Φωκίων Ζαΐμης στην «Πολιτεία»: «Θα καταφέρω να γυρίσω σελίδα στην Αχαΐα μας»!

Facebook
Twitter
fokion zaimis

Μήνυμα… “Να αφήσουμε πίσω ό,τι μας πίκρανε και να ενωθούμε στον κοινό στόχο «να πάμε την Αχαΐα ψηλά»”, στέλνει με συνέντευξή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας

Του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης ξεδιπλώνει σήμερα στην «Πολιτεία», το σχέδιό του για την Αχαΐα. Ένα όραμα που περιλαμβάνει… δίκτυα φυσικού αερίου, σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, σύνδεση Πάτρας – Αθήνας με τρένο, αεροδρόμιο ανοιχτό όλο τον χρόνο, αλλά και βεβαιωμένες αιτήσεις επενδύσεων. Ονειρεύεται μια Περιφέρεια που θα «κρατά» τους πολίτες… Και μια Αχαΐα, που να αναπτύσσεται και να πρωταγωνιστεί στη χώρα και την Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις; Το όραμα, η εργατικότητα και η πολιτική βούληση, όπως τονίζει. Αλλά και η συμμετοχή όλων μας, όπως εξίσου επισημαίνει. Επίσης, εξηγεί την μεγάλη σημασία της «Μακροπεριφέρειας» που ο ίδιος προωθεί στο μέγιστο, αλλά και από τι εξαρτάται και πόσο θα ωφελήσει η επίτευξη της ουσιαστικής Περιφερειακής Διακυβέρνησης…

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του κου Φ. Ζαϊμη:

 

  • Ερ: Κρατάτε μήνες τώρα το «τιμόνι» της Αντιπεριφέρειας Αχαΐας. Σε ποιους τομείς θεωρείτε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ποια άλλα θέματα ή στόχοι μπαίνουν «ψηλά» στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα; 

Απ: Η πρώτη μου ενέργεια ως Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας ήταν να καταγράψω τις ανάγκες των Αχαιών ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσω να δρομολογήσω λύσεις για κάθε πρόβλημα.Με τον σκοπό αυτό, ξεκίνησα να κάνω συναντήσεις στο γραφείο μου με προέδρους δημοτικών κοινοτήτων αλλά και συλλόγων, σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι σήμερα. Έχουμε 245 προέδρους κοινοτήτων που είναι το πρώτο «μάτι» της τοπικής κοινωνίας, τους οποίους δρομολογώ να δούμε τα θέματα, συγκροτημένα και με πρόγραμμα.

Επίσης, συνεχίζω τις επισκέψεις σε όλους τους Δήμους, τις τοπικές κοινότητες για να συνομιλώ με τους πολίτες κάθε τόπου, από κοντά, και να βλέπω ιδίοις όμμασι τα θέματα, που υπάρχουν. Παράλληλα, ενημερώθηκα, εκτενώς, για τον τρόπο που λειτουργεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και προχώρησα σε συσκέψεις στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των πιστοποιημένων εθελοντών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση κατά την παρούσα θερινή περίοδο. Προτεραιότητα για εμένα είναι η ασφάλεια του πολίτη γι’ αυτό σε κάθε σοβαρό συμβάν είμαι παρών και προσπαθώ από την πλευρά που μου αναλογεί, να ενισχύω κάθε ενέργεια που γίνεται.

Παράλληλα, με σχέδιο και επιμονή, προσπαθώ, και θέλω, να βελτιώσω την ποιότητα ζωής των Αχαιών σε πολλά επίπεδα.  Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα της Αχαΐας. Δρούμε ως πολιτικοί προϊστάμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσεων και για την εκτέλεση έργων.

ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

εικόνα_Viber_2024-05-21_16-16-52-659

  • Ερ: Έχετε αναπτύξει έντονη δράση στην Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου. Τι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οι περισσότεροι πολίτες αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή και το πώς και πόσο μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές μας οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό το επίπεδο; 

Απ: Συνεχίζουμε να προωθούμε την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου προσπαθώντας να πείσουμε την Ε.Ε. σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και εν συνεχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποδεχθούν την στρατηγική και να δρομολογήσουν νέους σημαντικούς πόρους με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα προβλήματα είναι κοινά, άρα και η πολιτική λύση θα πρέπει να είναι μία. Αυτό απαιτεί συνεργασίες, κοινό όραμα, οργάνωση και ομαδικό πνεύμα. Η δίκαιη για όλους ανάπτυξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης και της συνεργασίας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να είναι μέρος μιας εξωτερικής πολιτικής ήπιας δύναμης (softpower) που βοηθά στην αποκλιμάκωση κρίσεων.

  • Ερ: Πάμε τώρα στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση που είναι στόχος, αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται. Από τι εξαρτάται και τι πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Και μέσα από ποιες ενέργειες επιδιώκεται η εφαρμογή στην πράξη από πλευράς ΠΔΕ;

Απ: Στόχος των Περιφερειών είναι να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο στη ανάπτυξη και τις πολιτικές της Ε.Ε. αλλά και εντός των κρατών μελών. Παράλληλα, πρέπει να προωθούνται και πολιτικές για τις εκτός Ε.Ε. χώρες, ώστε να ενισχύεται η καλή γειτνίαση, το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα, καθώς επίσης οι πολιτισμικές και πολιτικές σχέσεις σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε πρωτεργάτες ως ΠΔΕ και εξακολουθούμε να στηρίζουμε και να προωθούμε την ιδέα αυτή. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πιο δημοκρατική, εξωστρεφής, να αποκτήσει ενιαία φωνή σε θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και να λύνει τα προβλήματα στα μέλη – κράτη. Όχι μόνον με τα απαραίτητα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το σημαντικό Ταμείο Συνοχής, αλλά με συζήτηση σε βάθος των θεμάτων και με παρούσα την τοπική κοινωνία και όλους τους βαθμούς διοίκησης.

Η Περιφερειακή διακυβέρνηση είναι βασικός στόχος πολιτικής για όσους θεωρούμε την αυτοδιοίκηση, όχι απλό επιτελικό και λογιστικό εργαλείο, αλλά γνήσιο εργαλείο δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών και υλοποίησης της πολιτικής τους βούλησης με θεσμικά εργαλεία και έργα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

  • Ερ: Πώς θα θέλατε να έχει διαμορφωθεί η Αχαΐα μετά τη δική σας θητεία; Τι να έχει επιτευχθεί, τι να έχει αλλάξει, τι να έχει αφήσει πίσω του ο Φ. Ζαΐμης;

Απ: Μια Περιφέρεια με δίκτυα φυσικού αερίου, με σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους με σύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα με τρένο, με αεροδρόμιο σύγχρονο και ανοιχτό 12μηνες και με πολιτικούς εκφραστές της λαϊκής έκφρασης χωρίς κομματικές παρωπίδες. Παράλληλα να έχουμε την καλύτερη πολιτική προστασία της χώρας,αντάξια με αυτές των σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών.

Μια περιφέρεια όπου να υπάρχουν βεβαιωμένες αιτήσεις για πολλές επενδύσεις και μια περιφέρεια όπου ο κάθε πολίτης θα επιζητεί να ζει εδώ διότι όχι μόνον δεν υστερεί οικονομικά, αλλά έχει και υψηλή ποιότητα ζωής.

Γενικότερα, αυτό που επιθυμώ να καταφέρω, μέσα από έργα και παρεμβάσεις που πραγματοποιώ, είναι να δω την Αχαΐα να αναπτύσσεται και να πρωταγωνιστεί στην χώρα και την Ευρώπη. Ο τόπος μας είναι ξεχωριστός και με πολλές δυνατότητες. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα, εργατικότητα και πολιτική βούληση. Νομίζω ότι με επιμονή θα καταφέρω να γυρίσω σελίδα στην Αχαΐα μας!

  • Ερ: Νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε κάτι από τους Αχαιούς ή να τους συμβουλέψετε για κάτι, σε σχέση με όσα κι εμείς οφείλουμε να πράξουμε σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου μας; Κι αν ναι, τι θα ήταν αυτό που θα μας λέγατε;

Απ: Αυτό που θα ζητούσα από τους Αχαιούς είναι η συμμετοχή τους. Να γίνουν πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί να είναι παρόντες σε εκδηλώσεις ή ανοιχτές συζητήσεις που πραγματοποιούμε ως ΠΔΕ εκφράζοντας τη γνώμη τους σε θέματα που τους απασχολούν. Η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη έδωσε και δίνει την ευκαιρία, μέσα από πολλές δράσεις, σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων μέσα από διάλογο και ανοιχτές συζητήσεις. Ας το εκμεταλλευτούμε… διότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Ας αφήσουμε πίσω ότι μας πίκρανε και ας ενωθούμε σε ένα κοινό στόχο να πάμε την Αχαΐα ψηλά.

Η ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:
0016ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top