ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ | Η οικογένεια με την πολιτική ιστορία, η Περιφέρεια κι ο νέος στόχος…

Facebook
Twitter

 | Μια συνέντευξη για τη διαδρομή, από την ιστορική οικογένεια μέχρι την ενασχόληση με τα κοινά, το αποτέλεσμα δουλειάς και τον επόμενο στόχο…

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Αχιλλέα Ροδίτη

ΤΟ ΟΝΟΜΑ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟ «ΒΑΡΟΣ»…

  • Ξεκινώ από την πιο προσωπική – οικογενειακή πλευρά γιατί πάντα το είχα απορία. Πώς είναι να ανήκεις σε μια οικογένεια ταυτισμένη με την ιστορία του τόπου; Και να φέρεις ένα όνομα, στην κυριολεξία «βαρύ σαν ιστορία»;

Είμαι περήφανος για την οικογένεια μου και για την ιστορική κληρονομιά μας. Οι πρόγονοί μας προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στο Γένος κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έχασαν ζωές και όλη την περιουσία τους αλλά αργότερα συνέχισαν να προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις στο ελεύθερο κράτος πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες.  Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον που το απασχολούσε η κοινωνία και συμμετείχε στις διεργασίες της, αυτή η εμπειρία με έκανε και εμένα από νωρίς να είμαι ενεργός πολίτης. Η ενασχόληση μου προσωπικά με την αιρετή πολιτική, ωστόσο, καθυστέρησε, διότι είχα  δώσει μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική μου αποκατάσταση και επιτυχία, στην οικογένεια και το παιδί μου.

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ «ΚΟΙΝΑ» 

318069679 3312975578956165 7727598097524011244 n 1 1

  • Όμως ήσασταν στην πολιτική ενεργά και πλέον είστε αιρετός και στην αυτοδιοίκηση…

Ως σύμβουλος ήμουν πάντοτε κοντά σε πολλούς πολιτικούς όπως στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος ακολούθησε κάποιες βασικές συμβουλές μου για την καινοτομία. Πριν τέσσερα χρόνια, μαζί με το Νεκτάριο Φαρμάκη, και για τη Δυτική Ελλάδα που αγαπώ και θέλω να αναπτυχθεί, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση μου να απαντήσω θετικά στο κάλεσμα του Νεκτάριου Φαρμάκη έγινε αβίαστα και χωρίς δεύτερη σκέψη, όχι γιατί προέρχομαι από μια οικογένεια έντονα ταυτισμένη με την ιστορία μας, αλλά γιατί υπάρχει μέσα μου μια «φλόγα» αναμμένη για να συμβάλλω κι εγώ με τον τρόπο μου και να βάλω το δικό μου λιθαράκι στον τόπο μας. Έτσι, όταν έφθασε η κατάλληλη στιγμή το έκανα με απόλυτη συνείδηση για το σκοπό της αποστολής αυτής, που είναι η προσφορά, η δημιουργία και αντιμετώπιση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων ειδικά για την παραμελημένη δυτική Ελλάδα.

 

  • Η καταγωγή αυξάνει μέσα σας τον ανταγωνισμό με τον ίδιο σας τον εαυτό; Είναι κάτι που εντείνει το άγχος για να πετύχεις και να φανείς αντάξιος;

Σίγουρα αισθάνεσαι την ευθύνη να μην προδώσεις τους ανθρώπους που σε εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους αλλά κυρίως προσπαθείς να σταθείς αντάξιος σε ένα σύστημα αξιών, ήθους και κοινωνικής προσφοράς που έχει μπει βαθιά μέσα στο DNA μας από μικρά παιδιά, από την οικογένεια και το σχολείο. Δεν είναι θέμα ανταγωνισμού αλλά αξιών, να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τους εχθρούς της νέας εποχής και να μην παρασυρθείς στο βωμό του εύκολου πλουτισμού ξεπουλώντας όλα όσα οι πρόγονοί μας κατάφεραν να κατακτήσουν μετά από πολλές μάχες, θυσίες και πόνο. Για το λόγο αυτό, ο ανταγωνισμός είναι μόνο με τον ίδιο μας τον εαυτό να καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος μας όσες προκλήσεις και να συναντήσουμε με στόχο το καλό του συνόλου και όχι το ατομικό συμφέρον, για προσωπική υστεροφημία. Μην ξεχνάμε ότι δεν ζούμε για να δουλεύουμε αλλά για να δημιουργούμε, να εξελισσόμαστε πνευματικά και να ευτυχούμε. Η κάθε εργασία έχει μέσα της την κοινωνική διάσταση ακόμα και στην επιχειρηματικότητα ακόμα και στην πιο απαιτητική αγορά.

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΩΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

324927881 917184539439968 588863227947615790 n 1 1

  • Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας. Ένα πόστο κρίσιμο και δύσκολο. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη θητεία σας, ποιες ήταν; Και πόσο ικανοποιημένος είστε απ’ ό,τι πετύχατε ως τώρα;

Θα σας μιλήσω με έργα. Αυτό που διαπίστωσα αναλαμβάνοντας το συγκεκριμένο πόστο, για το οποίο από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή δεν έλαβα καμία ενημέρωση για τα πεπραγμένα… ήταν να βγάλω από το συρτάρι έργα που θα χάνονταν και να παλέψω για να γίνουν με κυρίαρχο το φυσικό αέριο. Ζωντανέψαμε το όραμα που πάγωσε πριν 10 χρόνια για την κατασκευή αγωγού υψηλήςπίεσης φυσικού αερίου προς την Πάτρα, με συνολικό προϋπολογισμό 85 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα καύσιμο που διευκολύνει τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και βοηθάει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές μονάδες.

Στα Καλάβρυτα προχωρήσαμε στην υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τωνεγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με συνολικό προϋπολογισμό 22.630.000 ευρώ. Δουλέψαμε ομαδικά για την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης Ρίου – Αγ. Βασιλείου μήκους περίπου 2,5 χλμ, συνολικού προϋπολογισμού 9.650.000 ευρώ. Προχωράμε τις απαιτούμενες ενέργειες για την μερική ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό τουιστορικού γηπέδου της Παναχαϊκής .

Δημιουργήσαμε το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας για τηπαρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος ενώ δημιουργήσαμε το Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας ο οποίοςπαρέχει δωρεάν πληροφόρηση και καθοδήγηση . Και πολλά άλλα που έχουν γίνει τα οποία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα που δημιούργησα fokionzaimis.gr.

 

 Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

  • Ποιος είναι ο επόμενος στόχος, αν οι συμπολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο σας;

Πρώτον, να συνεχίσω με την ίδια θέληση να εργάζομαι για να γίνουν έργα αναπτυξιακά στη Δυτική Ελλάδα ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες μέσα από συνεργασία και πρόγραμμα. Δεύτερον, να επισκεφθώ ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες και να συνομιλήσω με όσους περισσότερους συμπολίτες μου καταφέρω για να ακούσω τα προβλήματα και να σχεδιάσω με την ομάδα μου λύσεις με προοπτική ανάπτυξης. Θέλω να είμαστε υπερήφανοι στην Ελλάδα και διεθνώς ότι είμαστε παιδιά της Δυτικής Ελλάδας, να μας έχουν ως πρότυπο και ας μας ζηλεύουνενίοτε για τις επιτυχίες μας.

 

  • Τι θα λέγατε σε έναν αναποφάσιστο – ακόμα – ψηφοφόρο; 

Να διαβάσει, να ενημερωθεί για τα έργα που έχουμε κάνει, να δει το πρόγραμμά μας αλλά και το ψηφοδέλτιο μας, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα με βιογραφικό, όρεξη για προσφορά και εμπειρία σε διάφορους τομείς. Κάθε παράγραφος στο φυλλάδιο μου είναι το απόσταγμα σκληρής δουλειάς, επίπονης πολιτικής διαπραγμάτευσης, οραματικής και σταθερής στρατηγικής και συνεργατικής αντίληψης.

 

  • Αλήθεια, η Αυτοδιοίκηση τι ρόλο παίζει για εσάς; Το ρωτώ με το σκεπτικό ότι θα μπορούσατε να διεκδικήσετε ανώτερο πολιτικό αξίωμα (πχ βουλευτής)…

Όπως ανέφερα και νωρίτερα αγαπώ τη Δυτική Ελλάδα. Δεν αποφάσισα τυχαία να πω το ναι και να είμαι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος το 2019 αλλά και σήμερα εκ νέου με τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Ήθελα και θέλω να πάει μπροστά αυτός ο υπέροχος τόπος, που δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι σε πόστα ευθύνης, όπως το δικό μου, τον άφησαν δεκαετίες πίσω σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Νομίζω ότι μπορώ και πρέπει να δώσω στην Περιφέρειά μου τον καλύτερό μου εαυτό για να πάρει την κατεύθυνση που της αξίζει, έπειτα βλέπουμε…κανένας στόχος αδύνατος, έτσι τερμάτισα και στον πρώτο αυθεντικό μαραθώνιο το 2015 στο Καλλιμάρμαρο στάδιο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0016 3

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top