ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Φορέας Πρόληψης Αυτοκτονιών προς Γέφυρα: «Με τρεις ενέργειες θα σωθεί κόσμος!»

Facebook
Twitter
Τρίτη περιοχή σε αυτοκτονίες είναι η Δυτική Ελλάδα με τις οργανώσεις που εθελοντικά δραστηριοποιούνται στην πρόληψη για τους αυτόχειρες να ζητούν μέτρα από όσους είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία των λεγόμενων «hotspot» αυτοκτονιών, ένα από τα οποία είναι και η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Ως τοποθεσία υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία (suicide hotspot) ορίζεται μία συγκεκριμένη τοποθεσία η οποία είναι προσιτή και προσβάσιμη από το κοινό και χρησιμοποιείται ως τόπος αυτοκτονίας. Τέτοιου είδους τοποθεσίες μπορούν να αποτελέσουν οι γέφυρες, τα ψηλά κτίρια, οι γκρεμοί, οι αγροτικές ή απομονωμένες τοποθεσίες και οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ως προς τον ορισμό ενός συγκεκριμένου αριθμού αυτοκτονιών για να χαρακτηριστεί μία τοποθεσία ως «hotspot» ωστόσο περισσότερες από μία αυτοκτονίες σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία ανεξάρτητα από οποιαδήποτε περίοδο πρέπει να εγείρει προβληματισμούς και υποδηλώνει πως «παρέχει» τα μέσα για την εκπλήρωση της αυτοκτονίας. Η συχνότητα των αυτοκτονιών όπως και η θνησιμότητα ή ακόμη και η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού λόγω των φυσικών συνθηκών της τοποθεσίας αποτελούν δύο ακόμη παράγοντες που μπορούν να καταδείξουν ένα μέρος ως σημείο υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Στην Ελλάδα, τέτοιες τοποθεσίες έχουν αποτελέσει κατά καιρούς ο Ισθμός της Κορίνθου, η Ακρόπολη, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Γέφυρα της Χαλκίδας, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, η Λίμνη των Ιωαννίνων, το Λιμάνι του Πειραιά και ο Πηνειός Ποταμός.

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει ήδη ζητήσει και από την εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (όπως και από τους άλλους αρμόδιους των υπολοίπων hot spots) τα εξής:

  1. Την ανάγκη τοποθέτησης σε περίοπτη θέση ειδικής σήμανσης – ταμπέλας (με την αναγραφή της 24ωρης Γραμμής για την Πρόληψη για την Αυτοκτονία 1018).
  2. Την εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπων που θα περιπολούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα την επιτηρούν μέσα από κάμερες ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των θανάτων και την ενθάρρυνση των ανθρώπων που σκέφτονται την αυτοκτονία να αναζητήσουν βοήθεια.
  3. Την τοποθέτηση πλεγμάτων ώστε ο άνθρωπος που επιζητά να δώσει τέλος στην ζωή του να εμποδιστεί. Έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί αν δεν έχουν «εύκολη πρόσβαση» σε σημείο για αυτοκτονία το μετανιώνουν, έστω και προσωρινά. Ευρήματα μελετών, δείχνουν πως η πρακτική τοποθέτησης πλεγμάτων δεν οδηγεί τα άτομα στην αναζήτηση εναλλακτικής τοποθεσίας. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανεξέταση των ενεργειών που εμπλέκονται με την πρόθεση για αυτοκτονία.

Πριν από μερικές ημέρες ένας ακόμη άνδρας «βούτηξε» στο κενό από την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, ενώ από τις 21 Απριλίου αναζητείται ένας ακόμη άνδρας που σύμφωνα με στοιχεία από τις κάμερες έπεσε στην θάλασσα αλλά ποτέ δεν βρέθηκε. Το θέμα των αυτοκτονιών έχει απασχολήσει κατά καιρούς και την εταιρεία που έχει αναλάβει από το 2004 την λειτουργία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει λύσεις στο όντως πολύ δύσκολο θέμα σε σχέση με την διαχείρισή του.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top