ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών διαδηλώνουν στο ΣτΕ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

akadimia athinon

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Τον Ιούλιο του 2021, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παντείου, 10 σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής) και 22 καθηγητές πανεπιστημίων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην σύσταση Πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η συγκρότηση της ΟΠΠΙ είναι ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που καταστρατηγεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα συγκρότησης των πανεπιστημίων και καταλύει ελευθερίες που προβλέπονται και κατοχυρώνονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος όπως το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, η ακαδημαϊκή ελευθερία, η επιστημονική ελευθερία, η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας. Παράλληλα προσκρούει σε σειρά άλλων διατάξεων του Συντάγματος (όπως η προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η προσωπική ελευθερία και ελευθερία κίνησης) καθώς και στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας.

Το αίτημα προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές 1. Την εφαρμογή των διατάξων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που προβλέπουν την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και 2. Την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ.

Ο κοινός αγώνας όλων των τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας, που εκφράστηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μαζικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, πάγωσε την είσοδο της Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και με κινηματικό κόμβο την εκδίκαση της προσφυγής στις 11 Μάρτη ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα από τον πολύμορφο αγώνα του κινήματος αντιστέκεται για άλλη μία φορά στις αυταρχικές επιταγές της Κυβέρνησης.

Από κοινού φοιτητές/-τριες, ερευνητές/-τριες, διδακτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, κατεβαίνουμε μαζικά στον δρόμο.

Καλούμε σε συμμετοχή στο μεγάλο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Παρασκευή 11 Μάρτη στις 9.00 έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στέλνουμε ενωτικό και αγωνιστικό μήνυμα ανατροπής στην πράξη του χουντονόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη!

You may also like

Comments are closed.