Φορολογικό: Από την Πάτρα το ξεκίνημα κινητοποιήσεων | Προηγήθηκαν δεκάδες τηλεδιασκέψεις με 50 σωματεία!

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η αρχική εκτίμηση στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είχαμε γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα βάσει δηλώσεων του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας κου Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου, ήταν να μην ξεκινήσει γύρος κινητοποιήσεων με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο λόγω της έλλειψης ελπίδας ότι θα μπορούσε μια αντίδραση να πετύχει αλλαγές.

Όμως ο Πατρινός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο, τη Νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά, Γιώργος Βαγενάς, επέλεξε τον δρόμο της μαζικής αντίδρασης ξεκινώντας έναν διαδοχικό κύκλο συνεννοήσεων μέσω καθημερινών τηλεδιασκέψεων που έγιναν τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες με περισσότερους από 50 συλλόγους που εκπροσωπούν όλες τις κατηγορίες στο λιανεμπόριο.

Η κατάληξη ήταν να εκφραστεί καθολική διάθεση για κινητοποιήσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, άποψη που ο κ. Βαγενάς μετέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) απαιτώντας άμεση σύγκληση και συνεδρίαση, προς εξέταση της απαίτησης των μελών του κλάδου.

Κάπως έτσι, η προσπάθεια κατέληξε στην απόφαση για μαζικές κινητοποιήσεις για τις οποίες, επί της ουσίας «έσυραν» πρώτοι τον «χορό» οι Δυτικοελλαδίτες και Πελοποννήσιοι επαγγελματίες οι οποίοι απλώς παρέδωσαν την σκυτάλη της ευθύνης διοργάνωσης των αντιδράσεων και σε κεντρικό επίπεδο, με μπροστάρη την ΕΣΕΕ.

 

 

ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Υποστηρίζοντας ότι τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον «αφανισμό» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της
  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα
  • Υποχρεωτικά δεκτή η αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών σε αιτούντες με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
  • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές

«Δεν θα ανεχθούμε να μας φορτώσουν κι άλλα βάρη. Θα γεμίσουμε κλειστά μαγαζιά. Δεν είναι αντιπολίτευση, δεν ασκούμε πολιτική. Μιλάμε πρακτικά λέγοντας ότι τα μέτρα μας… πνίγουν στην κυριολεξία σε επαγγελματίες», δηλώνει ο κ. Βαγενάς στην «Πολιτεία».

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top