ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Forbes: Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν $2 τρισ. το 2022 – Ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς

Facebook
Twitter

Η φετινή χρονιά δεν ήταν εύκολη για πολλούς, κάποιοι όμως πέρασαν ακόμα πιο δύσκολα: Οι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου της τεχνολογίας, οι Ρώσοι ολιγάρχες και ο Έλον Μασκ. Αυτό υποστηρίζει το Forbes σε δημοσίευμά του, διευκρινίζοντας ότι οι αναταράξεις στις αγορές, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καλπάζων πληθωρισμός τούς κόστισαν ακριβά.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική περιουσία τους, όμως μέσα στο 2022 έχασαν 1,9 τρισ. δολάρια, με τη συνολική τους περιουσία να πέφτει στις 9 Δεκεμβρίου στα 11,9 τρισ. δολάρια, από τα 13,8 τρισ. δολάρια την προηγούμενη Πρωτοχρονιά.

Μικρότερος είναι πλέον και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, και συγκεκριμένα από 2.671 σε 2.523 άτομα, καθώς νεότεροι κροίσοι όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian, RJ Scaringe, έπαψαν να θεωρούνται δισεκατομμυριούχοι.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο πλήγμα φέτος το έχουν δεχθεί οι περίπου 300 δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, οι οποίοι σύμφωνα με το Forbes μέσα στο 2022 έχουν χάσει συνολικά τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια.

Έπειτα από δύο χρόνια τεράστιας ανάπτυξης και εκτόξευσης των μετοχών τους, λόγω και του κορωνοϊού, οι εταιρείες τεχνολογίας αναγκάζονται να μειώσουν το κόστος, να απολύσουν εργαζομένους και να ξανασκεφτούν τα IPO τους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μετοχή της Amazon έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της, Τζεφ Μπέζος, να έχει χάσει πάνω από 80 δισ. δολάρια. Η μητρική της Google, Alphabet, υποχωρεί φέτος κατά 36%, συνεπώς οι συνιδρυτές της, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, χάνουν περίπου από 40 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η μετοχή της Microsoft μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχε κατρακυλήσει κατά 27%, μειώνοντας την περιουσία του πρώην CEO, Στειβ Μπάλμερ, καθώς και του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος το καλοκαίρι μεταβίβασε 20 δισ. δολάρια στο ίδρυμά του. Σε ό,τι αφορά τον μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook είναι φέτος «φτωχότερος» κατά 78 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της Meta Platforms έχει υποχωρήσει κατά 66%.

Χαμένος με διαφορά

Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes ο μεγαλύτερος χαμένος του 2022 είναι με μεγάλη διαφορά ο Έλον Μασκ, καθώς η μετοχή της Tesla μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει κατά 60%.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέχρι πρότινος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει χάσει πάνω από 115 δισ. δολάρια από την περιουσία του, έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με διαφορά περίπου 70 δισ. δολαρίων από τον δεύτερο, τον «βασιλιά» των ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό, που πλέον βρίσκεται στην κορυφή της λίστας Forbes.

Απώλειες είχαν και κάποιοι δισεκατομμυριούχοι στην Ασία, όπως ο Τζακ Μα της Alibaba, ο οποίος εκτιμάται ότι έχασε 13,1 δισ. δολάρια και σύμφωνα με πληροφορίες ζει πλέον στην Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, οι πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους πλούσιους της Ρωσίας, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες εξακολουθούν να υφίστανται τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση, έχοντας χάσει μέσα στο έτος συνολικά 150 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα πράγματα φέτος δεν πήγαν άσχημα για όλους. Σύμφωνα με το Forbes, μέσα στο έτος εμφανίστηκαν καινούργιοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο επενδυτής και μεγιστάνας των σπορ Τοντ Μπέλι και ο σχεδιαστής Τομ Φορντ. Ακόμη, ήταν καλή χρονιά για τον Ινδό δισεκατομμυριούχο Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος το 2022 είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 55,1 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γκαουτάμ Αντάνι είναι ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς, καθώς με περιουσία 133,9 δισ. δολαρίων θα ξεκινήσει το 2023 ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πλησιάζοντας αρκετά τον Έλον Μασκ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top