράρια και υποχρεώσεις, δεν διαθέτουν πλέον τον απαιτούμενο χρόνο για την όμορφη αλλά και χρονοβόρα διαδικασία του ζυμώματος. Η παράδοση παραμένει ζωντανή, αλλά η «σκυτάλη» της παρασκευής με την πάροδο των ετών περνάει όλο και περισσότερο στα χέρια των έμπειρων ζαχαροπλαστών.

ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΑ ΚΟΣΤΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αξία έχει η προσπάθεια των επαγγελματιών να κρατήσουν τις τιμές σταθερές, παρά το δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος. «Κρατήσαμε τις ίδιες τιμές με πέρυσι παρά τα αυξημένα κόστη μας, γιατί δεν θέλουμε να στερήσουμε αυτό το απαραίτητο γλυκό από τον κόσμο, ούτε να τον πιέσουμε παραπάνω», σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς και προσθέτουν με νόημα: «Ήδη οι τιμές είναι ψηλά για το μέσο νοικοκυριό. Εμείς, παρότι παλεύουμε με τεράστια κόστη σε πρώτες ύλες, ρεύμα, ενοίκια και μισθοδοσίες -με το αυξημένο ΙΚΑ να αποτελεί μεγάλο βραχνά- κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γλυκάνουμε τις γιορτές των συμπολιτών μας».

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή