ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Ευρώπη! Κύμα καύσωνα και φονικές πυρκαγιές -Συνδράμει με πυροσβεστικά μέσα και η Ελλάδα

PORTOGALIA FOTIES 2
Τεράστια μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Ευρώπη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία.

Στην Πορτογαλία πάνω από 3.500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με δεκάδες πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα χειρότερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή Λεϊρία, όπου 600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου όπου η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνει συστηματικά τις συνθήκες τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Γαλλία

Στη Γαλλία, εκαντοντάδες πυροσβέστες, δίνουν μάχη με πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά, εξαιτίας των οποίων εκκενώθηκαν πολλά κάμπινγκ όπου έκαναν διακοπές χιλιάδες τουρίστες.

Μάλιστα, η Ελλάδα ενίσχυσε τη χώρα με δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair (CL415).

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών ζητήθηκε από την ίδια τη Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές που καίνε στο διαμέρισμα Gironde, ενώ δέχεται υψηλή επιχειρησιακή πίεση λόγω του καύσωνα στα νότια της χώρας.

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη κάψει 5.300 στρέμματα, αριθμός που έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Εκτός από τις φωτιές, η κορύφωση του καύσωνα στη Γαλλία αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με έναν καύσωνα που θα γίνει έντονος μεταξύ της Κυριακής και της Τρίτη», σημείωσε η υπηρεσία.

«Οι θερμοκρασίες θα μειωθούν σταδιακά από τα δυτικά από την Τρίτη, Τετάρτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ισπανία

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, στα σύνορα με την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που την Τρίτη πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκας.

Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας ήταν σε κόκκινο συναγερμό και λόγω του καύσωνα.

Οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν ότι κάηκαν περισσότερα από 9.900 στρέμματα γης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο καύσωνας εξαπλώνεται και εντείνεται σε μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 30% μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Αεροσκάφη και στην Αλβανία

Η Ελλάδα στέλνει αεροσκάφη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αλβανία, κατόπιν αιτήματός της για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

«Καύσωνας χτυπά και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιών. Μετά από αίτημα για βοήθεια από την Αλβανία, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος εκπρόσωπος Μπάλας Ουζβάρι σημείωσε ότι «δύο ελληνικά Canadair είναι τώρα καθ’οδόν».

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ